Заменик премијера Косова Фатмир Љимај изјавио је данас у Призрену да Косово није ничији вазал и да председника косовске владе Рамуша Харадинаја може да смени само народ који га је изабрао.

Одговарајући на критике турског председника Реџепа Тајипа Ердогана упућене Харадинају поводом одлуке о смени функционера косовске полиције због хапшења шесторо турских држављана осумњичених за подршку покрету Фетулаха Гулана, Љимај је рекао да Косово жели добре односе са свима али да "вазал" неће бити никоме.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Smene u Prištini - zbog Turaka

"Моја порука за Владу и премијера Косова је да смо ми суверена и независна држава. Нико и ништа не може да прети сем народа Косова. Он је дао мандат премијеру, он га смењује, ниједна друга држава, ниједан лидер не може да нам каже ко треба да води Владу Косова", казао је Љимај.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ERDOGAN LjUT NA HARADINAJA: Priznali smo Kosovo odmah posle SAD, a ti tako; Ti si marioneta, tvoja karijera će se završiti

Он је истакао да то треба да буде јасно и Ердогану који је показао пријатељство према Косову.

"Премијер је применио Устав Косова, Влада води рачуна о интересу земље и било који буде покушао да дирне у то ће добити исти одговор", казао је Љимај и додао да је Косово западно-европска земља.

Према његовим речима, хапшење и депортација турских држављана је дело сумњиве агенде.

"Тражићемо до краја одговорност, зашто се десило и никада се у нашој земљи због личних агенди које не представљају интересе Косова то не може догодити", рекао је Љимај.

Ердоган је јуче у Истанбулу оптужио Харадинаја да подржава "терористе", пошто је сменио министра унутрашњих послова Косова Фаљамура Сефаја и директора Косовске обавештајне агенције Дритона Гашија, због хапшења шестото турских држављана.

Харадинај је сменио министра и директора КОА, јер није био информисан о хапшењу шесторице турских држављана повезаних с покретом Фатулаха Гулена који је у Турској оптужен за покушај државног удара.

Поводом тих догађаја Ердоган је јуче упитао Харадинаја од када штити оне који су извели државни удар и од кога добија наредбе, а поручио му је и да ће да "плати".

Он је такође оптужио и САД које наводно контролишу Харадинаја.