ПРИШТИНСКЕ власти планирају да примене Закон о "Трепчи" којим је предвиђено да 80 одсто власништва над овим предузећем буде у рукама косовске владе, а остатак у власништву акционара, односно радника.

Како су у понедељак пренели приштински медији на албанском језику, према студији изводљивости коју је усвојила и косовска скупштина, предвиђено је да предузеће послује на основу јавно-приватног партнерства, и имаће средства за рад. У истој студији се наводи да су многе јединице рударског комплекса непрофитабилне и зато се предлаже да се припреме за ликвидацију.


Прочитајте још - Албански корак ка отимању "Трепче"


Половином октобра 2016. приштински парламент усвојио је Закон о "Трепчи", према којем 80 одсто капитала овог комбината припада тзв. држави Косово, а 20 одсто запосленима у том комбинату. Фонд за развој Србије већински је власник "Трепче", док је својевремено и међународна управа 2008. саопштила да је за њу једина структура власништва "Трепче" она према којој је 66 одсто у власништву Фонда за развој Србије, односно 25 одсто комбината у друштвеном власништву, док удео у власништву имају и ЕПС, односно Југобанка, Беобанка и "Прогрес" и друга предузећа из централне Србије.