Мило Ђукановић: Вучићу шаљу фактуру за изгубљено Косово

Велиша Кадић

13. 04. 2018. у 09:50

Нисмо вам већи пријатељи ако охрабрујемо илузију да се реалност може променити, став је лидера Демократске партије социјалиста

Мило Ђукановић: Вучићу шаљу фактуру за изгубљено Косово

Мило Ђукановић Фото Ненад Мандић

ВЕРУЈЕМ у победу на изборима. Већ двадесет година, тачније од председничких избора 1997. одржаних у условима најтеже кризе у државној политици Црне Горе, континуирано, без изузетка, побеђује политика коју персонификујем и која јасно пројектује и остварује европски пут развоја. Не видим да на конкурентској страни, коначно и због опасних заблуда и готованских очекивања, постоји потенцијал за промену те праксе.

То у разговору за "Новости" поручује лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић, уочи недељног изборног окршаја за фотељу председника Црне Горе. Он подсећа да је у свом политичком програму остварио већину кључних циљева, док на питање шта га је мотивисало да опет уђе у игру, каже да је "крива" одговорност према потреби да се остварено сачува.

- Од стабилности и мултиетничности, преко економске одрживости, до независности и европског модела развоја. Чини се да је контекст у коме живимо, од регионалног до европског и глобалног, неповољан и претећи. У њему ни вредности достигнуте на националном плану не делују као дефинитивне. Зато је, верујем, потребно још пажње и употребљивог искуства да сачувамо изграђени темељ који је поуздана залога за будућност Црне Горе као чланице Европске уније и европски квалитет живота у њој.

* Како оцењујете то што ваши ривали тврде да су вам Американци наложили да се кандидујете?

- Мислим да и тврдње које помињете убедљиво сведоче о инфериорности опозиције и о разлозима њиховог четвртвековног губитништва. Они и даље чекају да ми неко забрани кандидовање да би победили. Какво незнање, самопонижење, провинцијализам. Не схватају да таквих разговора и покушаја забрана никада није било, нема их, и не може бити.

* Али тумачи се да су многе крупне одлуке које сте донели, попут признавања Косова, плод притиска Запада...

- Ни у случају те одлуке није нас водила жеља да било коме, посебно суседу и пријатељу, учинимо штету. У питању је наше уверење да треба да погледамо истини у очи, да прихватимо оно што се већ догодило, и да тиме допринесемо стабилности региона. По нашем виђењу, Србија је рат за Косово изгубила погрешном политиком у прошлости и непромишљеним сукобом са НАТО 1999. И, опет, по нашем виђењу, та реалност је непроменљива. Сви који данас Србији обећавају да су у међувремену ојачали толико да су у стању да ту, за Србију неповољну реалност промене, само троше време грађанима Србије. Знам да ово није пријатно слушати, али, верујте, једнако тако је тешко и саопштити. Не мислим да би Црна Гора била већи пријатељ Србији уколико би, противно свом виђењу, охрабривала ту илузију. Тада би само Црној Гори било лакше, а све би било као и сад. Једино би Црна Гора била мање сумњичена и оптуживана од дела јавности Србије. Али сматрам да би то било лицемерно и себично. Данашња Србија не одлучује о Косову. Она је само примила фактуру за пораз који је претрпела раније.

* Ипак, то признање као да није пољуљало односе Београда и Подгорице...

- Сагласан сам са оценом да су ти односи знатно унапређени. Такође, да се напредак поклопио са временом нове власти у Београду. По мом суду, зато што се у том времену Србија први пут током последњих готово три деценије посветила себи, свом развоју, интеграцији у Европу. То је допринело бољој сарадњи са свима у региону. Логично, и оздрављењу наших међудржавних односа. Кључно је да Србија остане чврсто у том стратешком науму, упркос притиску ретроградне политике коју јој покушавају наметнути одређени центри са унутрашње политичке сцене.

* Срба у Црној Гори има око 30 одсто, али их нема у органима државне управе. Због чега је то тако?

- Није политика према Србима у Црној Гори другачија од политике према другим народима који у њој живе. О чему је онда реч?Лидери опозиције преко леђа Срба у Црној Гори желе да дају себи на важности. Најпре, представљајући се као ексклузивни заступници интереса Срба у Црној Гори, што једноставно није тачно. ДПС је највећа партија. Уз то грађанска. Верујем и партија којој поверење даје највећи део српске националне заједнице у Црној Гори. Друго, ти умишљени и властохлепни партијски лидери жртвују суштинске интересе српског народа у Црној Гори за остварење свог јединог циља - освајања власти. Пошто до власти не могу демократским путем, хтели би револуционарним. А за то им требају незадовољни грађани. Тако они годинама стварају представу како сваки поштен Србин мора бити против овакве Црне Горе. Малтене, бити против Црне Горе, то је питање националне одговорности Срба.

* Зашто је Црна Гора увела санкције некадашњој заштитници Русији и због чега је одлучила да протера њене дипломате?

- Тако постављено питање може подстицати на сумње у исправност наше одлуке. Притом се заборавља на сукоб у Украјини и због чега су уведене санкције. Заборавља се и да је Русија Србији и Црној Гори увела санкције 1992. године, али смо ми разумели да је то била њена међународна обавеза. Није нико због тога ни у Србији ни у Црној Гори слао опоре поруке на адресу Русије. Црна Гора је лидер у преговарачком процесу са ЕУ. Институционализацијом тог односа ми смо се обавезали на поштовање европских правила и у области спољне и безбедносне политике. Дакле, ово је питање кредибилитета партнерства по стандардима које смо прихватили.

ПОСТОЈЕ ДОКАЗИ ДА СУ ХТЕЛИ ДА МЕ ЛИКВИДИРАЈУ

У ТОКУ је суђење за покушај тероризма 16. октобра 2016. Да ли заиста мислите да сте бити мета током те изборне ноћи?

- Моје мишљење је непромењено и засновано на чињеницама: фотографијама, снимљеним телефонским разговорима, исказима учесника те завере, обиљу документације коју поседују полиције, агенције националне безбедности, тужилаштва Црне Горе и Србије, и у које сам имао увид. Реч је о покушају насилне промене власти у Црној Гори да би се осујетио њен пут према Западу и остварио интерес треће стране, која је желела да на тај начин покаже своју снагу ЕУ и НАТО. Како се креаторима чинило да су закаснили са акцијом и да им шанса измиче, тако су допуњавали сценарио. На крају је све требало да заврши у бруталном насиљу, братоубилачком сукобу, уз моје хапшење или ликвидацију. То негирају само они који желе да прикрију своје трагове у овој прљавој работи, почев од политичара, до медија и обавештајних служби.

РЕФЕРЕНДУМ О ЧЛАНСТВУ У НАТО БИО СУВИШАН

* ЧЛАНСТВО у НАТО такође је поделило Црногорце. Да ли би референдум релаксирао подигнуту атмосферу у народу?

- Не припадам профилу политичара који се око сваке дилеме демагошки "консултују са народом". Да је требало о чланству у НАТО организовати референдум, то би било записано у Уставу, као, рецимо, за улазак у ЕУ. Да је то демократски стандард, то би практиковале и све чланице НАТО пре нас, а не само њих три. И то свака из својих специфичних разлога. На референдуму 2006, као и у Декларацији о независности, Црна Гора се јасно определила око чланства у европским и евроатлантским структурама. Ово је само била техничка изведба тог опредељења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (42)

vev

15.09.2018. 03:57

@Sara - Ma ne zanima Srbija Spaniju, brine je Katalonija drugi delovi koji ce uraditi isti, zato je nije priznala, ne brine ona za Srbe, vec za sebe.

cecilija

13.04.2018. 11:02

Mnoge velike i prijateljske zemlje iz Evrope su veoma srdacne prema nama i neutralno se ponasaju prema situaciji oko Kosova a nama najblizi navodno iz najbolje namere nam kazu suprotno.

Dragoslavic

13.04.2018. 16:13

Zaboravio je Milooooo da je nekad bila drgacija realnost kao sto ce se i ova danasnja promeniti. Da su ljudi verovali u nepromenljivu realnost jos bi ziveli u pecinama i cekali da udari grom da zapali vatru. E, moj Miloooo......

PG-CG

13.04.2018. 16:27

@Jelena, tvoja izjava je kontradiktorna, kažeš KOSOVO JE SRBIJA, a kao treba naći kompromisno rešenje?! Ako je, kao što kažeš, Kosovo Srbija, onda nema kompromisa!

PG-CG

13.04.2018. 16:32

Doživotni crnogorski diktatore, nekadašnji šverceru prskalica i novogodišnjih čestitki, a sada milioneru, Srbija je izgubila Kosovo zbog politike tvojih mentora sa Zapada, a čiji si ti obični pion ipotrčkalo...

др Милан Лекић

13.04.2018. 16:53

Није Косово изгубљено, и накада то бити неће. Изгубљен је предсједник Монтенегра и несој српског талога око њега. Поништењем признања Косова, ово јој је последња прилика, Црна Гора би одбранила своју част и повратила своје мјесто у српској историји. За тај чин, као и фарсично и презира вриједно суђење Србима, није потребно јунаштво, већ чојство.

Ljubisa

13.04.2018. 18:19

Lako je Milu da prica ' sa strane'. Nema skoro polovinu svojih gradjana van drzave. I, moze da veruje ' uspehu u prvom krugu', Sve zaposleno u Crnoj Gori radi u drzavi, za drzavu I ' oko' drzave. Nikakve postojane drzavnicke vizije to nema.

vev

15.09.2018. 03:39

@Ljubisa - ako nema pola svojih gradjana van drzave? Pa ima ih 2x i vise u Srbiji i svi na neoj vlasti, svi u drzavnim organima kao i tamo!Zato nasa deca beze odavde!

raso

13.04.2018. 18:32

E moj jado jadni.Doći če vreme kada ćeš i ti i svi izdajnici skupo da platite tu izdajničku politiku,ali će zato da pate i građani CG.

Miso

13.04.2018. 18:53

Rambo Amadeus.....Staroj majci ja se nejavljam, rodbinu sa sela ja izbegavam...Gradjanin sam postao....

Miki - Zg

13.04.2018. 19:26

Kada je KiM ,tzv. Kosovo izgubljeno za Srbiju ,što su tako Zapadni zločinci nervozni ,vrše neljudske pritiske na sadašnje čelnike RS ,neka se drže Rezolucije 1244-neka poštuju pravo i pravdu u koju se zaklinju ?

fica

13.04.2018. 21:29

Jos je Njegos rekao - Na muci se poznaju junaci...al ih u CG nazalost...vise nema...zatrovan narod...na bracu udaraju.

Вукота

13.04.2018. 23:06

@fica - Има нас роде! Нијесу нас све затровали! Ма су нас надјачали удружени арнаути, мослимани, латини и изроди српски, продани за Милову шаку еура! Чу ли га што рече? "Не дајте да у Црну Гору Срби побиједе, поништиће и признање Косове и чланство у НАТО"! Призива Американце и Малисорце да му удружени помогну!

ranko75

17.04.2018. 10:49

@fica - On ne trabunja.Ima ih ali malo.Treba im pomoci, ali ovaj nas pomaze Mila a ne njih,jer im je isti gazda, jer mu je Milo idol, on zeli da uradi nama ono sto je Milo uradio njima.

Вукота

17.04.2018. 11:01

@fica - darko, ако не вјерујеш што пишу Новости, што не читаш Коха диторе? Или Дневне новине, ако још нијеси научио арбанашки!

Mija Pećanac

13.04.2018. 22:18

Od ubeđenog komuniste preko kriminalnog nacionaliste do NATO pudlice ,Milu ništo nije ni sveto ni sramno samo da on vuče konce u prljavoj igri marionetske državice.

ranko75

17.04.2018. 10:46

Njegova je teorija da se realnost ne treba ni pokusavati promeniti nego se prikloniti jacem. Mene bi bilo sramota da imam za rukovodioca takoga šonju. Našem je on idol.On sanja da proruski elektorat uvede u NATO kao Mile, ali se boji da ne prodje kao Djindjic,kome dize spomenik za nase pare.

Туга српска

17.04.2018. 11:07

Ниси у праву! Фактура је већ потписана, на реду је наплата... (ако народ српски дозволи)! А ти, стиди се, ако има имало људскости у теби!

zoran

24.11.2018. 09:38

Nisam ni citao tekst, samo sam video sliku i dobio mucninu. Koliko taj covek samo pojavom moze da iritira. Da sam procitao tekst verovatno bih dobio proliv. Daj boze da mu se sve vrati preko najmilijih.

Tomislav Baralic

25.11.2018. 05:39

Gospodine Djukanovicu, okanite se brige za Vuciceve fakture jer uskoro necete imati dovoljno mesta da primite sve fakture adresirane na Vase ime. Crna Gora je manja od Srbije.

Jovan

14.12.2018. 15:36

Milo " Koji si ti meni kralj " Šta li će biti sa tvojom državom i narodom kad tebe ne bude . Sad se zovete Montenegro , a posle tebe biće neki naziv na albanskom ,pošto je takav trend kod vas.Milo " Koji si ti meni kralj " Baš si uporan u tome da pokidaš sve veze sa Srbijom. Al' kad ti bude zatrebala ovakva Srbija možda je neće ni biti.Milo " Koji si ti meni kralj "

Dane

21.01.2019. 13:08

Milo zao mi je nasih pravih crnogorca a ti si izrod treba te zaliti .A kosovo ja srpsko i tako ce ostati vek vekova.

Michael

01.03.2019. 20:00

Мило или не,, Тежеје бити САМ него сирома, Трт мрт боље живот него проклет. Куку тебе кад те божија казна стигне.