Бeз беба неће бити ни Србије

В. Н.

17. 03. 2018. у 11:28

Бeз беба неће бити ни Србије
Председник Вучић у обраћању нацији о катастрофалној демографској ситуацији и државним мерама да је поправимо
АКО ништа не будемо урадили са наталитетом, завршили смо као нација. Зато ће убудуће мајка која роди прво дете добијати 100.000 динара једнократно, за друго дете 10.000 динара месечно у трајању од две године, за треће 12.000 динара у периоду од 10 година и за четврто 18.000 динара, такође у трајању од 10 година.

Мајка која роди треће и четврто дете имаће 30.000 динара месечно од државе у периоду од 10 година, рекао је јуче на ванредној конференцији за новинаре председник Србије Александар Вучић, истичући да је то само једна од низа мера донетих у циљу поправљања демографске слике Србије и да је он прекјуче донео одлуку о формирању Савета за популациону политику. Јавном обраћању присуствовали су и министарка Славица Ђукић Дејановић и генерални секретар председника Никола Селаковић.

- Демографска слика Србије је поражавајућа. Србија тренутно има 6.995.808 становника, а ако се овакви негативни трендови наставе - до 2060. имаће између 3,9 и 5,5 милиона становника - истакао је председник у обраћању нацији. - То значи да бисмо завршили као народ и као нација, не бисмо имали ни национални, ни економски, ни демографски ни политички потенцијал.

Прочитајте још: Популациона политика: За 15 општина - 130 милиона динара

Председник Вучић објаснио је да сваког дана "губимо" 107 људи, да становништво губимо већ 67 година, а за 27 последњих година имамо негативни природни прираштај.

- Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера - рекао је Вучић те поручио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ... Сами смо криви.

ПАРА ИМА НЕКЕ мере ступиће на снагу од 1. јула, остале од почетка наредне године, рекао је председник Вучић. Навео је да ће то државу у првом тренутку коштати 12 милиона евра, али да се нада да ће то бити и више.

Влада је у петак усвојила, каже, популациону стратегију и позива све надлежне да се ангажују на њеном спровођењу.

Прочитајте још: За прво дете 100.000, за друго дете 10.000 месечно две године, за треће дете 12.000 месечно у току 10 година, а за четврто дете 18.000 динара

- Ухватили смо се решавања овог проблема када нам економија иде набоље, али има оних људи који говоре да није време за то - истакао је Вучић и нагласио: "Ми немамо деце. То је за нас кључни проблем".

Вучић је рекао да је у Србији последњих 27 година, на основу урађеног истраживања, владала апатија и да први пут у последњих шест месеци, људи имају већу наду и мисле позитивно.

- Та апатија нас је довела дотле да не верујемо у било који начин решавања косовскометохијског проблема, да било шта може донети бољу будућност - истакао је он додајући да један проблем замењујемо другим, јер смо научили на незадовољство.

Тако смо, како је рекао, незапосленост, која је смањена, заменили другим проблемом, а то незадовољство нас је коштало драматичним губитком становништва. Он је позвао државу, друштво, привреднике... да имају разумевања, да ће се урадити све да се у великим индустријским зонама изграде вртићи.

Славица Ђукић Дејановић, Александар Вучић и Никола Селаковић


Навео је да рађање детета треба да буде срећа за све, да труднице и мајке не брину за свој посао, да послодавци треба да имају разумевања и да рађање деце треба да има подршку свих. Додао је и да ће држава више да помогне у процесу вештачке оплодње, пре свега матаријално, те упозорио да питање наталитета и борбе за више деце никако није питање за дневнополитичка препуцавања јер, поручио је, ако нешто не урадимо за 40 година нећемо имати ни народ ни државу. Додао је, међутим, да "никога нећемо да терамо да рађа, већ ћемо као држава учинити све да се мајке на то одлуче, али мора да помогне и друштво и породица и ми мушкарци посебно".

Вучић је пренео да је Србија, без албанског становништва на КиМ, прошле године 1. јануара имала 7.040.272 становника, да је прираштај био минус 39.202, што значи да смо сваког дана губили 107 становника.

Процена броја становника данас је 6.995.808 људи у Србији, од тога имамо брачних парова без деце 600.724, ванбрачних парова без деце 48.943, брачних парова са децом 1.040.000, ванбрачних парова са децом 67.971, мајке са децом 291.522, и очева са децом 76.485, пренео је председник.

Прочитајте још: Приоритет - друго дете у породици

Истакао је да је руководство Србије урадило упоредни приказ делова централне Србије и КиМ насељеног албанским становништвом.

- Топлички управни округ има 2.231 километар квадратни, а Подујево само 653 квадратна километра, број насеља у Топлици је 267, у Подујеву 77, али је број становника у Топлици 86.327, а у Подујеву 83.242. Само Подујево је једнако велико колико читава наша Топлица - констатовао је Вучић. Указао је да северно Косово, са четири општине, има 42.000 становника, а јужна Митровица сама 68.474.

- Зато смо се за регионалну полицију борили да обухвата само ове четири општине, јер ако се додају ове друге општине имали бисмо 70 албанских полицајаца на северу, а Бриселским споразумом смо се изборили да имамо 100 одсто српских полицајаца - објаснио је он.

Нагласио је да је погрешна била претпоставка да су већи градови и места у централној Србији него на Косову и Метохији. С тим у вези је упоредио Смедерево и Урошевац. Смедерево је 2016. имало 104.980 становника, а Урошевац 101.107.

- Смедерево је веће од Урошевца. Смедерево има новорођене деце 868 те године, а Урошевац 1.561. Умрлих је Смедерево имало три пута више. Прираштај у Смедереву је да смо изгубили 588 људи, а Урошевац је добио 1.020 становника. Поређење Зајечара и Србице показује сличне податке, јер је Зајечар изгубио 651 житеља, а они добили 643. Поређење Горњег Милановца и Дечана показује да смо изгубили 308 људи, а они добили 402 - казао је Вучић.

Председник је додао да је направљена дугорочна прогноза која је поражавајућа за нас и да анализи демографских и политичких последица решавања КиМ, показује да ће у зависности од решавања косовског чвора Србија 2060. свакако имати значајно мањи број становника.

- Могуће је да по конзервативном сценарију од 3,9 милиона становника имамо 1,7 милиона пензионера, што је исти број као данас када имамо седам милиона становника. То значи да смо тада завршили као нација - упозорио је он.

Анализе још показују и да ћемо што се миграционог салда тиче 2028. до 2030. бити на нули, имаћемо једнак број имиграната и емиграната. После тога ћемо имати већи број имиграната од емиграната, напоменуо је председник државе.


НАЈМАЊЕ ПРОБЛЕМА У НОВОМ САДУ

ВУЧИЋ је упозорио да ће од броја рођене деце за 15-20 година зависити одрживост пензионог система, јер ће деца која су данас рођена тада уплаћивати у пензиони систем. Изнео је податак да је 1950. године у Србији било 163.297 беба, а 2017. године готово 100.00 мање, при чему данас имамо већи број становника.

Како је председник рекао, демографски проблем имамо и на селу и у градовима, а најмање проблема је у Новом Саду, највише због избеглих људи који су дошли ту, затим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Прешеву.


НЕКА СЕ ЉУТЕ ИЗ ВЛАДЕ И СВЕТА

ВУЧИЋ је казао да мајке имају неспорно право да одлучују, а да он као председник има право да каже да су последице пада наталитета катастрофалне, и да га не интересују реакције ни из Владе ни из света, који би да му "соле памет", јер ничије уставно право неће бити угрожено:

- И још нешто, када говоримо о абортусима, па нека се љуте све организације за права жена и друге, мора да се испоштује процедура. Између осталог, да покажете мајци ултразвук с откуцајима срца њене бебе, па нека се одлучи. Онда још један разговор пре одлуке... Једноставно, хоћемо да људи разумеју колико су деца потребна нашој Србији.

ВУЧИЋ: ЗСО – МРТВО СЛОВО НА ПАПИРУ

Београд -- Више од пет година покушавамо на сваки начин да дођемо до мира и решења косовско-метохијског чвора, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је у обраћању нацији, на дан годишњице погрома на Косову, рекао да је у Бриселском споразуму првих шест од укупно 15 тачака посвећено Заједници српских општина.

Свих шест од 15 тачака из Бриселског споразума о формирању Заједнице српских општина су остале мртво слово на папиру, рекао је Вучић.

"Пет година неко не жели да ово буде спроведено у дело. Нисмо ми веровали да ће Албанци учинити било шта у српску корист. ЕУ да је желела да ЗСО буде формирана, да је то хтела међународна заједница, њихов услов за визну либерализацију Приштини било би формирање ЗСО, а не демаркација са Црном Гором", рекао је Вучић.

ВУЧИЋ ПОЗВАО СРБЕ ДА НЕ УЧЕСТВУЈУ У ФОРМИРАЊУ ВОЈСКЕ КОСОВА

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас Србе са Косова и Метохије да не учествују у формирају војске Косова.

Вучић је на прес конференцији рекао да власти у Приштини иду по српским срединама и поткупљују српске младиће да би ишли у њихову војску.

"Не могу сада да вам причам све. . . ", рекао је Вучић.

Он је, поводом изјаве америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија да Србија не треба да прихвати формирање војске Косова ни по коју цену, већ да инсистира на првобитном ставу САД по том питању, а то је "не" војсци Косова, захвалио Монтгомерију на коректном приступу и на томе што је рекао, јер је то, приметио је, истина.

Председник је нагласио да Србија не може да одобри формирање војске Косова.

"Они нама не иду само на југ, иду и на север да нам поткупљују младиће. Кажу - ево толико и толико кеша, буди део војске. Ми се са тим суочавамо и разговарамо са Србима на КиМ", рекао је Вучић.

Додао је да није желео да реагује на опаску америчког званичника Веса Мичела да косовска војска, у којој ће да буду Срби, неће бити претња Србији.

"Стварно? На територији Србије формирате туђу восјку, у коју ћете да укључуте и Србе... Шта, као у време Аустроугарске и Турске, да се бијемо Срби против Срба...?", запитао је Вучић.

Зато је позвао Србе да не учествују у формирању војске Косова, и оне са југа и са севера покрајине, да тако помогну у решавању косовског проблема.

"Да се понашају одговорно, брину о себи и својој безбедности, али не да учествују у формирању дрзавних органа неке друге државе, а да са Србијом није постигнут договор о било којем питању", нагласио је Вучић.


ЗА КОСОВО САМО КОМПРОМИС ИЛИ РЕШЕЊА НЕЋЕ НИ БИТИ И ТАЧКА

Ако не буду хтели компромис, решења неће бити и тачка, поручио је данас председник Александар Вучић.

"Наставићемо зато разговоре с Албанцима, да покушамо да решимо наше проблеме, без обзира што им ништа не верујем. Али, ми немамо други избор", рекао је Вучић на ванредном обраћању нацији поводом косовског питања, као кључног политичког проблема земље, и поразне демографске слике, као главног проблема државе, како га је раније већ дефинисао.

"Разговор и дијалог су најважнији, да нађемо компромисно ресење. Ако не буду хтели компромис, решења неће бити и тачка", рекао је.

Спреман је, каже, да саслуша сваког ко му покаже неки други избор, под условом да тај зна све околности везане за то питање.

Он остаје при ставу да ће у априлу изаћи са предлогом решења за КиМ, као што увек, каже, остаје при свему што је говоиро, али и да ће увек за себе задржати могућност да због специфичности спољнополитичке ситуације нешто убрза или успори.

„То ћу свакако урадити и наравно преузети одговорност на себе", истакао је.

Своје мишљење о решењу проблема Косова и Метохије и шта он подразумева под компромисним решењем изнеће у уверењу да одлуке треба да доносимо више рационално, него емотивно и да водимо рачуна више о будућности, него прошлости, а грађани ће, у сваком случају, да одлучују о свему.

Како је рекао он ће "да гура по свом" јер мисли и ради у интересу Србије а не да би се додворио народу.

"Моје је да народу кажем шта мислим о свему што се дешава. Никога не лажем, кажем најмоћнијима све што мислим и зато јесам и лично поштован као председник Србије свуда у свету, јер знају да увек заступам интересе Србије", рекао је Вучић.

Како је рекао, "изаћи ће" са тим шта сматра компромисним решењем, нека га сви нападају са свих страна, а он је спреман да образлаже потанко свако мишљење и сваки предлог који изнесе.

Вучић је рекао да је оно што га брине да не доносимо више емоционалне, него рационалне одлуке и да се више дичимо прошлошћу, него што мислимо на будућност.

"Нема проблема, био сам или са свима вама ја ћу да гурам по сваку цену, а на народу је да прихвати или не", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања да ли ће бити референдума по том питању Вучић је рекао да било каква промена Устава то изискује и да ће наравно народ да одлучује о свему.

"И нећу бити незадовољан ако будем морао да одем и да се склоним јер моје је да урадим оно што милсим да је најбоље за Србију а не да мислим о томе како ћу народу да се додворавам", рекао је председник Србије.


(информер.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (135)

Jana

17.03.2018. 11:53

dozvite oplodnju sa doniranim spermatozoidima,da se ne ide u cesku I makedoniju I bice dece bar malo vise. ima mnogo zena bez partnera koje zele decu

Mila

17.03.2018. 12:11

@Jana - ...problem su,ipak,ove kojima ne trebaju "donirani spermatozoidi",a NEĆE da rađaju...hoće da prođu kroz život bez obaveza...da im se ugađa...da "bleje" po splavovima...uhvate nekog dobrostojećeg i rode mu jedno zbog alimentacije...eee...tu smo pukli načisto...otišao nam moral...brak...u duboki ambis...tu se deca ne rađaju,sem iz računice...nažalost...čast izuzecima...

Milos

17.03.2018. 11:58

Sve pohvale za ovaj poduhvat predsedniče Vučiću, naravno i za tim koji te podržava. Jedini pravi čovek u poslednjih 20.godina koji misli na budućnost. Najveća bogatstva su deca, zato ljudi volite se i dok imamo ovakvog čoveka za predsednika nema brige. Bitno da nam neko mirnim i umerenim stavovima uliva sigurnost. a mi kao nacija smo dosta propatili i znamo da cenimo prave vrednosti iako nam se preko medija nameće samo šljam i ološ. Izdržite ljudi, živela Srbija!

Нада

17.03.2018. 11:58

Од деведесетих година траје урушавање економске основице друштва, а да ниједна влада то није могла да спречи. Уколико актуелна влада не сачини стратегију убрзаног развоја на плану опоравка земље и не предузме мере у погледу већег издвајања финансијских средтава у области природних наука, технологије и пољопривреде, може се десити да се млади у будућности углавном оријентишу на одлазак из земље.

Darko

17.03.2018. 12:03

Lupis porez onima koji imaju jedno ili dva deteta a voze lixuzne automobile i zive u preko 150 kvadrata. I to porez da im se trusu usi. Ovako svi kukaju nemaju uslove za vise dece a skoro svaka porodica ima po dva auta.

Mile

17.03.2018. 12:10

Nije problem u roditeljima, problem je u drzavi gde radnici rade za minimalac a gde decije cipelice kostaju 7000din. Omogucite roditeljima da mogu pristojno da odgajaju svoju decu pa ce te videti vrlo brzo rezultate, ostalo je sve politicka farsa.

Danijel

17.03.2018. 12:32

@Mile - Neimanje para za mnogo dece je samo izgovor,upravo najsiromašnije porodice su mnogodetne.Nije bogat ko ima volova Već kćeri i sinova Nije silan ko ima pušaka Već kolevki.Časnom krstu da služimo, da nas naša vera vodi, da Srpkinja sa Srbinom bar po četvoro dece rodi.

Mile

17.03.2018. 13:10

@Mile - Danijele,prica Vam je zastarela, treba da stvaramo uspesno drustvo a ne sirotinju, a bez novca nema skole,znanja itd......

maca

17.03.2018. 12:19

Natalitet nam opada veliki problem a sto se tice Kosova lazu nas 5 godina A SZO mrtvo slovo na papiru.

Monja

17.03.2018. 12:22

Posle mnogo godina i mnogo predsednika Vucic se jednini stvarno suocio s problemima i mukama Srbije!

Buduci

17.03.2018. 12:28

Do sad se niko nije ozbiljnije bavio pitanjem prirodnog prirastaja, hvala Bogu ima onih koji misle na buducnost.

Dika

17.03.2018. 12:30

Deca su izvor radosti, srece, buducnosti i nista bolje nije moglo doci na red, nego ovaj podstrek radjanja dece.

Sonja

17.03.2018. 12:39

Bez dece nema ni buducnosti a nema ni nas. Postajemo nacija starih ljudi, a stari ljudi ne mogu da rade doveka. Zato mislimo na nasu buducnost i podrzimo radjanje sto vise dece, podrzimo majke na svaki moguci nacin.

Slavica

17.03.2018. 12:41

Aleksandar Vučić je otvorio dva najteža proplema Srbije u ovom trenutku, za prvi teži i od KIM su već predložene određene mere, koje će se vremenom usavršavati. Što se tiče KiM ništa nivio, jasno je da albanci mogu da rade šta hoće i da mi tu morano da budemo posebno pametni i oprezni,

Blizanci

17.03.2018. 12:43

Dragi Predsednice Da se Vrate Nasi Srbi iz inostranstva koji vecinom Imaju 3do 5ro Dece Srbija bi bila 15miliona Evo moj Brat ima ovde 9Dece Svi su mu hvala bogu dobri Djaci I Poslusni . Daj boze da se pocne Sa Radjanjem Barem 3 dece. Srbijo Napred ,

veselnik

17.03.2018. 19:33

@pinki - Od pocetka, za to se pobrinuli NASI dajuci sve bez ikakvog reciprociteta!

Чикириз

17.03.2018. 12:51

Не постоје државне мере у атеистичко материјалистичком друштву које би на било који начин подстакле рађање!! То је заваравање и бацање пара!Само живот у вери и са Богом живим репродукује живот!!

Bambi

17.03.2018. 13:00

Predsednice sta da radimo sa drogom na koju se deca koja su nam potrebna sve vise navlace,ona koja nece drogu gube vreme po nekim tzv navijackim grupama itd...nije meni problem da odgajam decu nego sta cu sa njima kad zavrse skolu a posla nema sem kod domacih robovlasnika koji ubijaju volju za zivotom kod mladog coveka.

Филип

17.03.2018. 13:05

Боље је сада решавати питање наталитета , него када буде касно.

Феђа

17.03.2018. 13:06

ЗСО се мора фомрирати , мопрамо константно вршити притисак на међународну заједницу како био извршила притисак на Приштину.

Zeljka

17.03.2018. 13:07

Bice bolje i bice vise dece. Drzava je pocela da se oporavlja. A uz to, tu su i ove finansijske podsticajne mere, koje svakako znace.

Marijana

17.03.2018. 13:09

Ovo je stvarno za svaki pohvalu eto dobicete pare sada pravite tu decu i ne kukajte o finansijama kako ga izvesti na pravi put,kako ga odgajiti...

Desimir Momcilovic

17.03.2018. 13:15

Ovo je pun pogodak bez dece nema nam budućnost netraba ovaj apel ostati mrtvo slovo na papiru vlada Srbije mora osnovati tim koji če stimulisati majke da što više radjaju decu znate kako je pokojni Tito stimuliso šiptare da se što više radjaju i kumovao desetom detetu a mi srbi mnogo smo pametnovali i sad nam upaljena crvena lampica da nestanemo problem je što srpski momci nemaju koga da ozene.devojke neće u selu i bave se drugim poslovima

Nikola

17.03.2018. 13:19

Srbija će odgovornom populacionom politikom i povećanjem davanja na novorođenu decu povećati natalitet.

milica

17.03.2018. 13:22

Kod nas je problem životni standard mislim da je on bolji da bi više idece bilo i na tome država će da radi , kako bude rasla ekonomija i kako nam budu rasle plate biće i dece

SaleA

17.03.2018. 14:22

@milica - Naprotiv, sve ekonomski razvije e zemlje imaju demografski problem

Dragan R

17.03.2018. 16:57

@milica - Poštovana gospođo, standard nema mnogo veze sa odlukom mladih ljudi o tome da li će i koliko dece rađati. Između dva svetska rata kada je u Srbiji vladalo najveće siromaštvo, posebno na selu, gde su ljudi radili po čitav dan za šaku brašna, rađano je najviše dece. Nije bilo porodice sa manje od četvoro dece. Problem našeg društva, ali i onih mnogo bogatijih od našeg, je način života i sistem vrednosti, a to se ne rešava parama. Što se tiče KiM, meni je odavno u glavi samo jedna reč, sramota!

srki

17.03.2018. 13:23

Svakako da će pomoć države u vidu novčanih pomoći pomoći mnogim parovima da se odluče na još dece

Olivera

17.03.2018. 16:17

@boro - Možda nas boli ova istina ali činjenice su tu, pomoć majkama treba da je još veća i novčano i organizaciono inače neće biti Srba u Srbiji.

Adrijana

17.03.2018. 14:01

Kao što je Predsednik naglasio, srpski narod ima poslednju šansu da učini nešto kako bi opstao i sačuvao svoju državu. To je obaveza svih nas, naš dug precima, a i svojoj deci.

Mikzak

17.03.2018. 14:11

napravite nove vrtice,gde ljudi mogu da ostave decu bez obzira da li rade ili ne.da ni jedno dete ne ispasta zato sto uglavnom majka zbog nedostatka mesta u vrtica mora da sedi kuci i pritom da otkaz jer nema ko da cuva dete.a onaj ko hoce da radi,uvek ce naci bilo kakav posao.samo izgradnja vrtica resava delimicno problem i nataliteta u srbiji

Majka sa tri ćerke

17.03.2018. 14:32

Predložene mere neće povećati natalitet kod sropskog naroda.. Bolje je da se majkama za TREĆE dete omogući plaćeno porodiljsko 2 godine , a posle da imaju pravo da rade do penzije 4-5 sati, za punu platu... Тако би се не једно радно место запослиле ДВЕ мајке са по троје деце , а и деца би више времена проводила са мајкама, што је неопходно да постану нормалне личности, које ће рађати више деце !

Saška

17.03.2018. 14:46

Uglavnom se bračni parovi opredeljuju za jedno dete. Nadam se da će ove mere doprineti da se ta praksa izmeni.

Hisar 008

17.03.2018. 15:00

Dobro zamišljene mere za podsticaj,samo se moglo za 3 i 4 dete davati do 18-te godine života,a oporezovati svakog samca/u bez dece koji/a radi a ima 30 i više godina.

bb king

17.03.2018. 15:06

Pretvorili smo se u zemlju jeftine radne snage, posteni ljudi su na marginama, vlada partokratija. Ljudi su u depresiji i nemaju volju za zivotom pa ni za decu. U zemlji Srbiji nema buducnosti i zato nam preti nestajanje.

Perspektivan

17.03.2018. 15:10

Više nemamo regenerativnu moć kao narod, problem nataliteta je pitanje za 1991. kada je problem bio rešiv, a nije se rešavao jer su mislili, kako tad tako i sad, da su deca i natalitet pitanje roditelja i njihove moralne obaveze bez obzira kakva je situacija u zemlji i kakvi se promašaji prave.

Nada

17.03.2018. 16:09

Mladi zele sigurnost i visi standard zivota za formiranje porodice i njeno sirenje .Aktuelna vlast je prepoznala problem i radi na njegovom resavanju.Mislim da su otvaranje novih radnih mesta i veci i realniji deciji dodatak ,prvi koraci u resavanju ovog problema.

Milica

17.03.2018. 16:35

U poslednjih 70 godina u Srbiji imamo negativno kretanje nataliteta, to mora da se zaustavi!

Владимир

17.03.2018. 16:45

Дискриминаторски је да накнада за децу важи само за ону рођену од 1. јануара 2018. године. Зашто би та деца била у повољнијем положају од нпр. трећег детета рођеног пре две, три или девет година. Или другог детета рођеног прошле године.

Tomislav1

17.03.2018. 17:02

U vašim novinama je objavljen tekst šta radi Francuska da poveća natalitet koji funkcioniše..Samo pare i benefiti za besplatno školstvo i zdravstvo , prevozi , oprema za školu čak i prestižni fakultet Sorbona košta 250 eura godišnje . Novac za za svako dete do punoletstva plus dečiji didatak za svako dete bez obzira na proseke plata..Šta da vam kažem kada je najbogatiji par na svetu Andželika Džoli i Bred Pit bil prijavljeni u Francuskoj da žive i dobijali tu pomoć za decu. I ispeli su .....

srbin

17.03.2018. 21:15

@Tomislav1 - Slazem se samo treba uvesti kontrolu. Npr, svakom detetu koje ide u vrtic, osnovnu i srednju skolu isplacuje se dodatak i gde nema vrtica pod hitno ih napraviti i da budu besplatni. Ovako ako budemo davali deciji bas-bas svakom detetu, ciganke ce radjati desetoro dece koju ce opet voditi da prose i kradu. Moze deciji ali onim roditeljima koji zele da skoluju i vaspitavaju decu civilizovano. I mlade osloboti svih poreza i dati im posticaje, jer kako se iseljavaju nece imati ko da pravi tu decu.

"Инкубатор"

17.03.2018. 20:05

@Kile - Стимулације неће много да помогну. Неће девојка, која ужива прелазећи из наручја једног у наручје другог мушкарца, да рађа због неке, вероватно симболичне накнаде. Треба запосленима који нису у браку, а старији су од 25 година, умањити плату и уплаћивати у фонд за помоћ родитељима са више деце.

Dragana

17.03.2018. 19:35

Vlada je zaista spremila sjajne podsticaje, verujem da ce to doprineti porastu nataliteta.

Mico

17.03.2018. 19:45

Ukonuti porez na dečiju garderobu,smanjiti školarine studentima i naći rešenja da i posle školovanja zadržimo u Srbiji su samo neki od osnovnih koraka koje Vlada treba da sprovede!

Ana

17.03.2018. 19:48

Finansijska pomoć mladim bračnim parovima bio bi dobar podsticaj za rađanje dvoje pa i više dece.

Daca

17.03.2018. 19:50

Za prvo dete 100.000 dinara jednokratno, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, treće 12.000 dinara tokom 10 godina, a za četvrto dete 18.000 dinara tokom deset godina,lepe sume,lepa vest.

Tamara

17.03.2018. 19:52

Jačanjem ekonomske situacije i smanjenjem nezaposlenosti postepeno će se i natalitet povećavati.

saša

17.03.2018. 19:55

Predsednik je u pravu,mora se poraditi na potomstvu inače nam se kroz nekoliko godina ne piše baš naj bolje,država čini sve kako bi podstakla roditelje da rađaju decu.Bez podmladka i potomstva nema nama budućnosti.

SS

17.03.2018. 20:05

Djeciji dodatak je napravio jedno Kosovo finansirali smo Albance sad to treba da se radi preko Srpske Pravoslavne Crkve pa ko hoce da se vrati korijenima nije problem.

Branko

17.03.2018. 20:44

Vucic je upravu nase zene treba da radjaju vise dece da ne bismo nestali kao nacija u buducnosti, ove mere koje je predlozio kao podsticaj za radjanje su odlicne i u ovom trenutku mislim i najrealnije.

poli

17.03.2018. 21:00

0vo je jos jedan pokazatelj kolko predcednik Aleksandar Vucic vodi racuna o svom narodu svojoj zemlji i pokusava da je ozivi na svaki nacin i u svakom pogledu, Srbija je na putu da se ekonmski preporodi tako ce biti i u pogledu beba Napred Srbijo! Zivela Srbija!

Mislis?

20.03.2018. 14:35

@poli - Znam da ne mislis ovo sto si napisao, samo se slihtas svom predsedniku.....ti li si roBotu...auh do vas ima...sef vas placa da pisete ove otrcane floskule..

Suki

17.03.2018. 21:07

Kosovo nemoze da se resi! A i Albanci napustaju Kosovo kao i Srbi.Samo sto oni beze u EU a Srbi u Beogradu!

brkacrni

17.03.2018. 21:35

Konstruktivne mere, tako izgleda kada vlast razmislja o buducnosti i svojim gradjanima.

brkacrni

17.03.2018. 21:37

Problemi koji najviše muče Srbiju! Moramo svi da radimo na očuvanju nacije, da bi imali budućnost!

Katarina

17.03.2018. 21:45

Uz ove nove podsticaje, verujem da će za koju godinu natalitet u Srbiji porasti.

Dejana

17.03.2018. 21:53

Ulaganje u decu je ulaganje u buducnostt, ome mere koje je presednik naveo ce i te kako dati pozitivne rezultate

Ja

17.03.2018. 21:57

U mahalama već počeli da prave ! Plus socijalna pomoć, besplatna i škola bez učenja i muke za razliku od naše dece.. mašala ! Eto nama roma kao većine i pre roka a to im je omogućila upravo Srbija konstantnim privilegijama u odnosu na sve ostale od 2000. godine !

aleksandra60

17.03.2018. 22:07

Demografska situacija u Srbiji je jako losa i zato se treba sve uciniti da bi se sto vise dece radjalo . Novcana sredstva jesu podsticaj , ali je potrebna i zelja zena da radjaju decu . Treba uticati na njihovu svest i pokazati im da je to divan cin koji moze doneti radost u zivotima tih istih zena .

ema

17.03.2018. 23:10

Verujem da ce Vlada Srbije u mere koje je napravila,da bi podstakla natalitet,doprineti da beba bude vise.

lola

17.03.2018. 23:16

Trebalo bi da bude dovoljno ali i roditelji da imaju posao pa ce biti mnogo bolje i mnogo vise dece.

marko

17.03.2018. 23:34

Drzava daje pomoc kako bi se povecao natalitet jer se dovodi u pitanje opstanak Srbije!

marks

17.03.2018. 23:50

Mislim da će mere koje je predsednik uveo uveliko doprineti da se situacija popravi i da će priraštaj biti u plusu.

PREOPTEREĆENA majka

18.03.2018. 10:20

@marks - Zbog 100 evra zaposlene majke neće rađati TROJE i više dece !

Руднички Бик

18.03.2018. 01:19

Поређење Смедерева и Урошевца је катастрофално! Шта раде ти Смедеревци? Девојке им опеване у песмама, а они ништа!

selena

18.03.2018. 06:07

Ovo je pravi i kljucni potez za ocuvavanje Srbije.I mislim da se dogodio u trenutku koji je vec postao alarmantan.

vera

18.03.2018. 06:09

Drzava je tu i pomocice ko niko do sada,Srbi dozovimo se pameti i okrenimo se stvaranju porodice manimo se politike i svadja .Ima ko je za to izabran da radi.

Aleksandra

18.03.2018. 07:24

Demografska slika Srbije je poražavajuća, zato je treba podhitno popravljati.

Mina

18.03.2018. 07:25

Naša demografska slika sada je kao demografska slika posle Drugog svetskog rata! Zato nam je ovaj podsticaj važan!

Rade

18.03.2018. 07:48

Brojke su zaista zastrasujuce! Nadam se da ce ove novcane pomoci dati parovima volje da imaju vise dece!

Pa da

20.03.2018. 14:31

@Rade - Dace im volje da imaju vise dece....i kad kako tako napune tih famoznih 10 god, kada treba da se skoluju, a nista nije besplatno, pa kad kako tako zavrse nekakvu skolu i kad treba da se zaposle, a posla ce biti samo za robove sa niskom cenom rada....onda ce i oni otici....tako da prvo obnovite industriju, proizvodnju i omogucite da mladi imaju buducnost, onda nece odlaziti z zemlje, vec ostajati da rade i pristojno zive..samim tim i da imaju po vise dece...ovako..ova prica je laza za lakoverne

Zaza

18.03.2018. 07:50

Vucic je dobro razumeo sta je potrebno ljudima da bi se odlucili na vise dece i to im je i pruzio. Nadam se da ce uskoro biti vise bebeceg "kmecanja"!

vlado

18.03.2018. 08:21

Podsticajne mere su najbolje rešnje. Tako sve zemlje sveta rešavaju problem slabog prirodnog priraštaja stanovništva.

Koriolan

18.03.2018. 08:35

Podsticanje mladih bracnih parova na prosirenje porodica je osnova za dalji razvoj nase zemlje.

mirko

18.03.2018. 18:17

Sto diskriminisa majku, odnosno dete rođeno 31.12.2017.godine.Ostaje im samo da kukaju i plaču, a najbolje bi za njih bilo da umisle da nisu iz ove zemlje, psihički moze da pomogne.

Mihailo Alić

19.03.2018. 16:08

Preuveličano izveštavanje o nasilju nad ženama, i zakoni koji kažnjavaju i "potencijalnog" izvršioca nasilja (koji nije učinio fizičko nasilje, ali je žena prijavila "strah"), od obične porodične svadje uz mešanje države dovode do razvoda. I nenasilnim muževima se u razvodu deca otimaju, tj. starateljstvo gotovo isključivo dodeljuje majkama, pa mladići i devojke podjednako zaziru od braka i dece, jer se žene plaše nasiljem, a muškarci gubljenjem dece. Finansijska stimulacija radjanja neće pomoći