ЈУЧЕ је Саша Јанковић претио Вучићу стрељањем, а Србији грађанским ратом по румунском моделу. Данас би да забрањује СНС, који има убедљиво највећу подршку грађана, а сутра, само кад би имао прилику, вероватно би и све грађане који подржавају СНС отпремио на неки нови Голи оток или би им судио по кратком поступку пред преким судовима.

Овако је потпредседник напредњака Миленко Јованов за "Новости" оценио изјаву лидера ПСГ да ће када дође на власт "забранити и рапустити СНС". Тај став наишао је на оштре коментаре не само у владајућој коалицији.

Јованов тврди да је "очигледно да Јанковић, пошто нема подршку народа, има идеју да физички елиминише свакога ко не мисли као он":

- Тај човек је спреман да Србију гурне у крваве сукобе, погибије и пропаст само да би се поново дочепао власти и да би опет заједно са својим партнерима Ђиласом и Јеремићем народне паре трпао у своје џепове. Позивам и државне органе да обрате пажњу на иступе овог језивог мрачњака оптерећеног смрћу. Ко је једном имао барут и крв на рукама, увек може да пожели да поново доживи то искуство.

Речи осуде и од Немање Шаровића, функционера СРС:

Прочитајте још - Ђурић: За Јанковића Срби на КиМ били и остали непостојећи; Јованов: Јеремић, Ђилас, Тадић урадили све за одвајање КиМ


- Јанковић је човек који је са 10 одсто освојених гласова тражио премијерску функцију. То је доказ на који начин он види парламентарну демократију. На сву срећу, не прети опасност да он икада дође на власт, јер су грађани Србије видели о каквом се аутократи ради, који брине само о својим и жениним интересима.

Напредњаци су трн у оку лидеру ПСГ, Фото: Н. Скендерија

Ђорђе Милићевић, члан Председништва СПС, наводи да је ово пример какво поимање демократије има Јанковић:

- Никако да схвати да се она остварује на изборима, а не у хаосу на улици. Не разуме да грађани одлучују која странка вреди, а резултати владајуће коалиције су видљиви. Он би понављао изборе док не победи, али би то потрајало. Из неког разлога он не може да прихвати пораз.


СТАНКОВИЋ: ФРУСТРИРАН ЗБОГ ПОРАЗА

НЕМА никакве сумње да је Јанковићева изјава по садржини екстремна, недемократска и без преседана - каже нам Дејан Вук Станковић, политички аналитичар. - Чак и кад је демократија била упитна, а данас није, није било таквих идеја. Његов мотив за такву изјаву је снажна фрустрација звог резултата на београдским изборима и политичке немоћи. То је и наставак екстремне реторике која уноси вишак агресије у политички живот.