Брнабић: Сарадња и европски пут-кључ просперитета региона

Танјуг

23. 05. 2018. у 18:25

Брнабић: Сарадња и европски пут-кључ просперитета региона

Фото: Танјуг

Председница Владе Ана Брнабић оценила је данас, у разговору са председником Собрања Македоније Талатом Џаферијем, да су регионална сарадња и европски пут региона, кључ успеха за стабилност и просперитет Западног Балкана
Председница Владе Ана Брнабић оценила је данас, у разговору са председником Собрања Македоније Талатом Џаферијем, да су регионална сарадња и европски пут региона, кључ успеха за стабилност и просперитет Западног Балкана.


Оцењујући свеукупне односе са Македонијом, премијерка је рекла да је Србија опредељена за развој пријатељских односа, базираних на заједничкој историји и традиционално блиским везама два народа.


Прочитајте још: Брнабић са делегацијом Одбора Сената Француске


Она је истакла да ће чвршћим повезивањем кроз регионалну економску сарадњу и у оквиру "Берлинског процеса" земље региона брже обезбедити услове неопходне за прикључење Европској унији.


Председник Собрања Талат Џафери подвукао је значај јачања сарадње две државе и кроз парламентарну сарадњу и истакао важност повезивања кроз регионалне процесе, нарочито у економском и инфраструктурном смислу.


Председница владе поновила је да ће Србија наставити да се залаже за почетак преговора Македоније са Европском унијом и да је спремна да Македонији пренесе досадашња искуства Србије у процесу евроинтеграција.


Брнабић је истакла да се Србија залаже и за што скорији договор око решавање билатералног спора Скопља и Атине у вези са именом Македоније, који ће додатно допринети стабилизацији региона.


Према речима премијерке, наставак Бриселског дијалога Србија види као начин за проналажења компромисног решења Београда и Приштине.


Прочитајте још: ПРЕМИЈЕРКА У НИС: Будућност је у науци и образовању


Поновила је да је Србија посвећена и имплементацији договорених споразума у оквиру дијалога и да очекује да и друга страна приступи имплементацији договореног, наглашавајући да заједница српских општина није формирана и након пет година од потписивања споразума.


На састанку је разговарано и о српској и македонској националној мањини и почетку рада Мешовите комисије за унапређења права македонске националне мањине у Србији и српске националне мањине у Македонији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације