Председник Србије Александар Вучић поручио је данас током сусрета са македонским премијером Зораном Заевом да Македонија у Србији има искреног пријатеља чија се опредељеност за добре односе и унапређење сарадње не доводи у питање.


Како је саопштила Прес служба председника Србије, Вучић је исказао подршку Србије на европском путу.

Он је истакао да је Србија изабрала војну неутралност, а Македонија чланство у НАТО, али да је неопходно да свака земља поштује избор оне друге.

Председник Вучић и премијер Заев су разговарали о развоју билатералних односа, ситуацији у региону и европском путу, који је опредељење обеју земаља.

Српски председник је указао на то да заједнички циљ и највећи интерес обема земљама треба да буду мир и стабилност у региону, као и то да је Србија отворена за све иницијативе које томе доприносе.

Посебно је истакао потребу бољег инфраструктурног повезивања, као и повећања економске сарадње и трговинске размене.

Премијер Заев је рекао да две стране треба да искористе све могућности да трговинска размена достигне милијарду евра.

Он је, с тим у вези, предложио поједностављивање царинских процедура на граничним прелазима, односно да царинска процедура обављена у једној земљи потом важи и у другој, што би смањило колоне и убрзало проток људи и робе.

Премијер Заев је предложио и заједнички наступ грађевинских компанија обеју земаља на трећем тржишту, али и њихову сарадњу на заједничким инфраструктурним пројектима.

Он је изразио спремност за трансфер знања из области дигитализације, у којој Србија предњачи, као и искуства из процеса евроинтеграција.


ЗАЕВ ВУЧИЋУ ПКЛОНИО ДРЕС ''ВАРДАРА''

Председник Србије Алекснадар Вучић састао се данас са премијером Македоније Зораном Заевом.

Том приликом, македноски премијер поклонио је председнику Србије дрес Фудбалског клуба "Врардар" са бројем 9 и са Вучићевим именом.

Након тет-а-тет сусрета, председник Вучић са сарадницима, разговарао је са делегацијом македонске владе коју предводи Заев.

БРНАБИЋ: СЕДНИЦА ДВЕ ВЛАДЕ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ; ЗАЕВ О НАСИЉУ У СОБРАЊУ: МИ СМО ПОВУКЛИ СВОГ ЧОВЕКА, СРБИЈА СВОГ

БЕОГРАД - Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас, након разговора са македонским колегом Зораном Заевом, да је постигнут прелиминаран договор о заједничкој седници две владе, која би требало да се одржи крајем фебруара или почетком марта наредне године.

Брнабић је на заједничкој прес конференцији рекла да се на састанку разговарало и о конкретним пројектима и сарадњи на којој треба да радимо да бисмо дошли до потписивања уговора на тој заједничкој седници.

Премијерка је захвалила на подршци Македоније Србији за седиште Транспортне заједнице Југоисточне Европе, за коју се Београд кандидовао.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Заев: Македонија и Србија заједно на страни мира

"Надам се да ћемо и од ЕУ добити подршку, то је значајна ствар за нас", рекла је Брнабић.

Додала је да је Србија узвратила подршком Македонији за организацију Самита дигитализације наредне године и стоји на располагању за сваки вид помоћи, за одржавање тог самита, као и за све остале регионалне иницијативе.

Брнабић је назначила да је посета Заева добар сигнал за све наше даље пројекте.

"То је добар сигнал који говори о томе да сва међусобно евентуално отворена питања треба да решавмо дијалогом", подвукла је Брнабић и додала да је посета прави корак у смислу даљег економског и трговинског повезивања и учвршћивања пријатељства две земље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САСТАНАК ВУЧИЋА И СОРОША: Главни приоритет Србије пуноправно чланство у Европској унији

ЗАЕВ: ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ ВАЖАН И ЗА СРБИЈУ И ЗА РЕГИОН

Премијер Македоније Зоран Заев изјавио је данас у Београду да Македонија поштује дијалог Београда и Приштине и да је у интересу Србије да се пронађе решење. На конференцији за новинаре после сусрета са српском премијерком Аном Брнабић Заев је рекао да верује да ће ускоро бити нађено решење јер је то важно за Србију и њену европску перспективу, али и за европску перспективу целог региона.

На питање новинара о случају српског дипломате и обавештајца Горана Живаљевића који је био у македонском Собрању када су упали демонстранти Заев је рекао да је пронађено дипломатско решење, "онако како то раде пријатељи".

"Србија је повукла свог човека, ми смо повукли једног свог човека", рекао је Заев.

"Вучић и ја смо разговарали и пронашли пријатељско решење. (...) То је обавеза политичара јер грађани желе да се унапређује сарадња", додао је Заев.

Брнабић је рекла да је са премијером Македоније причала и о Косову и чланству у Унеско и да би било неозбиљно да нису.

Заев и Брнабић, Фото: Танјуг/АП/Д. Војновић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗБОРИ У МАКЕДОНИЈИ: Заев заокружује власт, Груевски не признаје резултате

"Нико не склања проблеме испод тепиха, али важно је да имамо дијалог и да се комуницира о међусобним потезима пре него што се они званично десе", рекла је премијерка.

Она је додала да ће и у будуће бити тензија у региону око неких отворених питања и да је важно да се проблеми решавају кроз дијалог.

Премијер Македоније изјавио је да су односи Македоније и Србије партнерски и добросуседски и да су евроинтеграције спољнополитички приоритет обе земље. Заев је рекао да Србију и Македонију "сада као и пре" повезују многа питања, што отвара потенцијал за даљу сарадњу.

Он је изјавио да је са српском премијерком разговарао и о регионалној сарадњи и да је Македонија подржала предлог да седиште Секретаријата за транспорт у оквиру Берлинског процеса буде у Београду.

У разговору је било речи и о економској сарадњи која је оцењена као добра, а премијер Македоније је навео да је Србија на трећем месту трговинских партнера Македоније са разменом од око 700 милиона долара годишње. Било је речи и о положају српске мањине у Македонији и македонске у Србији, додао је Заев.