ХРВАТСКА сликовница за предшколце "Моја дугина породица" у којој "Роко има две маме, а Ана двојицу тата" изазвала је оштру полемику између министра за иновације Ненада Поповића и Ане Брнабић, а тај њихов сукоб послужио је као повод за директан удар министарки Зоране Михајловић и Јадранке Јоксимовић на премијерку током седнице Владе која је у петак умало окончана оставком председнице! - сазнају "Новости".

Како преносе наши извори, у отворени вербални клинч Брнабићеве и Поповића умешале су се и Михајловићева и Јоксимовићева, отворено бранећи колегу, који је два дана раније на "Твитеру" негодовао због спорне сликовнице. Тиме су практично офирале оно о чему се већ месецима спекулише у јавности - да су у тињајућем сукобу са Брнабићевом и да је не поштују као најјачу фигуру у извршној власти.

Прочитајте још - РЕКОНСТРУКЦИЈА ВЛАДЕ: Вучић прекида свађе

Шокирана дешавањима на седници премијерка је понудила оставку председнику Александру Вучићу, на шта је он, како сазнајемо, одговорио:

- То не долази у обзир!

Према нашим информацијама, председница Владе, која је још пре заседања јавно укорила Поповића, практично је отворила седницу речима:

- Баш ти хвала Ненаде на овоме што си урадио. Од толико битних тема за државу ти се бавиш периферним стварима.


Јадранка Јоксимовић и Зорана Михајловић,фото Танјуг


Поповић, који је на "Твитеру" написао "да нам у тренутку када се боримо на све начине да подржимо рађање, из Хрватске увозе геј сликовнице, да се то под хитно мора зауставити и стати на пут онима који желе да нас убеде да је у реду да Роко има две маме, а Ана двојицу тата", одмах је реплицирао:

- Нисам имао намеру никога лично да увредим. Ипак, нећу одступити од свог личног става на који имам право.

Он је, незванично сазнају "Новости", истакао да га нико није заштитио када су активисти ЛГБТ популације отворено претили њему и његовој породици. Навео је да му "није манир да се свађа са министрима и да досад у влади није увредио ниједног колегу, нити ће".

Микрофон је затим укључила Зорана Михајловић бранећи право Поповића на став и критикујући премијерку која је напала министров рад због једног "твита".

Леђа Поповићу "чувала" је и Јадранка Јоксимовић упитавши да ли су по нашим законима дозвољени истополни бракови.

- Ако јесу онда Ненад није у праву, али ако нису, што јесте случај, онда је он у праву - истакла је министарка за ЕУ.

Овом полемиком поново су се подигле тензије између две министарке и премијерке, која је остала у чуду после наступа Јоксимовићеве и Михајловићеве. После опомене председника Србије Александра Вучића да јавно не улазе у сукобе, страсти су се смириле, али изгледа - накратко.

Пре седнице Владе, Поповић је саопштио да је изнео став као "родитељ и грађанин Србије којем су на првом месту традиционалне вредности".

- Изнео сам легитиман став, а са друге стране, уместо било каквих аргумената за или против тог става, добио сам најдиректније претње и вређање мене и моје мајке. И то од оних који се наводно највише залажу за слободу мишљења и широку толеранцију у друштву. Је л' то њихова толеранција и демократија - упитао је Поповић, коментаришући "твит" са налога ЛГБТ Србија "Ј.... ти Ана Брнабић матер кад тад!".

Ненад Поповић,фото Д.Миловановић

Премијерка је истакла да је Поповић увредио део грађана Србије за које ради и који плаћају владу и поручила да би волела када би се њени министри мало више бавили својим послом, а не износили личне ставове на разне теме, које нису у њиховој надлежности:

- Поповић као министар без портфеља за иновације задужен је да Ана, Стефан или Милош, да сва та деца остану у Србији, посао му је да се бави тиме да направи услове да деца остану у нашој земљи. Његова изјава није у духу толеранције коју Влада покушава да промовише.

Упркос најавама да ће са Поповићем разговарати у четири ока, полемика се раширила на више пари очију у Немањиној 11. Министар је истакао да не жели да одузме права премијерки, али да очекује да их она не укида члановима свог кабинета и да му је жао што је "изашла у јавност пре него што је поразговарала са њим".


НЕКА МУ СЛАВИЦА ОБЈАСНИ...

- И ГЕЈ људи имају репродуктивне органе. И геј људима никакав министар, никаква влада не може да одреди да ли ће имати децу или не, нити да то контролише - нагласила је Ана Брнабић. - Наталитет и да ли сте геј немају везе једно с другим. Пробаћу да замолим министарку која је задужена за та питања да појединачно објасни министру Поповићу како наталитет нема везе са тим да ли је неко геј.

МИЛИВОЈЕВИЋ: СКРИВЕНА ПРОПАГАНДА

- ВРЛО је битно коме је сликовница намењена. Ако је писана за децу чији су родитељи истополни, то је добра ствар и има смисла. Њима треба помоћи да разумеју зашто се разликују од друге деце. Ако је намењена широкој публици, онда је то потпуно погрешно - сматра др Зоран Миливојевић, психотерапеут.

др Зоран Миливојевић,фото М.Анђела

- Мислим да ће у пракси да изазове сасвим супротан ефекат. Ја у свему овоме видим пропаганду, која је невешто закамуфлирана у бригу за децу. Ово је скривена промоција хомосексуалности на раном узрасту, јер деца још немају критичко размишљање.