КОМЕНТАР: Рат

Вук Мијатовић

петак, 20. 04. 2018. у 13:20

КОМЕНТАР: Рат
Зна, наравно, Јункер да није "рат" неко злокобно митолошко чудовиште које је деведесетих разорило Балкан, а сада би могло да се врати да доврши посао

ПРЕДСЕДНИК Европске комисије Жан-Клод Јункер упозорио је европске посланике у Стразбуру да се земљама региона не сме одузети перспектива чланства у Европској унији, јер би, у супротном, "рат могао да се врати на Балкан".

Јункер се, као што је манир званичника ЕУ у последње време, поставио као уморни родитељ који, кад се непослушна деца потуку, узме играчке и каже - сад је доста, не занима ме ко је крив, само прекините.

Зна, наравно, Јункер да није "рат" неко злокобно митолошко чудовиште које је деведесетих разорило Балкан, а сада би могло да се врати да доврши посао. Зна да рат има узроке и поводе, да негде мора да избије и да неко мора да опали први метак. Али, ЕУ упорно покушава да задржи привид политичке коректности, говорећи о "свим странама", "спуштању лопте", "Балкану, "региону"... и избегавајући да се бави конкретним ситуацијама и конкретним кривицама и грешкама.


Прочитајте још - Јункер: Без наде за улазак у ЕУ Балкану прети рат


Легитимно је, наравно, да кажу - то су ваши проблеми, ви их решавајте како знате. Али ако већ заузимају покровитељску позицију, онда би требало да, ако је већ реч о могућем рату, кажу - ко то прети ратом и где.

Јасно је свима да у "региону" истрошеном и још неопорављеном од ратова деведесетих, тешко да некоме озбиљном и иоле нормалном може да падне на памет да поново ратује. И да је последње потенцијално жариште заправо Косово, а варница би могао да буде само сукоб око севера КиМ. Јасно је, исто тако, да је незамислива ситуација у којој би Србија покушала да силом врати суверенитет на делу Косова и Метохије и да је сценарио у коме српскa војска напада Албанце раван научној фантастици.

И ту, хтели - не хтели, долазимо до питања - ако претња ратом постоји, зашто је тако тешко рећи ко би то, на Балкану, поново у рат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miki - Zg

20.04.2018. 15:19

Svi znamo tko je 99. god. započeo otimanje AP KiM od Srbije i hoće da dovrši taj zločinački čin ( Zapadne sile na čelu sa Amerikancima ,Englezima ) još ove god. Na sve sponzorirane provokacije Šiptara -ubistvo Ivanovića ,ponižavanje Đurića itd. , Srbija je hladnokrvno reagirala ,ali pitanje dokle ,bili su to samo probni baloni ,za rat ?