Дачић: Штитови Немањића правим чуварима српских вредности

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

29. 05. 2018. у 15:55

Дачић: Штитови Немањића правим чуварима српских вредности

Министар Дачић са "витезовима српске дипломатије", Фото: Д.Миловановић

Поводом Дана дипломатије, министар Дачић уручио признања личностима које подижу углед наше државе. "Витезови српске дипломатије" постали Роксанда Илинчић, Марина Арсенијевић, Арно Гујон...

СРБИЈА наставља свој европски пут као спољнополитички приоритет, у жељи да се чвршће интегрише у породицу европских народа, где је одувек и припадала. На том путу постоје помаци, али тај процес не одговара динамици остварених реформи које спроводимо. Наша земља је отворена за промене које жељно ишчекујемо, али не намеравамо да изгубимо своје вредности.

Ово је у уторак поручио министар спољних послова Ивица Дачић на пријему поводом Дана српске дипломатије, на којем су гости били бројни страни амбасадори, а министар је у њиховом присуству уручио одликовања људима који су у протеклим годинама допринели подизању угледа и заштити интереса наше земље.

Дачић је рекао и да Србија остаје опредељена да се питање Косова и Метохије решава дијалогом, као и да улаже напоре да односи са суседним земљама буду на што вишем нивоу.

На свечаности у згради МСП, он је уручио Штит са грбом Немањића, људима који су заслужни за подизање угледа Србије, чиме су постали "витезови српске дипломатије".

Признање су добили модни креатор Роксанда Илинчић, чије креације носе и Кејт Мидлтон, Мишел Обама, Меланија Трамп, Пенелопе Круз... а која, како је рекао Дачић, у свим својим јавним наступима чува српски културни идентитет, затим декан Филолошког факултета Љиљана Марковић, која је са МСП сарађивала на пројектима "Јасеновац - право на незаборав", као и "Др Арчибалд Рајс".


"Витези дипломатије" постали су и пијанисткиња Марина Арсенијевић, која са МСП ради на пројекту "У част Вудроа Вилсона и Михајла Пупина", Арно Гујон, чија хуманитарна организације помаже Србима на КиМ, као и хуманиста Мила Малурни, чији је отац био један од истакнутих лидера српске заједнице у Канади.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Dačić: Zastoj u priznavanju, jače lobirati u Vašingtonu


Ту су и Ребека Мекдоналд, власница компаније "Џаст енерџи", која је финансирала изградњу храма СПЦ у Торонту, а прошле године је донирала око милион долара за осликавање Храма Светог Саве, затим професор Гидеон Грајф, експерт за Аушвиц, Мајданек и Јасеновац и директор изложбе о Јасеновцу одржане у Палати УН у Њујорку.


Добитници су и преживела деца логораши - Јелена Бухач Радојчић, Гојко Рончевић Мраович и Смиља Тишма, који са МСП сарађују на заштити културе сећања на жртве Јасеновца и Јастребарског.

Лауреати су и потомак војводе Степе Степановића - др Ивана Лучић, као и Слободанка Грковић - потомак Милунке Савић, професор Роуз Гојић Стивенсон - унука капетана Давида Албале, српског војног официра и лидера Јеврејске заједнице, као и сликарка Марина Гавански Зисис, која је од 2016. почасни конзул Србије у Монтреалу.Дугогодишњи амбасадор у Турској, Азербејџану, Ватикану и Унеску, Дарко Танасковић добио је посебно признање за допринос каријерном дипломатском корпусу. Дачић га је назвао доајеном у овој области, који је заслужио да његово име буде уписано златним словима у историји наше дипломатије, посебно због његових напора који су резултирали тиме да је лажна држава Косово остала ван чланства у Унеску."ГУЧИЈЕВЕ" ДИПЛОМАТСКЕ КАПЕ

МИНИСТАР Дачић показао је гостима како је изгледала капа, део дипломатске униформе из времена Краљевине Југославије, коју је сачинила Милица Бабић, супруга Иве Андрића, а коју је тада израђивао "Гучи". Изневши податак да је данас у Министарству већи број жена, он се нашалио да су велике шансе да "Гучијеве" дипломатске униформе у наредном периоду замени "Роксанда стајл".


"ЗЛАТНИ СРБИ" МАРИНЕ ГАВАНСКИ ЗИСИС

ПОРТРЕТИ успешних и угледних Срба, виђених очима и осликаних кистом Марине Гавански Зисис, изложени су у уторак у здању Министарства спољних послова Републике Србије.

Од "победничког замаха" Нолетовог (који свој велики портрет, рад ове сликарке, држи изложен и у свом ресторану "Новак"), преко Ане Ивановић, Десанке Максимовић, Михајла Пупина до Николе Тесле и Надежде Петровић... - нижу се ликови који чине поставку "Златни Срби".
- Међу двадесет две изложене слике су и портрети Јасне Личине Бошковић, архитекте, и њеног супруга дефектолога Слободана Бошковића, мојих сродника које сам насликала још крајем седамдесетих док сам као студент становала код њих у Београду - каже уметница рођена у Сарајеву, која је као дете са породицом емигрирала у Канаду, одакле се вратила на студије на београдској Ликовној академији. Као академски сликар вратила се у Канаду где често и са успехом излаже, а од 2016. је и почасни конзул Републике Србије у Квебеку.Арно Гујон

- За нас Србе у дијаспори, једини начин да очувамо идентитет је да се дружимо, а као портретисти та дружења су ми извор инспирације - додаје Марина, која открива да је портрете појединих личности насликала пре него што су стекли светски углед и славу.

Она их је дословно "позлатила" користећи се техником која подразумева позлату, а прва међу знаменитим српским личностима које је насликала била је царица Милица.


(М. Н. М.)Дарко Танасковић


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације