Вучић: Путин је ту за Србију кад год је потребно

Танјуг

09. 05. 2018. у 14:10

Са председником Русије Владимиром Путином увек разговарамо искрено, отворено и о свим темама и, кад год је потребно, он је ту за Србију, рекао је председник Србије Александар Вучић

Вучић: Путин је ту за Србију кад год је потребно

Фото Танјуг,AP Photo

Са председником Русије Владимиром Путином увек разговарамо искрено, отворено и о свим темама и, кад год је потребно, он је ту за Србију, рекао је за РТС председник Србије Александар Вучић сумирајући дводневну посету Русији.


Додао је да смо поуздан и коректан партнер, те да у Србији "то не траје један дан".


Вучић је у интервјуу за јавни сервис рекао и да је важно да су Србија и Русија учврстиле пријатељство, сарадњу у свим областима друштвеног живота, те да се разговарало о свим кљуцним питањима.


"Захвалан сам што је Владимир Владимирович Путин указао огромну част српској делегацији и Србији као држави стављајући нас као главне госте овогодишње параде поводом победе над фашизмом. То је показало, осим тога што имамо много тога заједничког у прошлости, да ћемо имати много тога заједничког у будућности", поручио је Вучић.


Напоменуо је да је са Путином "много, много времена" провео разговарајуци о Косову и Метохији.


"Анализирали смо сва постојећа документа Уједињених нација, анализирали смо и понашања свих актера на светској политицкој сцени, пре свега о том питању", нагласио је председник Србије.


Такође, са Путином је разговарао о економској сарадњи, сарадњи у области енергетике, војнотехницкој сарадњи, као и о посети председника Русије Србији.


"Очекујемо га или у октобру или новембру", додао је Вучић.


поновио је и да сви знају, и овде и у Европи и у свету, да је Србија на европском путу, али да кад Србија каже да неће да уводи санкције Руској Федерацији, онда ће то тако и бити, као што ће се и даље понашати у складу са својим опредељењем о војној неутралности и одлуком да не улази у НАТО или било који други војни савез.


У интервјуу РТС-у Вучић је нагласио да је та доследност велика снага Србије, да "када нешто кажете, да се тога придржавате и то, као што видите, наилази на велико поштовање".


Он је рекао и да је након посета Анкари и Москви веома задовољан оним што је тамо учињено, уз опаску да све то сада треба да преточимо у оно што радимо и што тек треба да направимо.


"То треба да додатно конкретизујемо и да се то, пре свега, види у повећању трговинске размене. Са обе земље имамо значајно увехцање трговинске размене за прва три месеца ове године и желимо да се то настави, да се појачава и оснажи јер то на крају крајева доноси бољи живот нашим грађанима", нагласио је председник.


У том смислу напомиње да је на Србији да настави са значајнијим извозом пољопривредних производа, и то не само сировина и полуфабриката.


"Желимо да то не буду само сировине већ да буду производи после више процеса прераде, да наша прерађивачка индустрија додатно напредује јер нам је руско тржиште веома отворено и наклоњено. Мислим да ће све ово допринети додатној потрошњи српских производа у Руској Федерацији и наши привредници то треба да искористе", подвукао је председник.


Председник каже и да се "апсолутно" може сматрати да постоји континуирани дијалог на врху две државе.


"Сваки пут кад смо имали проблем на Косову, са дивљачким упадом Албанаца на север и пребијањем Марка Ђурића, иако је Путин имао ужасну ситуацију - тек што су завршени избори, догодио се пожар у тржном центру у ком су погинула деца, у року од 24 сата се јавио и могли смо да разговарамо о свему. Увек и у сваком тренутку можемо да додемо до Путина", напомиње Вучић.


Како каже, труди се да председника Русије не замара превише и да га не омета у обављању његових важних дужности.


"Али, кад год је потребно, Путин је ту за Србију и ја сам му на томе веома, веома захвалан", истакао је председник.


Са председником Русије увек, напомиње, разговара искрено, отворено и о свим темама.


"За нас нема табу тема и мислим да Путин разуме мене и позицију Србије, као што се ја трудим да разумем позицију Русије. Ми смо пријатељи и у нашим односима постоји поверење и поузданост у другог саговорника", нагласио је председник Србије.

Одговарајуци на питање о чему је неформално разговарао са председником Русије и премијером Израела Бењамином Нетањахуом након Параде победе, председник је рекао да је Нетањаху говорио о новцу који његова земља улаже у војску.


"Ми смо земља негде сличне величине и по броју становника, и није велика разлика у територији. А они од нас улажу скоро 35 пута више новца за војску. Онда је Нетањаху рекао: ''Благо теби, па немаш потребу за тим.'' Ја сам рекао да увек имате потребу да одвратите свакога од напада на вашу земљу, али да морамо прво да ојачамо економију, да наш БДП буде већи, а онда ћемо моћи нешто више новца да трошимо", пренео је Вучић.


Указао је да и Израел чак улаже у војску три до три и по пута мање од Русије.


"А Руси, рекао бих, много мање улажу новца него Американци, који улажу чак 12 пута више, и Кинези, који улажу 4,5 пута више", напоменуо је председник.


Руси, каже, захваљујући цени радне снаге и изванредним научницима и изванредним инжењерима, као и улагањем у стретешки важне гране војне индустрије, успевају да постигну неку врсту баланса, а у неким областима, додаје, и одређену предност.


"Председник Путин нас је први пут возио у својој новој лимузини, то је нова руска машина, прелепо је унутра. Рекао је да је користио ''мерцедес'', али да сада нема потребе јер је боље од ''мерцедеса'', а и руска је производња", каже Вучић.


ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ЕВРОПЕ, ПРИСУСТВОВАО И ВУЧИЋ


Делегација ЕУ у Србији обележила је вечерас Дан Европе, а свечаности у Музеју савремене уметности присуствовали су председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.


Свечаности су присуствовали и чланови Владе Србије, стране дипломате и друге званице из јавног и културног живота, а на самом почетку хор је извео химну Европе - "Оду радости" и Србије "Боже правде".


Званицама се обратио председник Србије који је оценио да се Србија мењала и све боље разумела захтеве и потребе Европе, а чини се да и Европа разуме, све више, захтеве и потребе Србије.


Вучић је рекао да је Европа пре 73 године извојела победу над "страшним непријатељем", фашизмом и нацизмом.

Када људи питају зашто желимо у Европу, обичан човек би рекао да је то због бољег живота, други би, каже, додали нешто, чини му се, још важније, јер нам је доста ратовања, а Европа као мировни пројекат је важна за нас да сачувамо стабилност и мир, "а нама је доста ратовања и нестабилности више него икоме", приметио је председник Србије.


Ипак, он би, истиче, на то додао и трећи разлог:


"А, то је да грађани Србије желе да приападахју европском типу друштва, а то значи да имамо демократско и слободно друштво, а то значи да морамо још пуно да радимо и напредујемо, што опет не значи да су све остале земље Европе уређене и безгрешне, али је на нама да радимо", рекао је.


Зато, како је истакао, у периоду који је пред нама морамо у области владавине права, али и дургим, да постигнемо значајно већи напредак, баш као што смо га постигли у економији и од земље близу банкрота стигли до тога да имамо три године за редом суфицит у буџету, двоструко мање незапослених и раст у првим месецима ове године од 4,5 одсто.


Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да је Унија оставила широм отворена врата Србији, која је себи као циљ поставила прикључење.


Он је рекао да опредељење за ЕУ значи промене за цело друштво, али и да представља промену у правцу избора просперитета, одрживе демократије, владавине права и заједничке безбедности.


"Ова година је година обновљене привржености европској перспективи. Стратегијом ширења и предстојећим Самитом у Софији ЕУ показује опредељеност за перспективом ширења", рекао је Фабрици.


Он је охрабрио Србију да настави путем ка ЕУ, да свој циљ претвори у конкретне коначне кораке и да заузме своје место у Унији.


Фабрици је изразио задовољство што је врх Србије дошао на прославу рођендана Европе, додајући да нас историја подсећа да је европски пројекат покренут у тешким околностима после разарања и патњи, када је Европа била на коленима.


Премијерка Брнабић обишла је заједно са домаћином, Семом Фабрицијем, музеј и изложбу радова дечијих победничких тимова за "Европски дневник".


ЕВРОПА СВЕ ВИШЕ РАЗУМЕ ЗАХТЕВЕ И ПОТРЕБЕ СРБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да се Србија мењала и све боље разумела захтеве и потребе Европе, а чини се да и Европа разуме, све више, захтеве и потребе Србије.


Вучић је, на свечаности коју је Делегација ЕУ у Београду приредила поводом Дана Европе, рекао да је Европа пре 73 године извојела победу над "страшним непријатељем", фашизмом и нацизмом.


После тога, како је нагласио, Европа је почела да се обнавља и шири нове идеје, овог пута заједништва.


„И највећи непријатељи су препознали потребу за помирењем и сарадњом", рекао је Вучић додајући да је после најтеже лекције схваћено да су помирење и заједништво предуслови за будућност.


„На том путу, ма како трновит био, била је и Србија у различитим фазама и статусима. Србија није увек разумела Европу, а неретко ни Европа њу, али смо се мењали и разумели захтеве и потребе Европе, а чини се да и Европа разуме све више захтеве и потребе Србије", приметио је председник на свечаности у Музеју савремене уметности.


Када људи питају зашто желимо у Европу, обичан човек би рекао да је то због бољег живота, други би, каже, додали нешто, чини му се, још важније, јер нам је доста ратовања, а Европа као мировни пројекат је важна за нас да сачувамо стабилност и мир.


"А, нама је доста ратовања и нестабилности више него икоме", приметио је председник Србије.


Ипак, он би, истиче, на то додао и трећи разлог:


"А, то је да грађани Србије желе да приападахју европском типу друштва, а то значи да имамо демократско и слободно друштво, а то значи да морамо још пуно да радимо и напредујемо..Што, опет, не значи да су све остале земље Европе уређене и безгрешне, али је на нама да радимо", рекао је.


Зато, како је истакао, у периоду који је пред нама морамо у области владавине права, али и дургим, да постигнемо значајно већи напредак, баш као што смо га постигли у економији и од земље близу банкрота стигли до тога да имамо три године за редом суфицит у буџету, двоструко мање незапослених и раст у првим месецима ове године од 4,5 одсто.


Вучић каже да морамо данас да се запитамо и каква су то нова искушења пред нама, и Европом и Србијом.


"Ако погледамо добро, видећемо да су та искушења заједничка, да је Европа потребна Србији, као што је Европи потребна стабилност у Србији", рекао је председник.


Ми се, додаје, свакога дана економски и инфраструктурно све више повезујемо, развијамо се заједнички, делећи и наше вредности и нашу будућности.


"Имамо и заједничке безбедносне изазове, који нас уједињују у борби за очување тековина савременог друштва. И данас потпуно је јасно да ништа од тих изазова и ниједном од тих изазова не можемо сами да се супроставимо, већ само уз подршку Европе и ЕУ", рекао је Вучић.


Србија, истиче, остаје дубоко посвећена стабилности региона, свом приступном процесу и искрено се надамо да ће наши напори довести до резултата.


"Регионална сарадња на Балкану била је у највећој мери управо постигнута процесом европске интеграције и заједно са развојем добросуседских односа је двосмерно повезана са европском перспективом", навео је Вучић.


Каже да и смо у тешким тренуцима, када смо имали "чудне изазове" из појединих делова насег региона, из тих кризних ситуација излазили управо захваљући чврстој решености и великој подршци коју смо имали од ЕУ и њених најмоћнијих држава чланица.


"Од визионарске Шуманове декларације прошло је скоро седам деценија. ЕУ је прошла невероватан пут од Европске заједнице за угаљ и челик до онога што је данас. Србија је превалила трновит пут до кандидатуре за чланство, отпочела преговарачи процес и искрено верује да ће га успешно завршити", подвукао је Вучић.


Када Србија и цео наш регион постану пуноправни део ЕУ, тек тада ће, уверен је председник Вучић, Шуманова идеја бити у потпуности остварена.


"Шуман је рекао да мир у свету може бити очуван само ако је напор уложен у његово одржање пропорционално сразмеран претњама које га угрожавају. Ја, парафразирајући речи насег једног од највећих писаца, који је био велики поборник европске идеје, Борислава Пекића, желим да позовем грађане Србије да мисле на своју будућност", рекао је Вучић.


Вучић је навео да је Пекић рекао да не љубимо земљу предака својих већ да љубимо земљу по којој ходају наша деца.


"Србији и Европи желим срећан дан Европе", закључио је председник Србије.


ВУЧИЋ: УЧВРСТИЛИ СМО ПРИЈАТЕЉСТВО И САРАДЊУ С РУСИЈОМ


Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Москви да је важно за наш народ да је Србија учтврстила своје пријатељство и сарадњу са Русијом и да је са председником Руске Федерације разговарано и договарано око кључних питања за Србију.

Вучић је, после учешћа на војној паради поводом Дана победе над фашизмом, којој је присуствовао на позив председника Путина у Москви, рекао да је Србија имала част да данас на највишем нивоу и од стране домаћина на најлепши начин буде представљена на овај велики дан.

Рекао је да је са председником Путином имао прилике да разговара на бројне теме од Косова и Метохије до економске сарадње две земље, и да почасти које Србија доживаљава, почетком недеље у Истанбулу и Анкари, те сада и у Москви, могу да чине наше грађане поносним.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Русија први пут показала најмодерније наоружање; Вучић: Српска химна уз Путина и Нетанијахуа - величанствено (ВИДЕО/ ФОТО)

Он је у изјави српским новинарима, подсетио да је српски народ дао немерљив допринос у борби против највеће пошасти 20 века.

„Морамо да говоримо о томе не само због предака, већ пре свега наших потомака који морају да науче да постоје вредности које су изнад свих других, а то су слобода и љубав према отаџбини. Мислим да и данас и по односу који руски домаћини имају према својим ветеранима који су ослобађали целу Европу можете да видите како се граде будуће генерације и њихов однос према таквом злу какав је фашизам, али и односу у према сопственој отаџбини“, подвукао је Вучић.

Рекао је да је искористио прилику да разговара и са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, и да билатерално две земље учврсте даље своје односе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (73)

Miso.Pec

09.05.2018. 15:02

Rusi su naši najveći prijatelji.Nastaviti unapredjenje odnosa izmedju dva bratska naroda.

Čiča Avalski

09.05.2018. 21:51

Ma super, nego da mi neko pokaže makar JEDNU pomoć od Putina ...ako ne računamo uvaljivanje starog gvožđa, što će da nastavi, jer kome to da proda ??? .., onome ko je bio na paradi ???

Zaliv.net

09.05.2018. 22:08

@Čiča Avalski - Ti si decko negde skrenuo a oko tebe tmina pa lupas. Da nije Rusije ko zna gde bi i kakva bi bila danas Srbija. Ako se ne varam poslednji put su nam pomogli kad je ona americka bagra preko engleza htela da nam na silu stavi zig genocidnog naroda u UN (taj zig nema cak ni Nemacka)....Dobili smo MIG29 dzabe ali je na nama da ih remontujemo, mi para za bolje nemamo

Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије!

09.05.2018. 22:14

@Čiča Avalski - Ето ја ти Ујкане могу показати једну потпуно "невојну", већ културну...мозаик на куполи храма Светог Саве нпр. А могу да покажем рецимо " братску помоћ" вас кУрватских нациста и убица, ако желиш.Налази се у селу Јасеновцу , испод "Каменог цвета"....стога ајде полако назад под камен, испод ког си испузао.

NATO

09.05.2018. 22:23

@Čiča Avalski - Neka Vucic prestane da nagradjuje NATO sa vojnim vezbama, saradnici okupatora. Sve smo isporucili i prodali heroje Srbije Hagu, Dajemo Bleru Honorare. Hocemo u evropu onu koja uvodi sankcije Rusiji a hocemo da kao budemo neutralni drugim recima bez obaveze prema Rusima. Pa cekaj brate, pa ja takvoj zemlji ne bi vreme posvetio. Ovo sto posvecuje vreme i ulaze veto a i to Putinu ne treba je zaista previse u odnosu sto zasluzujemo. E ali Putin i ne radi to zbog aktuelne vlasti, nego obicnih Srba.

mune cica

09.05.2018. 22:41

@Čiča Avalski - da nije rusija stavila veto na britanski predlog bili bi proglaseni kao genocidni narod! mi smo najnajstradalniji naraod u svim ratovima.

ranko75

11.05.2018. 16:42

@Čiča Avalski - Je li tebe neko placa da pokazujes mrznju prema Rusiji ili si tako nakaradan sam po sebi.

Kažu

09.05.2018. 22:12

Srpskiglas.rs HRVATI POTPUNO POLUDELI! Sad traže da se podigne SPOMENIK STEPINCU U BEOGRADU!

Mikiboy

09.05.2018. 22:18

Bravo braco Rusi!Da Bog da da zivite i vi i mi hiljadu godina u miru.Sto se tice Vucica,on je kao "pcela"pametan.Opozicija bi trebala da uci od njega umesto da ga mrzi.

Шумадинац

09.05.2018. 22:29

Можда нам Руси нису много материјално помогли, али нас, за разлику од западних "пријатеља", нису бомбардовали и бацали уранијум!!! А помажу нам увек у Савету Безбедности!

bole

09.05.2018. 22:46

Koliko je trebalo truda i rada da se popravi i ispravi sve ono sto je DS unistio u Srpsko-Ruskim odnosima

Marija

09.05.2018. 23:49

Rusija se posle pada Berlinskog zida sa dolaskom Putina, na čelo Rusije uzdigla i postala vema bitan fakto u svetu. Imati je za prijatelja koji razume poteškoće u rešavanju Kosovskog pitanja je odlična vest za Srbiju.

Mirna Milic

09.05.2018. 23:58

Svesni smo da nam je ukazana velika cast, narocito za naseg lidera i to je ono sto je vazan preduslov za buducnost i stabilnost, upravo podrska velikih sila.

Jelena

10.05.2018. 00:12

Važno je i održavati prijateljske odnose, biti iskrena podrška kako u lepim tako i u manje lepim sitaucijama i zbog toga su Srbija i Rusija prave prijateljske zemlje.

Stanislav

10.05.2018. 00:13

Nadajmo se da će ovaj čovek pomoći da se ključna pitanja i problemi razreše povoljno za Srbiju.

баунти

10.05.2018. 00:25

Србија би требала да ријеши питање Косова и Метохије за вријеме Путинове владавине, јер послије њега ко зна ко ће доћи на власт. У америци је на власти систем, тако да није битно ко је предсједник а ко државни секретар. Код над осталих је изузетно битно, и имамо још мало времена кад можемо да подигнемо економију на ноге и да се онда лијепо позабавимо са шиптарима, за сва времена.

srki

10.05.2018. 00:33

Srbija nikad neće uvesti sankcije Rusiji i misli da će i evropske zemlje koje su uvele sankcije jako brzo početi da povlače tu odluku jer svi gube na ekonomiji zbog toga, mi bi mogli uz pomoć Rusije i da rešimo pitanje Kosova

Opaki

10.05.2018. 02:46

Iako ne verujem dok to ne cujem od njega, reci mu da treba vec dvadesetak godina. Samo da cvrsto stane iza nas, nista drugo.

Bosko

10.05.2018. 04:35

Cica avalski da ti kazem nesto da je bilo para prodao bi putin i su 35 trenutno smo imali za sest migova koji su jeftiniji

Славко

10.05.2018. 07:07

Путин је наш савезник и заштитиник, хвала му до неба.

Алхемичар

10.05.2018. 07:08

Русија ће на позив Србије увек ускочити и помоћи , то су већ показали више пута.

Srdjan

10.05.2018. 07:14

Srbija treba da iskoristi podrsku koju ima od Ruske Federacije i da obnovi svoju vojnu moc. Takodje i da iskoristi da unapredi ekonomsku saradnju.

akisa

10.05.2018. 07:20

Zaista je podrška Putina i Rusije veoma važna za Srbiju. Drago mi je da se razvijaju odnosi dveju bratskih zemalja

Srdjan

10.05.2018. 07:22

Putin verovatno ima i svoj strateski cilj, a to je primat na Blakanu, ali u svakom slucaju Vucic je pokazao da je izrastao u pravog lidera. Vidi se da vesto koristi trenutno situaciju. Za spoljnu politiku niko ne moze da nadje neku zamerku.

maerija

10.05.2018. 07:34

Putin nam može pomoći da rešimo pitanje Kosaova i Metohije. Nadamo se da će pomoći.

ZEC

10.05.2018. 07:39

Da baš kao 1999. dobio Slatinu a dozvolio kapitulaciju na Kosovu, kasnije dobio NIS a Kosovo nezavisnost, sada nam uvaljuje migove i ostali krš od naoružanja zbog čega če srbi biti gladniji od rusa . . . BRATSKI nema šta !12

Dragana

10.05.2018. 07:53

Ja smatram da je Evropa dobar put za Srbiju , ali isto tako i mislim da ne trebaju da se bune sto mi vekovima gajimo dobre odnose sa Rusijom

Anci

10.05.2018. 07:55

Srbija uvek moze da racuna na pomoc od strane Rusije kao i Rusija na Srbiju jer mi smo dve bratske zemlje.

Sandra

10.05.2018. 08:18

Predsednik nosi pozitivne utiske iz Rusije, to nam daje nadu da ce sve biti u redu na nasem putu ka EU.

aleksa

10.05.2018. 08:39

NAjvaznije je da imamo oslonac i da smo podrzani u nasoj borbi za KiM, svi koji su ucestvovali u otimanju nase teritorije cekaju trenutak da finalizuju to, borba ne prestaje

natalija

10.05.2018. 08:50

Da nam je Rusija iskrena podrska i prijatelj pokazuje to da je Putin srpsku delegaciju i Srbiju kao državu stavio kao glavne goste ovogodišnje parade povodom pobede nad fašizmom.

Ana

10.05.2018. 08:53

Putin je pokazao koliko poštuje i voli Srbiju. Zaista sam ponosna na našu zemlju i drago mi je što vidim da su odnosi sa Rusijom sve bolji...

krle

10.05.2018. 09:32

dan Evrope, jos jedna smutnja novog svetskog poretka. Fasizam kao ideja nikada nije pobedjen vec povampiren u okviru cetvrtog rajha

GALEB BIJELI- ANTE BAN

10.05.2018. 12:17

Predsjednik A.Vučić je vrlo uspiješno zamijenio na svečanosti u Moskvi ranije goste- A.Merkel, Macrona, Junckera, i ostale vodje Zapada! Zbog Vučića svi oni nisu bili ni potrebni!

@@@

10.05.2018. 20:43

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - @Galeb.Radi pomirenja,kako nezvanicno saznajem,na Crvenom trgu bice organizovana i "druga" kolona..Onda ce Kolinda i Plenki predstavljati "Crnu Legiju" verovatno u crnom odeveni..Da i vi ucestvujete na paradi..

Binka Butic

11.05.2018. 14:27

Pametnom srpskom narodu nisu potrebne instrukcije sa strane , da ne udje u NATO.. Zar nam oni nisu odrzali lekciju, koju cemo nazalost, pamtiti I mi koji smo doziveli bombardovanje, I nasi potomci sa posledicama istog.. A savete od Putina treba poslusati, jer nam on zeli dobro, kao I mi njemu.