У Њујорку о притисцима око Косова

Д. М.

03. 05. 2018. у 08:02

Србија ће на седници Савета безбедности УН 14. маја указати на широку акцију великих сила. Све јачи обруч око држава које нису признале једнострано проглашену независност

У Њујорку о притисцима око Косова

Фото Танјуг,AP Photo

ДИПЛОМАТСКУ битку за Косово и Метохију Србија ће ускоро интензивирати и у Савету безбедности, где ће изнети аргументе који би бар донекле требало да "поклопе" покушаје великих сила да издејствују нова признавања нелегално проглашене независности јужне српске покрајине.

Ставове наше земље на седници СБ о КиМ, која је заказана за 14. мај, заступаће шеф дипломатије Ивица Дачић. Према нашим информацијама, и у обраћању на Ист Риверу, али и током бројних састанака које ће имати на маргинама расправе у УН, Дачић ће покушати да убеди представнике оних држава које не признају Косово да остану при тим позицијама, али и да лобира код оних који су то учинили да поново преиспитају одлуку.

Сви српски министри већ су добили инструкције да приликом сваког сусрета са својим колегама из иностранства посебну пажњу у разговорима посвете проблему КиМ, а то се нарочито односи на састанке са званичницима оних земаља за које се претпоставља да би могле да повуку признавање Косова.

На те земље врше се снажни притисци промотера косовске независности да остану при садашњим позицијама. На удару су и утицајне земље које нису признале КиМ, а посебно пет чланица ЕУ које то нису учиниле - Шпанија, Румунија, Словачка, Грчка и Кипар.

И према овим земљама Србија ће појачати дипломатске активности. Како сазнајемо, председник Кипра боравиће у Србији 10. маја, и то ће бити прилика да званичници двеју земаља још једном размене мишљења о косовском питању.

ИНДИЈА, НЕПАЛ, СРИ ЛАНКА...

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се с Таром Ганди, унуком Махатме Гандија, у њеној резиденцији у Њу Делхију. Дачић се с Таром Ганди састао у оквиру посете Индији, Непалу и Сри Ланки, која траје до 8. маја, а током које ће разговарати са највишим званичницима три земље. Дачић ће их известити о ситуацији на КиМ и пренеће им захвалност наше владе на њиховој подршци територијалном интегритету и националном суверенитету Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Rasa

03.05.2018. 09:29

Srbija mora dati sve od sebe da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova zadrzi na svojoj strani.

fadil

03.05.2018. 09:48

Od vajkada zapad živi od pjačke i kolonijalizma ,pritisak na ceo ostali svet da prizna Kosovo je samo pokušaj legalizacije otetog od Srbije.

pravnik

03.05.2018. 09:58

Treba poštovati sve strane, ali nerazumno jednom narodu i jednoj državi oduzimati teritoriju, može se reći i surovo.

Mr Radomir Scepanovic

03.05.2018. 10:12

Borili ste se za funkcije i da predstavljate Srbiju?Ako niste gladijator, ne ulazite u arenu!Tako isto i u Savet bezbednosti UN!Ili mi treba da obucemo uniformu i prvo Vas predstavnike Srbije da likvidiramo pa onda da krenemo na siptare! Nemojte nas izdati!

bole

03.05.2018. 11:36

Iza cele price o KiM se krije pokusaj da se kolonizacija ponovo uvede na mala vrata, a Englezima izrabljivanje i eksploatacija jako nedostaju!

borko

03.05.2018. 11:44

"...pokušaje velikih sila da izdejstvuju nova priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine."Znači tako izgleda ta čuvena demokratija,a ja dosad bio u zabludi.

Dragan

03.05.2018. 12:40

Amerika nece odustati od nezavisnosti Kosova jer bi u tom slucaju bombardovanje koje je i imalo za cilj otimanje Kosova bilo uzaludno.

djura

03.05.2018. 13:01

@Dragan - ako se desi kolaps dolara, premestanje industrije u USAa, itd, to ce biti prvi potez koji ce nato i amerikanci da urade.povlacenje sa kosova i metohije. zivi bili pa videli.

Anica

03.05.2018. 13:30

Nikad se u zivotu nista ne radi za dzabe. Kosovo je bogato rudnicima i mnogim drugim stvarima i zato zapadne sile hoce da ga se docepaju preko izmisljene drzave Kosova.

djura

03.05.2018. 15:49

@Anica - nijedan dokument koji je pod pritiskov voje sile i okupacije(bez odluke un-a) ,donesen je nistavan pred medjunarodnim pravom. treba sacekati kolaps sadasnjeg bankarskog sistema i najnormalnije je da ce Srbi povratiti svoje medjunarodne ugovore.

Desimir Momcilovic

07.05.2018. 16:57

Na KM uzrupatori su napravili bazu na srpskoj zemlji bez ikakve nadoknade otimajuci plodne oranice od čega su jludi živeli sada bi to i legalizovati kao da su iz amerike i engleske doneli oni moraju da plaćaju uzrupiranje zemljište na srpskoj teritoriji okupiranje i otimačina mora se to platiti