АКО ништа не будемо урадили са наталитетом, завршили смо као нација. Зато ће убудуће мајка која роди прво дете добијати 100.000 динара једнократно, за друго дете 10.000 динара месечно у трајању од две године, за треће 12.000 динара у периоду од 10 година и за четврто 18.000 динара, такође у трајању од 10 година.

Мајка која роди треће и четврто дете имаће 30.000 динара месечно од државе у периоду од 10 година, рекао је јуче на ванредној конференцији за новинаре председник Србије Александар Вучић, истичући да је то само једна од низа мера донетих у циљу поправљања демографске слике Србије и да је он прекјуче донео одлуку о формирању Савета за популациону политику. Јавном обраћању присуствовали су и министарка Славица Ђукић Дејановић и генерални секретар председника Никола Селаковић.

- Демографска слика Србије је поражавајућа. Србија тренутно има 6.995.808 становника, а ако се овакви негативни трендови наставе - до 2060. имаће између 3,9 и 5,5 милиона становника - истакао је председник у обраћању нацији. - То значи да бисмо завршили као народ и као нација, не бисмо имали ни национални, ни економски, ни демографски ни политички потенцијал.

Прочитајте још: Популациона политика: За 15 општина - 130 милиона динара

Председник Вучић објаснио је да сваког дана "губимо" 107 људи, да становништво губимо већ 67 година, а за 27 последњих година имамо негативни природни прираштај.

- Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера - рекао је Вучић те поручио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ... Сами смо криви.

ПАРА ИМА НЕКЕ мере ступиће на снагу од 1. јула, остале од почетка наредне године, рекао је председник Вучић. Навео је да ће то државу у првом тренутку коштати 12 милиона евра, али да се нада да ће то бити и више.

Влада је у петак усвојила, каже, популациону стратегију и позива све надлежне да се ангажују на њеном спровођењу.

Прочитајте још: За прво дете 100.000, за друго дете 10.000 месечно две године, за треће дете 12.000 месечно у току 10 година, а за четврто дете 18.000 динара

- Ухватили смо се решавања овог проблема када нам економија иде набоље, али има оних људи који говоре да није време за то - истакао је Вучић и нагласио: "Ми немамо деце. То је за нас кључни проблем".

Вучић је рекао да је у Србији последњих 27 година, на основу урађеног истраживања, владала апатија и да први пут у последњих шест месеци, људи имају већу наду и мисле позитивно.

- Та апатија нас је довела дотле да не верујемо у било који начин решавања косовскометохијског проблема, да било шта може донети бољу будућност - истакао је он додајући да један проблем замењујемо другим, јер смо научили на незадовољство.

Тако смо, како је рекао, незапосленост, која је смањена, заменили другим проблемом, а то незадовољство нас је коштало драматичним губитком становништва. Он је позвао државу, друштво, привреднике... да имају разумевања, да ће се урадити све да се у великим индустријским зонама изграде вртићи.

Славица Ђукић Дејановић, Александар Вучић и Никола Селаковић


Навео је да рађање детета треба да буде срећа за све, да труднице и мајке не брину за свој посао, да послодавци треба да имају разумевања и да рађање деце треба да има подршку свих. Додао је и да ће држава више да помогне у процесу вештачке оплодње, пре свега матаријално, те упозорио да питање наталитета и борбе за више деце никако није питање за дневнополитичка препуцавања јер, поручио је, ако нешто не урадимо за 40 година нећемо имати ни народ ни државу. Додао је, међутим, да "никога нећемо да терамо да рађа, већ ћемо као држава учинити све да се мајке на то одлуче, али мора да помогне и друштво и породица и ми мушкарци посебно".

Вучић је пренео да је Србија, без албанског становништва на КиМ, прошле године 1. јануара имала 7.040.272 становника, да је прираштај био минус 39.202, што значи да смо сваког дана губили 107 становника.

Процена броја становника данас је 6.995.808 људи у Србији, од тога имамо брачних парова без деце 600.724, ванбрачних парова без деце 48.943, брачних парова са децом 1.040.000, ванбрачних парова са децом 67.971, мајке са децом 291.522, и очева са децом 76.485, пренео је председник.

Прочитајте још: Приоритет - друго дете у породици

Истакао је да је руководство Србије урадило упоредни приказ делова централне Србије и КиМ насељеног албанским становништвом.

- Топлички управни округ има 2.231 километар квадратни, а Подујево само 653 квадратна километра, број насеља у Топлици је 267, у Подујеву 77, али је број становника у Топлици 86.327, а у Подујеву 83.242. Само Подујево је једнако велико колико читава наша Топлица - констатовао је Вучић. Указао је да северно Косово, са четири општине, има 42.000 становника, а јужна Митровица сама 68.474.

- Зато смо се за регионалну полицију борили да обухвата само ове четири општине, јер ако се додају ове друге општине имали бисмо 70 албанских полицајаца на северу, а Бриселским споразумом смо се изборили да имамо 100 одсто српских полицајаца - објаснио је он.

Нагласио је да је погрешна била претпоставка да су већи градови и места у централној Србији него на Косову и Метохији. С тим у вези је упоредио Смедерево и Урошевац. Смедерево је 2016. имало 104.980 становника, а Урошевац 101.107.

- Смедерево је веће од Урошевца. Смедерево има новорођене деце 868 те године, а Урошевац 1.561. Умрлих је Смедерево имало три пута више. Прираштај у Смедереву је да смо изгубили 588 људи, а Урошевац је добио 1.020 становника. Поређење Зајечара и Србице показује сличне податке, јер је Зајечар изгубио 651 житеља, а они добили 643. Поређење Горњег Милановца и Дечана показује да смо изгубили 308 људи, а они добили 402 - казао је Вучић.

Председник је додао да је направљена дугорочна прогноза која је поражавајућа за нас и да анализи демографских и политичких последица решавања КиМ, показује да ће у зависности од решавања косовског чвора Србија 2060. свакако имати значајно мањи број становника.

- Могуће је да по конзервативном сценарију од 3,9 милиона становника имамо 1,7 милиона пензионера, што је исти број као данас када имамо седам милиона становника. То значи да смо тада завршили као нација - упозорио је он.

Анализе још показују и да ћемо што се миграционог салда тиче 2028. до 2030. бити на нули, имаћемо једнак број имиграната и емиграната. После тога ћемо имати већи број имиграната од емиграната, напоменуо је председник државе.


НАЈМАЊЕ ПРОБЛЕМА У НОВОМ САДУ

ВУЧИЋ је упозорио да ће од броја рођене деце за 15-20 година зависити одрживост пензионог система, јер ће деца која су данас рођена тада уплаћивати у пензиони систем. Изнео је податак да је 1950. године у Србији било 163.297 беба, а 2017. године готово 100.00 мање, при чему данас имамо већи број становника.

Како је председник рекао, демографски проблем имамо и на селу и у градовима, а најмање проблема је у Новом Саду, највише због избеглих људи који су дошли ту, затим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Прешеву.


НЕКА СЕ ЉУТЕ ИЗ ВЛАДЕ И СВЕТА

ВУЧИЋ је казао да мајке имају неспорно право да одлучују, а да он као председник има право да каже да су последице пада наталитета катастрофалне, и да га не интересују реакције ни из Владе ни из света, који би да му "соле памет", јер ничије уставно право неће бити угрожено:

- И још нешто, када говоримо о абортусима, па нека се љуте све организације за права жена и друге, мора да се испоштује процедура. Између осталог, да покажете мајци ултразвук с откуцајима срца њене бебе, па нека се одлучи. Онда још један разговор пре одлуке... Једноставно, хоћемо да људи разумеју колико су деца потребна нашој Србији.


ВУЧИЋ: ЗСО – МРТВО СЛОВО НА ПАПИРУ

Београд -- Више од пет година покушавамо на сваки начин да дођемо до мира и решења косовско-метохијског чвора, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је у обраћању нацији, на дан годишњице погрома на Косову, рекао да је у Бриселском споразуму првих шест од укупно 15 тачака посвећено Заједници српских општина.

Свих шест од 15 тачака из Бриселског споразума о формирању Заједнице српских општина су остале мртво слово на папиру, рекао је Вучић.

"Пет година неко не жели да ово буде спроведено у дело. Нисмо ми веровали да ће Албанци учинити било шта у српску корист. ЕУ да је желела да ЗСО буде формирана, да је то хтела међународна заједница, њихов услов за визну либерализацију Приштини било би формирање ЗСО, а не демаркација са Црном Гором", рекао је Вучић.

ВУЧИЋ ПОЗВАО СРБЕ ДА НЕ УЧЕСТВУЈУ У ФОРМИРАЊУ ВОЈСКЕ КОСОВА

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас Србе са Косова и Метохије да не учествују у формирају војске Косова.

Вучић је на прес конференцији рекао да власти у Приштини иду по српским срединама и поткупљују српске младиће да би ишли у њихову војску.

"Не могу сада да вам причам све. . . ", рекао је Вучић.

Он је, поводом изјаве америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија да Србија не треба да прихвати формирање војске Косова ни по коју цену, већ да инсистира на првобитном ставу САД по том питању, а то је "не" војсци Косова, захвалио Монтгомерију на коректном приступу и на томе што је рекао, јер је то, приметио је, истина.

Председник је нагласио да Србија не може да одобри формирање војске Косова.

"Они нама не иду само на југ, иду и на север да нам поткупљују младиће. Кажу - ево толико и толико кеша, буди део војске. Ми се са тим суочавамо и разговарамо са Србима на КиМ", рекао је Вучић.

Додао је да није желео да реагује на опаску америчког званичника Веса Мичела да косовска војска, у којој ће да буду Срби, неће бити претња Србији.

"Стварно? На територији Србије формирате туђу восјку, у коју ћете да укључуте и Србе... Шта, као у време Аустроугарске и Турске, да се бијемо Срби против Срба...?", запитао је Вучић.

Зато је позвао Србе да не учествују у формирању војске Косова, и оне са југа и са севера покрајине, да тако помогну у решавању косовског проблема.

"Да се понашају одговорно, брину о себи и својој безбедности, али не да учествују у формирању дрзавних органа неке друге државе, а да са Србијом није постигнут договор о било којем питању", нагласио је Вучић.


ЗА КОСОВО САМО КОМПРОМИС ИЛИ РЕШЕЊА НЕЋЕ НИ БИТИ И ТАЧКА

Ако не буду хтели компромис, решења неће бити и тачка, поручио је данас председник Александар Вучић.

"Наставићемо зато разговоре с Албанцима, да покушамо да решимо наше проблеме, без обзира што им ништа не верујем. Али, ми немамо други избор", рекао је Вучић на ванредном обраћању нацији поводом косовског питања, као кључног политичког проблема земље, и поразне демографске слике, као главног проблема државе, како га је раније већ дефинисао.

"Разговор и дијалог су најважнији, да нађемо компромисно ресење. Ако не буду хтели компромис, решења неће бити и тачка", рекао је.

Спреман је, каже, да саслуша сваког ко му покаже неки други избор, под условом да тај зна све околности везане за то питање.

Он остаје при ставу да ће у априлу изаћи са предлогом решења за КиМ, као што увек, каже, остаје при свему што је говоиро, али и да ће увек за себе задржати могућност да због специфичности спољнополитичке ситуације нешто убрза или успори.

„То ћу свакако урадити и наравно преузети одговорност на себе", истакао је.

Своје мишљење о решењу проблема Косова и Метохије и шта он подразумева под компромисним решењем изнеће у уверењу да одлуке треба да доносимо више рационално, него емотивно и да водимо рачуна више о будућности, него прошлости, а грађани ће, у сваком случају, да одлучују о свему.

Како је рекао он ће "да гура по свом" јер мисли и ради у интересу Србије а не да би се додворио народу.

"Моје је да народу кажем шта мислим о свему што се дешава. Никога не лажем, кажем најмоћнијима све што мислим и зато јесам и лично поштован као председник Србије свуда у свету, јер знају да увек заступам интересе Србије", рекао је Вучић.

Како је рекао, "изаћи ће" са тим шта сматра компромисним решењем, нека га сви нападају са свих страна, а он је спреман да образлаже потанко свако мишљење и сваки предлог који изнесе.

Вучић је рекао да је оно што га брине да не доносимо више емоционалне, него рационалне одлуке и да се више дичимо прошлошћу, него што мислимо на будућност.

"Нема проблема, био сам или са свима вама ја ћу да гурам по сваку цену, а на народу је да прихвати или не", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања да ли ће бити референдума по том питању Вучић је рекао да било каква промена Устава то изискује и да ће наравно народ да одлучује о свему.

"И нећу бити незадовољан ако будем морао да одем и да се склоним јер моје је да урадим оно што милсим да је најбоље за Србију а не да мислим о томе како ћу народу да се додворавам", рекао је председник Србије.


(информер.рс)