О рампи Шпаније за Косово 23. фебруара?

Г. ЧВОРОВИЋ

05. 02. 2018. у 07:38

Замерке Мадрида на ЕУ интеграције Западног Балкана ускоро пред европским лидерима. Европски савет разматраће и нову стратегију проширења

О рампи Шпаније за Косово 23. фебруара?

Фото ЕПА

ПРИМЕДБЕ Шпаније, која се оштро противи било каквом виду назнака државности у помињању Косова на његовом европском путу, највероватније ће се ускоро наћи пред шефовима држава и влада Европске уније, сазнају "Новости".

Лидери европских држава могли би о њима да расправљају већ на следећем неформалном окупљању у Бриселу, заказаном за 23. фебруар, када би на дневном реду седница Европског савета требало да се нађе и нова Стратегија проширења на Западни Балкан. Овај документ, који је сачинила Европска комисија, има 12 страна и сутра ће бити званично представљен у Стразбуру.

Шпанија је у сусрет ове нове стратегије проширења европском врху упутила више протестних докумената, у којима практично инсистира да Косово у ЕУ може једино као регион под посебним условима, с другачијим календаром, али, правно, у саставу Србије.

У Европском савету одлуке се доносе консензусом, који је због тврдог става Мадрида очигледно доведен у питање. Остаје да се види да ли ће се и представници преостале четири ЕУ земље које такође нису признале једнострано проглашену независност КиМ - Грчка, Словачка, Румунија и Кипар - евентуално придружити примедбама Шпаније или изнети своје сугестије.

БИЛАТЕРАЛНИ СПОРОВИ У ДОКУМЕНТУ који се сутра представља у Стразбуру велика пажња придаје се регионалној сарадњи и помирењу, уз истицање да ЕУ неће "увозити билатералне спорове". Истиче се и да Београд најкасније до краја 2019. треба да оствари свеобухватну нормализацију односа с Приштином.

У новој стратегији проширења, у коју су "Новости" имале увид, као и увек, Косово је означено са звездицом која не прејудицира статус. У документу се, између осталог, истиче да Западни Балкан пред собом има историјску прилику, као и да би Србија могла да постане пуноправни члан ЕУ до 2025. године. Један од услова за то је и свеобухватна нормализација односа са Приштином.

- Уз јаку политичку вољу, реалним испуњењем реформи и трајним решавањем спорова са суседима, Србија и Црна Гора би требало да буду спремне за чланство до 2025. Преговори с Албанијом, БиХ, БЈР Македонијом и Косовом би до тада требало доста да напредују - стоји у документу у коме су Београд и Подгорица назначени као лидери, с циљем да до 2023. затворе сва преговарачка поглавља.

Стратегија је својеврсни одговор земљама које су изразиле забринутост због дугог и неизвесног процеса. У њој се истиче да ће у даљим преговорима приоритет имати владавина права, правосуђе и основна права. Подвучена је важност проширења сарадње с Eвропском унијом у безбедности и одбрани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Mile Damjanovic

05.02.2018. 07:44

EU pritiska Srbiju da prizna Kosovo, kako bi Srbija u suštini očistila sve ono što su NATO i EU zabrljali..

Јовица

05.02.2018. 23:45

@Bosko - А шта каже тандем Вучић - Брнбарић?

Vlada Legenda

05.02.2018. 08:03

E pa neće moći!Ta vaša strategija za Balkan može da ostane samo slovo na papiru sve dok se u Srbiji ne sprovede referendum o tome želimo li u tu kvazi-EU!A ako na tom referendumu podržimo ulazak tamo,ja ću prvi da se borim za to.Referendum sa zakonskom obavezom glasanja i to je to.A predsednik i njegova vlada su svi redno izdajnici ako to ne učine uskoro!

EU procedure

05.02.2018. 11:14

@Vlada Legenda - Svaka država mora da održi referendum o ulasku u EU. To su radile sve države do sada, pa će tako i Srbija. Ali, referendum se održava kada su izgledne šanse da možemo biti primljeni, a to je nakon što zatvorimo sva poglavlja u predpristupnim pregovorima. Prema tome, nema potrebe paničiti, nećemo postati članica EU ako to na referendumu odbijemo. Norveška je to, primera radi, učinila više puta.

"Идуће године живећемо у благостању"...

05.02.2018. 23:44

@Vlada Legenda - @Vlada Legenda ..."samo slovo na papiru sve dok se u Srbiji ne sprovede referendum". Или док Аца не потпише?

"ЕУро крем"

05.02.2018. 11:42

Захвални смо им због непризнавања "Репубљике", али шта ће им то што притискају ЕУ да нас прими у чланство? Били смо са некима од њих у заједници, а добар део Срба је био под аустроугарском влашћу и чак имао и аутономије. И шта смо тиме добили? Осим погрома. прогона и отимања територија? Са некима смо ратовали бранећи своје територије - Немци, Аустријанци, Италијани, Мађари, Бугари, а у новије време и савезници из два светска рата. А највећи успон Србија је доживела као независна држава!