СРПСКИ члан председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, заједно са својим хрватским и бошњачким колегом, гласао је за спољнополитичку стратегију БиХ, која подразумева и чланство у НАТО као циљ.

Ово, између осталог, стоји у документу америчке амбасаде у Сарајеву, под називом "Позиција САД у вези са активацијом МАП за БиХ", а у који су "Новости" имале увид.

У извештају пише да Америка подржава активирање Акционог плана за чланство БиХ у НАТО (МАП) упркос томе што нису испуњени сви услови постављени пред Сарајево. Као разлог се наводи то што би активирањем плана били ослабљени напори Москве и председника Републике Српске Милорада Додика да закоче пут БиХ према западној војној алијанси.

Прочитајте још - Иванић: Да бар политичке односе вратимо у нормалу...

Управо Додиково супротстављање књижењу војне имовине на територији РС, као власништва БиХ, што је пред Сарајево представљено као услов од стране НАТО, представља главну препреку активацији МАП. Поред тога, Српска је усвојила и Декларацију о војној неутралности чиме је практично блокирала процес (евро)атлантских интеграција Босне и Херцеговине.

Зато, према ставу америчке амбасаде, треба занемарити постављене услове како би се Сарајево приближила НАТО, а онемогућило "опструкционизму председника РС Додика да задржава БиХ" и подстиче "руски малигни утицај на Балкану". Они закључују да њиховом циљу не би помогло да се активација МАП одложи за период после октобарских избора у Босни и Херцеговини.

Иначе, књижење војне имовине, уз уништавање нестабилне муниције и учешће у мировним мисијама, постављени су пред БиХ на самиту НАТО у Талину пре осам година, као услов за активирање МАП.


ГЛЕДАЈУ У НАС

ПРЕМА наводима из документа амбасаде САД у Сарајеву, чланови српских опозиционих партија у БиХ "директно су рекли да је активација МАП потребна што пре". Иванић је прошле године казао да је тешко да ће неки представник српског народа у БиХ гласати за чланство у НАТО док год је Србија ван тог савеза. Он је, међутим, у марту позвао чланице НАТО да активирају МАП без испуњења услова књижења имовине.