Заменица генералног секретара НАТО Роуз Готемилер изјавила је данас да процес у вези са оружаним снагама Косова мора бити у складу са уставом тзв. државе Косово.

Такође је веома важно да Косово настави са својим важним реформским процесима, а то укључује потпуно професионалне снаге безбедности и напредак. НАТО је увек заузимао став да, када је реч о косовским оружаним снагама, овај процес треба спроводити на уставни начин, према посебним уставним процедурама. Наставићемо да радимо са званичницима на Косову у вези са овим питањем. Са Самита ћете видети документе, који ће у наредним данима изаћи, да настављамо да подржавамо операције КФОР-а на Косову. Мислимо да су они веома важни за наставак јачања безбедности у региону, али и за помоћ у изградњи професионализма у оквиру снага безбедности на Косову”, рекла је Готемилер Тањугу пред самит НАТО-а у Бриселу.

Како је објаснила, безбедносне снаге би могле бити важне за наставак јачања безбедности у региону, што би их учинило професионалнијим.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тачи: Косово треба што пре да постане део НАТО

На питање о тужбама које се у Србији припремају у вези са коришћењем осиромашеног уранијума, Готемилер је рекла да је свесна да у Србији постоји и даље забринутост и да то треба разумети, али научни докази из 2001. године не указују на здравствене и безбедносне проблеме у вези са осиромашеним уранијумом:

"НАТО велику пажњу поклања здрављу, и због тога смо, још 2001. године, успоставили комитет у вези с тим, како бисмо спровели темељну научну истрагу. И УН је 2001. године спровео сопствену научну истрагу о овом питању. Докази показују, из наше перспективе, да стварно нема ефеката по здравље и безбедност од осиромашеног уранијума".

НАТО: ЈАЧАЊЕ ВЕЗА СА СРБИЈОМ ОД КОРИСТИ ЗА ОБЕ СТРАНЕ И РЕГИОН  

Јачање веза НАТО и Србије корисно је за Алијансу и Србију, као и за читав регион, поручили су у четвртак лидери НАТО у заједничком саопштењу са самита у Бриселу.

Лидери Алијансе поздравлили су континуирани напредак у изградњи партнерства НАТО и Србије и подржали даљи политички дијалог и практичну сарадњу у том циљу.

"Поново наглашавамо потребу за континуираним напретком у дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, који би требало да доведе до свеобухватне нормализације односа, укључујући форму правно обавезујућег споразума", наводи се у саопштењу.

НАТО, додаје се, охрабрује "обе стране да убрзају напоре ка нормализацији односа и пуне примене досадашњих споразума".

У саопштењу се наводи да присуство НАТО на Косову, углавном путем Кфора, доприноси безбедном и сигурном окружењу, а у блиској сарадњи са косовским властима и ЕУ и да оно доприноси широј стабилности на Западном Балкану.

Било каква промена позиције НАТО снага, истиче се, остаће везана за околности и неће бити временски условљена.

"Наставићемо да подржавамо развој безбедносних организација на Косову кроз НАТО Саветодавни тим за везу у оквиру садашњег мандата. Примена повећане интеракције са Косовом напредује добро у смислу дијалога и практичне сарадње", наводи се у саопштењу.

Лидери НАТО, како се додаје, поздрављају аспирације Косова да побољша своју способност да осигура безбедност свим својим становницима, као и да допринесе безбедности на Западном Балкану.

Челници НАТО у декларацији наводе и да је Западни Балкан регион од стратешког значаја што, додају, показује и дуга историја сарадње и операција у региону.

"Остајемо потпуно посвећени стабилности и безбедности Западног Балкана, као и подржавању евроатлантских аспирација земаља у региону. Наставићемо да тесно сарађујемо са Западним Балканом на одржању и промовисању регионалног и међународног мира и безбедности", каже се између осталог у саопштењу.