НОВОСТИ САЗНАЈУ: Бришу нас са списка ризичних држава?

Д. Милинковић

27. 07. 2018. у 07:45

Позитивни сигнали из Вашингтона око мера појачаног финансијског надзора Србије. Од фебруара смо под "присмотром" тела за борбу против прања новца

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Бришу нас са списка ризичних држава?

Наша влада је у САД добила похвале AP Photo

СРБИЈА би ускоро могла да буде скинута са листе високоризичних земаља када је реч о прању новца и сигурности пословања, а на коју смо увршћени у фебруару ове године - сазнају "Новости".

Према нашим информацијама, на састанку премијерке Ане Брнабић са америчким министром финансија Стивеном Мнучином, одржаном у среду у Вашингтону, једна од кључних тема управо је био и последњи извештај Међународног тела за борбу против прања новца (ФАТФ), а у којем је Србија увршћена међу државе које су стављене под појачан надзор.

ФАТФ је тело које се бори против прања новца, финансирања тероризма и организованог криминала, а о својим резултатима обавештава чланице Г20 (најразвијеније земље света) и Европску комисију. Једна од најутицајнихих држава у овој организацији су САД и њихов глас може бити пресудан за стављање или скидање са листе.

Када ФАТФ стави државу под "мониторинг", то може да доведе до тешкоћа у плаћању ка и из иностранства, односно да отежа пословање компанија. Српске власти су још при објављивању извештаја ФАТФ у фебруару поручивале да су испуниле препоруке тог тела и да је усвојено шест системских закона против прања новца и тероризма.

ЛАГАРДОВА: ВИ СТЕ ЗЕМЉА ЗА ПРИМЕР ПРЕДСЕДНИЦА Владе Ана Брнабић разговарала је у Вашингтону и са директорком ММФ Кристин Лагард, која је поручила да је "Србија земља за пример". Брнабићева и Лагардова су разговарале о новом споразуму ММФ и Србије који ће се спроводити 30 месеци. Аранжман је искључиво саветодавни и не предвиђа коришћење финансијских средстава, што је потврда добрих економских резултата које је Србија до сада постигла, истакнуто је у разговору.

Сви ти аргументи изнети су и на састанку Брнабићеве са Мнучином, а одмах на почетку разговора наглашено је како тимови српске премијерке и америчког министра финансија већ увелико заједно раде на овом питању.

Брнабићева је нагласила да је Србија већ сада испунила све услове да буде скинута са ове листе, а министар Мнучин истакао је да су САД задовољне мерама које је Србија применила до сада.

Скидање са спорне листе могао би бити први "опипљив" резултат посете премијерке САД, која је имала свечани префикс - обележавање сто година од подизања српске заставе на Белој кући, јубилеј који је на обе стране оцењен као прилика за отварање новог поглавља у односима Србије и САД.

Председница Владе је и у четвртак, последњег дана посете САД, имала одвојене сусрете са сенатором Роном Џонсоном, председавајућим Поткомитета за Европу, сенатором Томом Котоном, чланом Војног комитета Сената и конгресменом Стивом Стиверсом, наредним председавајућим Српског кокуса.


Брнабићева и Мнучин

Сенатор Џонсон је рекао да су Србија и Западни Балкан важни за САД и зато ће та држава наставити да подржава реформске процесе у региону. Брнабићева је нагласила да је очување стабилности на КиМ један од кључних приоритета и да је управо зато од посебне важности останак Кфора у несмањеном саставу.

Шеф дипломатије Ивица Дачић, који је у нашој делегацији, састао се са Весом Мичелом, помоћником државног секретара САД:

- Разговори су били добри. Нова администрација жели да чује српске предлоге, ставове и да предложи креативна решења, а не да се базира на ономе што је већ постало клише и што је радила претходна администрација.

Са овогодишњег састанка ФАТФ

Дачић је нагласио да је битно да се јубилеј подизања српске заставе на Белој кући искористи за поправљање наших односа са САД. Шеф дипломатије је поновио идеју да се америчком председнику Вудро Вилсону, подигне споменик у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (38)

protiv struje

27.07.2018. 08:09

Nije baš dobro da nas previše hvale glavešine iz globalističkih institucija. Najbolje bi bilo da vodimo politiku kao Mađari pa neka nas i pomalo kritikuju a mi treba da gledamo svoja posla i interes.

"Финансиста"

27.07.2018. 08:22

Под присмотром смо, а бришу нас са списка ризичних држава? Зашто смо од фебруара под присмотром?

Туга српска

27.07.2018. 08:39

Тек ће да нас хвале кад нам се Вучић јавно обрати у септембру!

Хајдук

27.07.2018. 08:45

Наравно да ће да нас бришу када смо пристали да продамо Комерцијалну банку и Поштанску штедионицу...

kontesanera

27.07.2018. 09:04

Mi nismo na spisku rizičnih državajer kod nas vlada red i zakon, a ne korupcija i pranje novca.

Milan Đukić

27.07.2018. 09:09

Velika vest i radost za Srbiju. Poverenje koje smo uspeli da povratimo, govori o tome da je Srbija sigurna zemlja za ulaganje stranog kapitala i dalji rast i razvoj privrede.

realno reci

27.07.2018. 09:10

Naravno da nije rizicna kad su unistli i napravili kao tepison gde svako moze da gazi kad god hoce.

Црни Сале

27.07.2018. 09:17

Мафија је то белосвецка, а у Србији криминал цвета. Све лопов до лопова. Убице на слободи. Преваранти раде шта хоће!

Анти Антифа

27.07.2018. 09:25

Ајде да смо неком списку УН али кога заболе за амерички списак!? Њихово време неупитно пролази

Sara

27.07.2018. 09:43

Srbija konstantno pokazuje koliko je spremna da ide napred i resi sve probleme sa kojim se susrece. A takodje smo pokazali i da zelimo da unapredimo nase odnose sa SAD i verujem da cemo u buducnosti imati jacu i bolju saradnju.

olenovod

27.07.2018. 09:48

kako bre to kad si trebaju parice ajmo ka amerima i eu a ovako rusi nam braca?!sa spiska rizicnih drzava niko nas nece nikad skinuti jer je sve vec isplanirano!kod nas ce si bidne jos jedan ratic pa kud koji mili moji!zao mi bre samo mladih koji ispastaju koji su prinudjeni da zive i ovoj tamnici!svakoga dana lazi svakoga dana bice bolje ili kako to sad novokomponovani kazu botiljak izem ti ja taj botiljak!

Simica

27.07.2018. 09:58

Jubilej podizanja srpske zastave treba da bude početak popravljanja odnosa ozmeđu dveju država.

Sanja

27.07.2018. 10:15

Ovo je stvarno odlična vest. Jaka spoljna politika i reforme koje sprovodimo doprineli su da se promeni ukupna slika o Srbiji.

KSENIJA

27.07.2018. 10:16

To je od izuzetnog značaja za reputaciju naše države u svetu i nas pojedinaca!

Dragan R

27.07.2018. 10:20

Konstruktivna kritika je dala rezultat i pokazala da Srbija ide krupnim koracima napred.

милорад

27.07.2018. 10:22

Како то ,па ми немамо појма да смо ризична држава.То нас је највероватније означила најризичнија држ.преко баре......

Sitnice

27.07.2018. 10:26

Vaznoje da da su svi drugi pošteni ,,, Ajde molimte ... Preteruju Sa uslovima ... ali I Srbija se dovela u Red u Mnogo Čemu. Iako su sav Haos Napravili drugi Amerika I Pojedinci .

Goga

27.07.2018. 10:32

Ovo je rezultat mukotrpnog rada naseg rukovodstva koje neprekidno radi na stvaranju boljeg imidza Srbije u svetu i uredjenju zemlje.

милорад

27.07.2018. 11:18

Молим" чланове"партије СНС да се уздрже око оцена коментара, и да буду мало реалнији. обожавам СНС

DrX

27.07.2018. 12:07

Jako dobra vest! predugo smo bili satanizovani u ocima sveta.nadam se da ce sad ljudi imati bolje misljenje o Srbima kao narodu

Ostap Bender

27.07.2018. 12:11

Ne sećam se da je igde bilo obljavljeno da smo i kada smo istavljeni na spisak rizičnih država...! Kad je loše krije se...niko ne objavljuje!

Marija

27.07.2018. 13:30

Ne znam da smo bili na toj listi, a i ako jesmo dobro je sto vise nije tako jer mislim da ne zasluzujemo da budemo tu.

Sanja

28.07.2018. 16:37

Dobro je da je Srbija prepoznata i u Americi kao vredan, pošten i pouzdan partner i kao ozbiljna država.