Република Македонија и Република Србија развијаће успешне билатералне односе и кроз њих допринети јачању сарадње у региону, рекао је за "Политику" премијер Републике Македоније, Зоран Заев, приликом прве званичне посете Србији.


Он је рекао да се у Београду осећа као код куће, а да је у Србију дошао да би се унапредили односи двеју пријатељских држава и како би се развила сарадња на нивоу који заслужује вековно пријатељство народа две земље.

Прочитајте још: Зоран Заев под сталном претњом за атентат

За "Политику", Заев је рекао да је политичко-безбедносна ситуација у Македонији стабилна.

ЗАЕВ: ПРИЈАТЕЉСКИ ДОЧЕК У БЕОГРАДУ Македонски премијер изјавио је да је у Београду наишао на пријатељски дочек, као и да је током заједничке вечере са премијерком Србије Аном Брнабић водио инспиративне разговоре. "Пријатељски дочек и инспиративни разговори на заједничкој вечери са премијерком @anabrnabic. Уверен сам да је то добра најава за сутрашњи званични део посете Републици Србији", написао је Заев на свом Твитер налогу.

"Политичко-безбедносна ситуација у Македонији је стабилна, реформске процесе смо водили пажљиво, водећи рачуна о грађанским и државним интересима, а са актуелним политичким руководствима у региону, која су показала одговорност за стабилан регион, ја сам убеђен да смо на правом путу ка нашим заједничким стратешким циљевима", каже македонски премијер.

Прочитајте још: Заев учвршћује власт

Европске вредности су потребне грађанима наших земаља, перспективе су нам отворене, те од свих нас зависи колико ћемо брзо стићи до жељеног циља, каже он.

"Мислим да већ постаје јасно и за сва руководства у региону да је грађанима важно када се њихови проблеми решавају", рекао је Заев.

Мишљења је да и у Србији и у Македонији постоји опредељеност да се сва питања решавају на миран начин.

"И Република Македонија и Република Србија имају потребу за миром и стабилношћу у својим државама, као и у региону и у свету, зато што само регионални и светски мир значе и прави безбедни ''дом''. Начцини како да се обезбеде тај мир и стабилност јесу политичке одлуке, али све док смо заједно и на страни мира - немамо проблем", оцењује Заев.

Он је убеђен да постоји опредељеност и код руководства Србије, као и код нас да се сва питања решвају на миран начин, кроз дијалоге, мудро и са осећањем одговорности.

"То дугујемо грађанима у којој год држави да живе, Македонији, Србији, на Балкану или у свету", поручио је Заев.

Он се слаже да народе обе државе спаја историјска и културна прошлост, на чијим темељима може да се гради будућност.

"Свака идеја, предлог или корак који воде ка овим циљевима вредни су да се размотре. Једно знам: ово су времена која отварају развој, тренуци који се не пропуштају. Свесни смо тога, предузимамо акције, а ефекте ћемо осетити и бићемо поносни на њих, зато што ће то бити заједничка заслуга", рекао је Заев.

Поручио је грађанима Србије да храбро и одважно бране праве демократске вредности, како би обезбедили будућност и овој и долазећим генерацијама.

"Перспективе су нам отворене, те можемо и да их обезбедимо, за цео регион, заједно", закључио је Заев.

Премијер Македоније, који ће се сутра састати са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, слетео је данас на београдски аеродром "Никола Тесла".

Заева је на аеродрому дочекао министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.