НОВИ министар финансија биће Синиша Мали, а о његовом именовању посланици Народне скупштине требало би да расправљају у понедељак и уторак - сазнају "Новости".

Нашем листу је из више извора блиских власти незванично потврђено да би ово требало да буде једина рокада у извршној власти и да од најављене реконструкције, засад, неће бити ништа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брнабић: Мали за министра

Премијерка Ана Брнабић јуче је поднела парламенту званичан предлог за именовање наследника Душана Вујовића, али ће проветравање у Немањиној бити на леду и биће уско повезано са даљим политичким изазовима, у првом реду, око решавања питања Косова и Метохије.

Засад претеже став да су у овом тренутку потребни национално јединство и наставак реформи које доносе привредни раст, као и да се са евентуалним мешањем карата сачека док се не види у ком ће правцу ићи распетљавање косовског чвора.

Није чак искључено ни да се иде на ванредне парламентарне изборе, уколико Запад настави жесток притисак на нашу земљу око питања КиМ и ако Приштина не буде спремна за компромис. У тим околностима, које нико из државног врха не искључује, једна од опција је и гласање пре рока, како би нова гарнитура добила легитимитет за наставак непријатне дипломатске борбе, али и за евентуално преиспитивање стратешког курса државе.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је добро да се пролонгира реконструкција Владе, али и да се ова тема не закључа до краја у фиоку:

- Сазнање да у сваком тренутку могу да буду смењени корисно је и за чланове Владе, да се "не опусте" и да увек дају максимум у својим ресорима. Очекујем да ће бити неких промена у Влади, најкасније до септембра, а није искључено ни да реконструкција буде спроведена у више фаза, односно да не буду сви министри чијим радом премијерка није задовољна замењени одједном.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЂОРЂЕВИЋ О РАДУ ВЛАДЕ: Нисмо "на леру"

Наредних дана тебало би да буде одржана и седница Председништва напредњака, на којој ће бити претресана кадровска питања у извршној власти, али и изазови који су пред Србијом када је реч о европским интеграцијама и дијалогу са косовским Албанцима.

БОРИЋE СЕ ЗА БОЉИ ЖИВОТ ГРАЂАНА

СИНИША Мали поручио је јуче да ће дати све да оправда поверење које су му указали Вучић и Брнабићева:

- Почаствован сам и захваљујем председнику и премијерки што су препознали моју посвећеност. Ово је за мене велики изазов. Уколико посланици већине прихвате предлог премијерке, као министар ћу се свакога дана борити за добробит грађана Србије.