Милорад Додик за “Новости” : Желим да одвојим РС а да не падне ниједна глава

Вук МИЈАТОВИЋ

13. 11. 2017. у 09:01

Председник Републике Српске: Да су Руси само ставили вето на резолуцију о Сребреници, довољно је. Да смо наставили подаништво према странцима били бисмо уништени

Милорад Додик за “Новости” : Желим да одвојим РС а да не падне ниједна глава

фото Д.Миловановић

САЊАМ и верујем да ће Република Српска једног дана бити држава. Да ли ће то бити за пет, десет или петнаест година, није важно. Гарантујем, независна Српска ће нам пасти у крило као зрела јабука. БиХ је неодржива, а када би се РС данас издвојила, не бисмо имали ниједан проблем да живимо као самостална држава. Кад бих могао сутра да направим независну РС а да не падне ниједна глава, урадио бих то. Моја политика је да то учиним политичким средствима.

Овако, у разговору за "Новости", председник Републике Српске образлаже своју тежњу, која се претворила у његов главни политички циљ и која ће, чини се, обележити његову политичку каријеру. За Додика, Босна и Херцеговина је "морање, а не жеља", а за себе каже да се никада није осећао Босанцем:

- Увек ме заболи када дођем у Београд и неко ме пита шта има ново у Босни. Утрнем од таквог питања. Не мрзим никога у Босни, али се не идентификујем са том државом, већ са народом којем припадам, својом вером, језиком и писмом. Мој прадеда је на Солунском фронту изгубио ногу и јасно вам је на којим причама сам ја одрастао.

* Да ли инсистирањем на самосталности Српске угрожавате позицију Београда у вези с Косовом?

- Нисам питао Србију шта о томе мисли. Београд из својих разлога мора остати на међународном принципу територијалне недељивости, имајући у виду Косово. То је најважније државно питање Србије, и ја то разумем. Али исто тако, најважније национално питање Србије је Република Српска.

ОПОЗИЦИЈА "ПРОТИВ" * СТАВОВИ власти и опозиције у РС су све даље. Може ли се доћи до минимума заједничког интереса? - Наши противници су отишли у органе БиХ и не комуницирају са РС. Њихова политика је против Српске.

* Могу ли се те две ствари решавати у "пакету"?

- Свет је поводом Косова, наводно кажњавајући Милошевића, који већ није био ту, додатно понижавао Србију и Србе. То говори колико је тај пројекат циничан и антисрпски, а не антимилошевићевски. Циљ је био да се уруше и понизе српска државност и нација. Албанцима и Србима који ратују и убијају се, међународна заједница каже - разиђите се. Муслиманима и Србима који такође ратују и не воле се, кажу - морате да будете заједно. То је лицемерје међународне заједнице. Није нам понуђено фер решење.

* Како ситуација у Каталонији утиче на ваш циљ?

- Нисмо се идентификовали са Каталонијом. Наша прича је потпуно аутентична. Историју Каталоније не познајем довољно, али знам своју. И знам да је РС конституисана као држава, јер сам био посланик када се та одлука доносила. Имамо све елементе државности - територију, ефективну власт и народ који то жели. Били смо, и јесмо, држава. Али нам не дозвољавају да то говоримо.

* Због таквих ставова ушли сте у оштар сукоб са делом међународне заједнице?

- Морамо народ да ослободимо тог стереотипа да странци овде могу да раде шта хоће а да ми морамо да слушамо. Ја сам то рашчистио још 2006, када сам постао премијер. Тада сам прекинуо праксу да се сви материјали пре седнице Владе шаљу у Канцеларију високог представника. Када је дошао њихов представник Крис Бенет да се жали, ја сам га избацио напоље и написао одлуку да му се забрањује улазак у зграду Владе РС.

* Недавни извештај високог представника Валентина Инцка оценили сте као удар на српски народ. Да ли би ситуација у БиХ била боља ако би Инцко отишао?

- Инцко мора да оде, али да нико други не дође. То је суштина. Он је један фин међународни хохштаплер. Има плату од 24.000 евра, на коју не плаћа порез, а трагично је то што тврде да он нама помаже.

* Он тврди да сте ублажили реторику и одустали од референдума после санкција Америке.

- Ево, молим Американце да ми продуже санкције ако мисле да је то разлог. Мени је живот лакши откако ми Американци не долазе у кабинет. Шта ће ми они? Са њима је веома тешко разговарати. То су увек надобудни типови који нешто траже и на нешто вас присиљавају.

* Један од кључних захтева америчког дипломате Хојта Јиа, како се могло чути, био је да вас Вучић обузда у аспирацијама према независној РС?

- Хојт Ји, који се овде лажно представља као нека моћ, највећи је губитник. Досад се није десило да је неки амерички дипломата дошао и нешто рекао а да је после морао да мења свој став. То говори да он није добио подршку Вашингтона за такву причу. Зато је и ЕУ истог дана саопштила да не стоји иза тога. Одлично је што се то десило, јер се сада види да је тај Хојт Ји потпуно безначајна политичка фигура и обичан мешетар.

* Седи ли Србија на те две столице, о којима је Ји говорио?

- Заправо је он седео на две столице - једној из бивше администрације и на другој у покушају да се додвори новој. Очигледно му се ова друга измакла. Овде се не ради о столицама, већ о реалним интересима. Траже да прекинемо односе са Русијом и питају шта су они урадили за нас. Урадили су много. И да ништа друго нису, ставили су вето на британски предлог декларације УН по којој су Срби геноцидан народ. Не само да би то био додатан атак на РС, већ би та декларација разграђивала и Србију. То се не може заборавити. А од Американаца смо добили бомбе са осиромашеним уранијумом. Они су јаки, то је у реду, али немојте очекивати да вам аплаудирамо док нас бомбардујете.

* Како коментаришете информацију да Британија шаље додатне војнике у БиХ "за оперативно реаговање у региону"?

- Стара британска политика је усложњавање односа, а не решавање проблема. Та политика је у континуитету антисрпска. Чак и када је деловало да су нам савезници, радили су подмукло против српских националних интереса. Морамо народ да ослободимо стереотипа о моћним странцима и да судбину узмемо у своје руке. Ја сам пример да је то могуће.

* Да ли такви ваши ставови отежавају позицију Српске?

- Да је РС показивала подаништво према странцима, била би само додатно девастирана. Ја уопште не верујем у добре намере странаца.

* Како напредује заједничка декларација Србије и РС о правима српског народа?

- Требало би да ових дана текст декларације разматра заједнички тим, и уколико се сагласе, да и скупштине расправљају о томе. То ће бити први пут да скупштине Србије и Српске донесу идентичан акт, и то је веома важно.

СА ВУЧИЋЕМ НЕМА ПРИТИСАКА * НЕСЛАГАЊЕ странака било је образложење за одустајање од референдума о правосуђу. Чује се, ипак, да је прави разлог заправо притисак из Београда? - Нема притисака из Београда. Раније их је било у одређеној мери, али са Вучићем тога нема. Имамо одличне односе са Србијом. Оно што се види је веома добро, оно што се не види је још боље.

* И пре него што смо видели иједно слово декларације, она је дочекана на нож?

- Немогуће је то објаснити. Декларација неће бити основ за дестабилизацију. Зашто ми не бисмо промовисали своја политичка права у ЦГ, Албанији, Словенији..., као што то они чине за своје сународнике у нашим државама. То је афирмација права, а не некакво јуришање.

* Шта је за вас из РС најважније да се нађе у том документу?

- Ми не желимо да будемо босански Срби. Хоћемо да изразимо да су Срби - Срби, где год да живе. Да нису ничији, да припадају свом народу и воле Србију. Онима који су нападали декларацију вероватно ће сметати што није написано нешто ненормално да би они имали чиме да се занимају.

* Како напредује интеграција Херцеговине у РС?

- То је све интегрисано. Херцеговина живи живот Српске. Пре извесног времена била је потпуно затворена. Било је тешко тамо стићи. То је сада најкраћи и најбољи пут из Београда за море.

ПОТРЕБНА НАМ ЈЕ ПОДРШКА ЗА ПУТЕВE

НАШ највећи пројекат за који нам је потребна подршка је ауто-пут Бањалука - Београд. До половине идуће године завршићемо још 20 километара пута до Добоја. Разговарамо о том путу са Кинезима, они траже да се повежемо преко БиХ као међународно признате земље, а ја покушавам да то избегнем - каже Додик.

* Шта се дешава са ауто-путем Сарајево - Београд?

- Што се нас тиче, тај пут се завршава на Палама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (41)

Чикириз

13.11.2017. 09:22

Нажалост,на овим просторима ништа се не може постићи без" падања глава"!!

vuk

13.11.2017. 09:25

Teško nama sa ovakvom pozicijom i opozicijom!Niko nema nacionalni program ni ekonomski.68% mladih ne zaposleno,političari se ponašaju kao trgovci trguju prirodnim resursima,borci socijalni slučajevi,zdravstvo uništeno kao i školstvo da nema kredita Republika Srpska za koju sam dao mladost bi nestala ovako će biti prazna ljuštura mladi odlaze u zemlje EU traže posao.Vlada R.S održava socijalni mir u Banjaluci jer tamo živi polovina stanovnika ,do kada?Srbi čuvajte se sami sebe kriminal nas pojede

piksi

13.11.2017. 09:40

ljevčanska politika po onoj narodnoj-sve za vlast a vlast nikom-radnik cia i bosanac a sad srbin i rusofil-većini običnog sveta je sinonim za alavog srebroljupca bez morala

Анти Антифа

13.11.2017. 09:41

Миле,сви Срби уз тебе.А Srbi уз оне друге.Победићемо!

wz20s

13.11.2017. 09:42

A kako ces onda sa drugovima Bakirom potpisivati za kredite? Nakon 12 godina vlasti to si mogao da uradis a nisi, ipak ti ne vjerujemo.

Knajz Miloš

13.11.2017. 09:57

Olovka glavu čuva, zato Mile uključiti što više pravnika , a manje generala !!

amerika

13.11.2017. 10:13

nije rusija spasla banjaluku da ne podpadne pod muslimansku federaciju nego amerika svaki dictator hoce da ima svoju zemlju za sebe I da radi šta hoce dodik se ugledao na rusiju srbiju kinu kubu severnu koreju doživotno na vlasti kao u navedenim zemljamas a zašto ne kao u amertici koja nikada nije pogrešila u istoriji dokaz su nam tesla I pupion cetiri godine mandate ili eventualno osam I odlazi se sa cela države nece da se degradiraju mlađi da su ne sposobni I ne školovani kao što sam naveo ze

Zule

13.11.2017. 11:49

@Sumadinac - Srbi imaju Republiku Srpsku kao međunarodno priznati entitet. U njoj su svoji na svome, mnogo više nego Srbi u Srbiji. Jedino u okvirima Dejtona Srbija ima legitimitet da čuva Srpsku. Pokušaj cepanja dejtonske BiH od strane Srba doveo bi do rata u kojem bi Srbija dobila izolaciju i sankcije a Srbi bi opet platili najveću cenu. Stečenu slobodu srpskog naroda u RS ne treba rizikovati i od gotovine praviti veresiju i totalni gubitak.

mlbrnsrb

13.11.2017. 10:34

Srbine, ljudina si gromada, BeGe ima vazale na vlasti ali docice Srbo na vlast uz pomoc naseg Velikog Bate sa Istoka, pred zoru se mrzne, zajedno smo jaci brate Milorade zivelo Srpstvo.

dragan luburić

13.11.2017. 10:34

vrijeme je da idete gospodine Milorad Dodik,niste ispostovali referendum za sudstvo BiH i dan Republike Srpske a kamoli odvojite RS , narod je gladan i sit vasih prica.

prellee

13.11.2017. 10:40

Sve kratko, suštinski potkrepljeno činjenicama i u biti istinska volja Srpskog naroda preko Drine. Tačno da Zapad ne može da se oslobodi zle želje da se Srbi UVAŽE od početka rataova 90.god, bolje rečeno od pada Berlinskog zida kad su Srbi i Rusi ODREĐENI za uništavanje.Naročito da JE politika bila antimiloševička, tačno u POTPUNOSTI, ona je antisrpska i ja sam ubjeđen i lično samtram da se ništa neče promjeniti ubuduće.Dovoljan je protek od 25. godina da vas UBIJEDI u nečije loše namjere...

Стефан Зоран

13.11.2017. 11:10

Територија данашње БиХ, РСК, јужне Далмације и Дубровника биле су у тренутку стварања државе СХС по аустроугарским пописима већински српске! А Хрвати су 1945, уз Хрватску, добили и целу Славонију и Далмацију. РСК су припојили 1995. војном акцијом, уз погроме и прогоне стотина хиљада Срба. А Срби муслимани су постали нов народ и у рату добили своју територију, на чији један део и даље претендују Хрвати. Сачувани српски део може да опстане једино јачањем политичке и војне сарадње са РФ и Србијом.

Hrvoje

13.11.2017. 13:59

@Стефан Зоран - A jel? Kad je to postojala "PCK" ikada, pa da je iole mogla biti "većinski Srpska"? Vojna Krajina - koja je bila jedinica unutar Austro -Ugarske je ukinuta 1881. godine, a geografski se nije preklapala s tim što ti zoveš "PCK". (npr. Knin je bilo glavni grad "PCK", a nije bio u VK). A ako je vama određena teritorija Srbija, jer je po vašem tumačenju "većinski srpska", pa šta se onda ubiste dokazujuči da je "Kosovo Srbija". Tamo su Srbi endemična vrsta, pa po kojoj logici vam je onda ono srpsko?

Hrvoje

13.11.2017. 11:12

Mi u Hrvatskoj smo četiri godine krvarili i to žešće. Na koncu je Tuđman dogovorio sa Miloševićem deportaciju Srba iz onoga što su zvali "Krajina". U krajnjoj liniji to je tužno. Mnogi djelovi RH su ostali prazni, zapušteni, jadni... Međutim, ovakvi likovi kao Dodik, ali i općenita politika Srbije i Srpske nas iznova uvjeravaju koliko je Franjo bio u pravu i koliko mu moramo biti zahvalni! Jer, u protivnom, tko bi sada trpio nekakvu "srpsku" na tlu hrvatske i slušao naklapanja o otcepljenju...??

Conte

13.11.2017. 11:42

@Hrvoje - Za razliku od vas, Hrvati iz zapadne Hercegovine odlično znaju da Dodik više radi za njihove nacionalne interese nego matična im država. A upravo ih je Tuđman nasamario da "glasuju" za nezavisnu BiH iako su se najviše žrtvovali za Hrvatsku. Dvoličnost hrvatske politike ima kosmičke razmere. Dodik je u krivu što ne podržava muslimane da BiH Hrvatima život učini što nepodnošljivijim, što Hrvati svakako ne bi propustili da urade ako bi se radilo o Srbima i njihovim interesima.

Hrvoje

13.11.2017. 12:08

@Hrvoje - @Conte - to je točno da Dodik radi za to što ti zoveš "nacionalni interesi Hrvata u Hercegovini". Međutim, jako je dobro poznata narodna uzrečica: Ne laje pas radi sela, nego radi sebe! Tom "podrškom" Hrvatima, Dodik samo želi destabilizirati BiH, a iz tako destabilizirane će lakše odvojiti Srpsku. Da Dodik hoće pomoći Hrvatima, radio bi više na njihovom povratku u Posavinu te Banja Luku, odakle su brutalno izjureni. Ali, Dodika nije briga niti želja da se oni vrate... Toliko o njegovoj brizi!

Samo da Kazem Hrvoju

13.11.2017. 12:42

@Hrvoje - Da Se Nemesa Tamo gde mu nije Mesto. Vas FRANJO Tudjman je vama Hvatima Isprao Mozgove I samo imate Mrznju I Mrznju I Mrznju Neopisivu Mrznju Prema RS I Srbiji. Ma sta mi Srbi izjavili vi Hrvati ste bili Zaguljeni I Ostali ZAGULJENI Vama se nista nedopada Sta god da mi Srbi Izjavimo. Zalosno!!!!!

Hrvoje

13.11.2017. 13:55

@Hrvoje - @Samo da kažem Hrvoju - meni, srećo moja, Franjo nije isprao ništa, a ponajmanje mozak. S druge strane, tvoji sunarodnjaci u Hrvatskoj su četiri godine pokušavali da taj isti moj mozak ne isperu - nego probuše! Ali, bez obzira, nikakvu mržnju ja ne osjećam niti prema Srbima niti prema Srbiji. Baš sam bio u Srbiji prije par mjeseci i bilo mi lijepo. I jedina razlika između ljudi vamo i tamo je u mnogočemu upravo to - nekome su mozgovi isprani propagandom, drugima umalo probušeni mecima...

Ђорђе С.

13.11.2017. 11:20

Да су тако размишљали, Хрвати, Албанци и новостворени народи не би данас имали у саставу својих држава и територије у којима су већину чинили Срби. Те територије су уз помоћ јаких савезника и етнички очишћене и нико више не помиње њихово протерано и побијено становништво,

Шумадинац

13.11.2017. 11:33

Видеће ускоро запад да је БиХ пропао пројекат, и да нема будућност. Народи у БиХ не желе да живе заједно, то сви знају. Подршка Додику. Само стрпљиво, мирно, хладне главе решавати то питање, нико не жели рат.

tuzlak

13.11.2017. 12:46

Ej moj Milorade, samo ti sanjaj, mozda I dosanjas. Bolje da se pobrines da napravis uslove za bolji zivot naroda koji te izabrao nego da pricas u prazno, sigurno I sam vjerujes da to o cemu pricas nije moguce I nece ni biti

Nick.cdn

13.11.2017. 16:10

@tuzlak - A kao tebi su Izetbegovici napravili uslove za bolji zivot! Moguce je tuzlak i te kako moguce. Nece biti da jedna izmisljena nacija diktira uslove Srbima. Vi ste saka jada i srljate u propast!

Dilema

13.11.2017. 12:52

Nisam pitao Srbiju šta o tome misli. Beograd iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom principu teritorijalne nedeljivosti, imajući u vidu Kosovo........To je nametnuta dilema. Kosovo i Metohija su okupirani silom i to je presedan. Srbi su izdjeljeni samovlascu i silom broza i poslusnika. Ne treba se vise obazirati na medjunarodne "siledzije" vec raditi na ujedinjenju. Prvenstveno u Srbiji jer su tu i naj veci otpori ka tome cilju. ...

zunzara

13.11.2017. 13:05

... nekim čudom postanemo nezavisni (mada ni sad ne vidim da nam neko smeta da živimo bolje), i onda istočna hercegovina sa stotinjak hiljada stanovnika ocjepi se od RS, čisto iz svojih ekonomskih interesa (hipotetički), zvorničko bijeljinski kraj isto, jednostavno prestanu da pare šalju u Banja Luku i prave puteve po Lijevču.Mile u se u u svoje kljuse, ali pusti da i kljuse živi.

BEQIR MUFLUZI

14.11.2017. 01:06

@zunzara - "Чисто хипотетички" (како кажеш), распадну се САД као СССР; Немачка и УК као Југославија, Турска као ЧССР... и онда северна Албанија, централна Босна, Република Дубровник, Истра... ("čisto iz svojih ekonomskih interesa") престану да шаљу своје паре у Тирану, Сарајево, Загреб... А Вучић престане да им прави аутопутеве по Балкану! Шта онда?

Чикаго

13.11.2017. 13:17

Браво Додик само напред!! Најхрабрији си Српски политичар ! Имаш подршку од Српске Емиграције из Америке !

Pimpek Dudekov

13.11.2017. 13:22

Хрвоје, је л' ти то нама саветујеш како да решимо "косовски проблем"? Неком српском Олујом (или Кошавом)? А РСК (тада СВК), са 80% Срба, била је равноправан конститутивни део Државе СХС који су Срби 1945. ћутке препустили Републици Хрватској (Тито: "Ма то су само административне границе")!

Стара Дубровчанка '39

13.11.2017. 17:02

@Pimpek Dudekov - @Hrvoje Погледај мало аустроугарске пописе с краја XIX и почетка XX вијека! У Дубровнику и околици није било нити једног Хрвата! Срби православци и католици били су на власти у Дубровачкој опћини! Слично је било и у јужном Приморју, Далмацији, Херцеговини, Славонији, Лици, Кордуну, Банији... Тада сте једино у Хрватској имали већину! Страшном пропагандом код Срба католика, превјеравањем, прогонима и масовним покољима Срба тај сте однос промјенили! Да нисмо моји и ја '41. избјегли, не би ме било!

na zalost

13.11.2017. 15:08

sanjaj ti i dalje a ovi sta mu daju komentare nek ih vidim iza kompjutera vani i tek onda nek pisu koje kakve gluposti

milijan

13.11.2017. 15:17

A sta si cekao 12 godina crni Milorade? Jos kredita MMFa ili joj banaka da upropastis? Mozda jos koju vilu u BG? Kako si onda 1996 priccao potpuno suprotnu stvar?

Србин Јужњак

13.11.2017. 15:58

Подршка из Србије за српски народ у Републици Српској. Република Српска има пуно право на самоопредељење и независност.

Ruben

13.11.2017. 18:04

@Muftadjija - Pa naravno da je osudjeno na uspijeh ; jer je Mile dostojanstven i vredan ; i ima identitet ; vi muftadzije nemate nijedan od ova tri (kljucna) ljudska kvaliteta.

Српски краљ ТврДко

13.11.2017. 16:45

Па осим НАТО-а, и ОДКБ има јединице "za (брзо) operativno reagovanje", тзв. КСОР (или CRRF). Размислите о тој могућности! Или, можда, Руси, Кинези, Индијци, Белоруси... нису "међународна заједница"?

SPORAZUMNI RAZVOD

13.11.2017. 20:42

M.Dodik je u pravu, jer svaki psiholog će vam reći da u slučaju da se supružnici stalno svađaju, najbolje rešenje i za njih i za decu je SPORAZUMNI RAZVOD ! Sociolog će vam reći da to važi i za narode ! Zato se Republika Srpska treba ŠTO PRE odvojiti od Federacija BiH ,(granice razgraničenja su već utvrđene u ratu 1991.-95.) i da napravimo pravu SRPSKU državu u EU !!

"Трст је наш"!

14.11.2017. 01:00

@SPORAZUMNI RAZVOD - Зашто у ЕУ? Зар нам није за памет била СФРЈ?