ОСИМ довољно тешких тема, као што су решавање питања несталих, граница или права српске, односно хрватске мањине, председника Александра Вучића у Загребу могао би да сачека најновији захтев: да се спусти рампа на будуће наступе министра одбране Александра Вулина који би се тицали Хрватске.

Према незваничним информацијама "Гласа Српске", Вучићу би могао да се испостави чак и захтев да се министар одбране смени?! Све због тога што је он у Загребу окарактерисан као "главни узрок неповерења према Вучићевој политици".

Да овакве спекулације нису далеко од реалности указује и изјава председника хрватског Сабора Горана Јандроковића по коме је "Вулин Вучићев близак сарадник и на председнику Србије је да своје сараднике упозори да пазе шта говоре".

Прочитајте још - Вулин: Ако је критика што сам рекао да ће Вучића чекати усташе, биће ми задовољство ако сам погрешио; Брнабић: Не волим запаљиве изјаве

- Ако је критика због тога што сам рекао да су усташе ти који ће чекати председника Александра Вучића на протестима, биће ми огромно задовољство ако сам погрешио - рекао је у петак министар одбране Александар Вулин. - Можда ће понети транспарент на коме ће писати нешто лоше о усташком режиму или ћемо видети транспаренте: "Стидимо се НДХ", "Извините за Јасеновац", "Жао нам је за стотине хиљада убијених Срба".

Позив председнице Хрватске, како је навео Вулин, председник Вучић је прихватио без икаквог условљавања, захтева или претњи, већ је рекао да ће ићи у мисију добре вере, да помогне да се наши односи боље развијају и да се положај Срба у Хрватској чува.

- Истог дана уследили су напади од стране хрватске владе, Минстарства спољних послова, условљавања посете и тражење некаквих извињења. Времена извињавања су прошла и њих треба да дају други. Тешке речи нису дошле од нас, већ смо одговорили на оно на шта се мора одговорити - закључио је Вулин.

По досад познатом сценарију дводневне посете Вучића Загребу, њега би у понедељак требало да дочека хрватска председница Колинда Грабар Китаровић уз војне почасти, интонирање химни и смотру почасне чете. Према незваничним информацијама, Вучић ће најпре разговарати са колегиницом, а онда и са премијером Андрејем Пленковићем. Следе разговори у Сабору и у Хрватској привредној комори. У плану је састанак са полазницима Академије Српског народног већа и представљање пројекта "Будућност Срба у Хрватској". У уторак, Вучић ће посетити општину Гвозд и Вргинмост, место великог страдања Срба у Другом светском рату, као и током "Олује". Он ће посетити и две породице и уручити рачунарску опрему за школу.

По повратку у Загреб, планирано је да присуствује другој Великој скупштини Српског народног већа и Заједничког већа општина, где ће имати прилику да разговара са великим бројем Срба у Хрватској.


ПРОТЕСТИ УДОВИЦА И БРАНИТЕЉА

ПРЕД зградом хрватске владе и Сабора у понедељак у 10 часова спремају се протести против Вучића, с мотом "Истином у будућност". Организатор је Удружење удовица хрватских бранитеља и придружиће им се и нека бранитељска удружења.

- Припрема злоћудног пројекта под називом "Меморандум 2" догађа се пред нашим очима и ми као удовице погинулих хрватских бранитеља нећемо остати равнодушне. Актуелна српска политичка агресија срачуната је на потирање исхода Домовинскога рата, на изједначавање кривице и на избегавање одговорности за агресију на Хрватску - стоји у прогласу, у којем се Вучић и Ивица Дачић називају "барабама".