ФОТОГРАФИЈЕ на којима су овековечени транспаренти са натписом ОВК, намењени изложби у оквиру фестивала "Мирдита, добар дан" у Београду, заустављене су у среду на административном прелазу Мердаре по наређењу министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. У МУП Србије објашњавају да је тзв. Ослободилачка војска Косова терористичка организација чија су обележја забрањена у Србији и да се под велом уметности не могу афирмисати њени симболи.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Vučić za "Novosti": Sporazum sa Albancima uz saglasnost i volju naroda

Полиција је у среду на административној линији са КиМ зауставила групу уметника из Приштине, а после прегледа њихових радова, омогућено им је да наставе пут, али без спорних фотографија.

Како су објавили приштински медији, њима није било дозвољено да унесу слике на којима су биле приказане заставе тзв. државе Косово и Албаније. Требало је да се оне нађу на поставци манифестације чији је циљ представљање приштинске културне сцене, коју већ пет година у главном граду организује Иницијатива младих за људска права.

Медији из Приштине пренели су да дела којима није дозвољен транспорт до Београда припадају сликарки Елизи Хоџи и да потичу из времена рата на Косову. Њој су одузета још два рада, као и каталог изложбе "Између снова и реалности", која се између осталог бави ратом на КиМ.

Контроверзни фестивал изазвао је низ критика и реакција у српској јавности. Заменик премијера Косова Енвер Хоџај оценио је да је срамно што српска полиција не дозвољава да се у Србију унесу слике на којима су заставе Косова и Албаније. Он је на "Твитеру" од Владе Србије затражио да "обустави злостављање грађана Косова" и најавио мере реципроцитета.

"Како можемо да говоримо о нормализацији (односа) када Србија блокира уметнике да учествују на изложбама", написао је Хоџај.

Традиционална, пета по реду, манифестација "Мирдита, добар дан" ове године најављена је у знаку глумца Бекима Фехмијуа, а планирано је да га отвори филм "Брак". Фестивал обухвата различите програме - изложбе, пројекције, радионице и трибине и планирано је да траје до 2. јуна.РАДИКАЛИ ПРОТИВ КОРДОНА

ГРУПА присталица Српске радикалне странке покушала је у среду увече да пробије кордон полиције испред Центра за културну деконтаминацију где се одржава фестивал "Мирдита - Добар дан", али је полиција спречила тај покушај. Испред зграде у којој је постављена изложба био је кордон полиције, а радикали су првобитно стали на десетак метара, а затим и пробали да се "пробију" до зграде.

Лидер радикала Војислав Шешељ рекао је присталицама да су као српске патриоте заустављени у центру Београда, "уместо да заједно с полицијом спречавају ову бруку и отварање фестивала".