Хан: Западни Балкан да се добро припреми за приступање ЕУ

Танјуг

15. 06. 2018. у 18:13

Хан: Западни Балкан да се добро припреми за приступање ЕУ

Фото Танјуг,AP Photo

Западни Балкан мора да се добро припреми за приступање ЕУ, истакао је данас на Европском форуму Вахау у самостану Гетвајг, европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан
ГЕТВАЈГ- Западни Балкан мора да се добро припреми за приступање ЕУ, истакао је данас на Европском форуму Вахау у самостану Гетвајг, европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан.

Он је нагласио да земље морају бити добро припремљене како грађани ЕУ не би сматрали да су терет по Унију. Истовремено се заложио и за одустајање од система доношења једногласних одлука у ЕУ.

Такође је позвао Европљане да буду "самопоузданији", и додао да Европа мора међународно снажније да се ангажује. "Ми Европљани смо глобално гледано важан фактор", уверен је комесар, додајући да је ЕУ за више од 80 држава света најважнији трговински партнер. Поред тога навео је да је Европа од великог значаја и као место за инвестиције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хан: ЕУ нема алтернативу; Врата су отворена за Западни Балкан

Хан је поручио да у Европи, због свега тога, приоритет мора бити стабилизација. Високи представник у БиХ Валентин Инцко захтева већи темпо у ширењу ЕУ на југоисточну Европу. "То је задатак наше генерације", поручио је он. Према његовим речима, европска перспектива за земље региона мора бити много ближа.

"Поред великих криза мале кризе се запостављају", објаснио је он указујући и на одлив мозгова у БиХ.

Рекао је да сваке године 20.000 младих напушта земљу, и они желе сада у ЕУ, а не тек за 2030.

"Балкан је извозник талената", подвукао је Инцко.

Министарка за европска питања Бугарске Лилијана Павлова рекла је да Европа није потпуна без Балкана.

Она се заложила за снажнију безбедносну политику, која би била боља од оне за време мигрантске кризе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације