ВЕЋ петнаест дана сам непрестано мета вербалних напада на јавним местима. То је директна последица кампање за референдум о изменама изборног закона, којима се тражи смањење броја и права посланика мањина у хрватском Сабору. Кад су испред цркава скупљали потписе вукли су људе за рукав и говорили: "Потпишите против Пуповца", "Идемо се решити Пуповца". Ту поруку су послали и кад су предавали те потписе. Све то је довело до интензивне вербалне агресије и нетолеранције према мени.

Ово за "Новости" каже српски посланик у Сабору Милорад Пуповац, који не жели конкретније да говори о неприликама са којима се суочава, али додаје да су о свему томе представници других националних мањина обавестили власти.

* Шта се дешава са тим прикупљеним потписима?

- Они су сада у Влади на провери исправности. Ако их буде довољно, Сабор ће одлучивати да ли су питања у складу са Уставом, затражити од Уставног суда мишљење о томе и на крају одлучити хоће ли бити референдума. Међутим, што се тиче односа према мањинама, штета је већ учињена у кампањи распламсавањем негативних ставова и емоција.

Прочитајте још - Пуповац: Загреб не сме да подстиче усташки мит

* Хоће ли Загреб расписати тај референдум?

- Свакоме одговорном у држави би морало бити јасно које он последице може да има. Прихватање захтева би био ударац који би за мањине значио корак ка обесправљивању и погодовао би десничарским и проусташким круговима. Мислим да велика већина у Сабору и Влади није за тај референдум, па се надам да та иницијатива неће проћи.


О ЈАДОВНОМ СЕ НЕ УЧИ У ШКОЛАМА

* НА комеморацији жртвама усташког логора Јадовно-Госпић-Паг указали сте да не долазе људи из политичког живота...

- Власт је била присутна на нивоу државног секретара. Као што обнављамо тај споменик, настојимо да обновимо и друштвену свест о томе шта се догодило. О том месту се не учи у школама и ту не долазе они који би требало да пошаљу јасну поруку осуде усташког режима.