БЕОГРАД - Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да постоји притисак на Србију да током ове или следеће године постигне неки споразум са Приштином али је и додао да Београд неће трговати у вези Косова и Метохије зарад рокова за чланство у ЕУ.

Дачић је за Радио-телевизију Србије (РТС) казао и да државе које су признале једнострано проглашену независност Косова греше када тврде да је тај процес неповратан.

"Како може да буде неповратан ако има земаља које повлаче одлуку о признању? Велики број земаља данас размишља о одлуци да призна Косово. Многе од њих имају сличне проблеме, попут Папуе Нове Гвинеје која има референдум о отцепљењу дела своје територије. Кад такви проблеми закуцају на њихова врата, морају добро да размисле о признању Косова", казао је министар.

По његовим речима, западне земље које су медју првима признале независност Косова бране том одлуком своју политику из деведесетих година прошлог века.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДАЧИЋ О КОСМЕТУ: Спровести све договорено без условљавања; Западне земље да се сете заједничке историје са Србијом

"Тешко ће они променити став о Косову, то је логичан крај такве политике од распада Југославије преко бомбардовања до једностраног ппроглашења независности. То је њихова самоодбрана али их страшно нервира што наговарамо поједине земље да повуку признање. Они мисле да је немогуће да број земаља које су признале Косово падне испод 100, само нека мисле тако", казао је Дачић.

По његовим речима, за Србију је важно да одржава број земаља које нису признале независност Косова.

"За то су потребни добри билатерални односи са тим државама, честе посете, заједнички интереси. Постоји много земаља у које ретко идемо а којима треба посветити већу пажњу, попут Азербејџана", казао је Дачић додајући да се без обзира на величину појединих држава, мере њихови гласови у медјународним организацијама.

Коментаришући изјаву министра одбране Александра Вулина о промени приоритета спољне политике Србије, Дачић је рекао да чланство у ЕУ остаје један од приоритета "али не по сваку цену".