Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић задовољна је што се наставља и унапређује сарадња Србије и Српске, а посебно што је, како је рекла новинарима, усвојен нови Акциони план за програм развоја Подриња, који ће бити важан за неколико стратешки важних пројеката.

Реч је, додала је, о пројектима у области туризма, саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре, привреде, водопривреде, шумарства, енергетике...

"Све то представља огромну развојну шансу и за Србију и за РС, а поготово са аспекта 30 општина у том крају", рекла је Цвијановић, на заједничкој прес конференцији са премијерком Србије Аном Брнабић након седнице две владе.

Она је захвалила Србији на подршци и реализацији конретних пројеката, што, како је рекла, успева да остави јасан траг, не само политички и еконосмки, већ пре свега у локалним заједницама у којима се ти пројекти реализцују.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Српска на корак од референдума

"Успели смо да реализујемо суштински важне пројекте за наше локалне заједнице, и у РС, али и у Федерации БиХ где живи већински повратничко становништво", истакла је Цвијановић.

Како је рекла, РС је охрабрена иницијативом која је потекла од председника Србије Александра Вучића да треба да се мобилише добра воља и пословна инисицијатива привредника у Србији и да се поркену конкретне привредне активности и успостављање прозиводних капацитета у РС.

То, подвукла је, најбољи начин да показемо колико једни другима значимо.

"Све што смо до сада радили у домену саобраћаја, инфраструктуре, што планирамо да радимо, треба да нам отвори простор и могућности за сарадњу, да реализујемо добре пројекте", навела је Цвијановић.

Како је рекла, следеће године ће вероватно заједничка седница две влада бити организована у Српској.

ЦВИЈАНОВИЋ: НИКО НЕ МОЖЕ ДА СВОЈАТА РС, А БИХ - КАКО ХОЋЕ

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да Српску нико не може да својата и оставља некоме у аманет.

Упитана да прокоментарише изјаву члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да је његов отац Алија оставио БиХ у аманет председнику Турске Ердогану и јучерашње речи виског представника међународне заједнице Валентина Инца да је БиХ амерички аманет, Цвијановић је рекла да Српску не могу да својатају, као што се труде да својатају БиХ и да се ту мора подвући јасна разлика.

"Колико је једна држава неозбиљна, показују управо те две изјаве", подвукла је Цвијановић.

"Ако имате државу коју остављате у аманет некоме, то показује њене страшне дефиците. БиХ, ту нема тајне и ја то не говорим из злурадости, већ констатујем због низа пропуста и погрешних понашања и унутрашњих структура и међународне заједнице, је пројекат који показује страшно пуно дефицита", рекла је премијерка РС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мектић: Нека Бакир "свој" део Босне поклони Ердогану

Она је поручила да је у Босни и Херцеговини, Република Српска без дилеме најфункционалнији део, и када је реч о функционисању институција и о усвајању стратешких докумената.

Са друге стране, навела је да се, када се погледају други нивои власти, у другом ентитету, а нарочито у БиХ, показују неозбиљност и неодговорност.

"Веома ме фрустрира чињеница да на нивоу БиХ, те и такве какву је објашњавају на тај начин и Бакир Изетбеговић и Валентин Инцко, не постоји ниједна полуга који би требало да омогући бољитак грађанима, а постоје бројне којима можете да им нанесете штету", рекла је она.

Зато, каже, често говори да је БиХ често непријатељски настројена према грађанима, зато сто је непријатељски често настројена према ентитетима

"Осуђујем те изјаве. Мислим да се тамо, иначе, и странци и неки домаћи актери, понашају на начин који из дана у дан смањује шансу БиХ", закључила је Цвијановић.


ЦВИЈАНОВИЋ О УТИЦАЈУ СРБИЈЕ НА РС: ТА ПРИЧА НЕ СТОЈИ...

Премијерка РС Жељка Цвијановић одбила је данас наводе о директном политичком утицају Београда на Бањалуку.

"Та прича не стоји", рекла је Цвијановић на прес конференцији, одговарајући на питање новинара колики је политички утицај Србије на РС и да ли је Србија утицала да се донесе одлука о суспензији референдума о Суду у Тужилаштву БиХ

"Институције Српске аутономно доносе одлуке и не препознајем никакве директне политичке утицаје", рекла је она и истакла да ће Република Српска и Србија ће имати све чвршћу политичку и другу сарадњу.

Рекла је да је РС поносна што има јако добро полтичко разумевање и политичку сарадњу са Србијом, као и економску сарадњу у областима које треба да повезују Србију и Српску.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик: О референдуму касније, да не дође до подела у РС


"То је једна сасвим природна веза, имамо и пријатељске и пословне односе, као и правно упориште кроз споразум о специјалним и паралелним везама, што је дозвољено Дејтонским споразумом, а ви говорите о нечему што се зове директан политички утицај", нагласила ке Цвијановић.

Премијерка Србје Ана Брнабић је рекла да нема ништа да дода поводом тог питања.БРНАБИЋ: УСКОРО ДЕКЛАРАЦИЈА О ОПСТАНКУ СРПСКЕ НАЦИЈЕПремијерка Србије Ана Брнабић је изјавила данас да се ради на Декларацији о опстанку српске нације и да ће она ускоро бити представљена.

Брнабић је рекла да на тој декларацији раде тимови Србије и РС, пре свега из кабинета председника Србије Александра Вучића и председника РС Милорада Додика, као и кабинета председнице две владе, али и професори, академици, организације цивиног друштва и други.

"То иде својим током и надам се да ће ускоро Декларација бити представљена. Боље да је завршимо како треба, а не само да то урадимо декларативно",истакла је Бранбић.

Она је додала да је много важније да имамо добар приступ за будуће генерације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик: Пишем план за опстанак Срба са Вучићем

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић је рекла, такође, да је то озбиљан документ и да зато треба у његовој изради да учествује много стручњака, како би што квалитетније била направљена Декларација.

Рекла је да не треба журити са тим и изразила очекивање да ће то ускоро бити усвојено на нивоу владе и послато парламенту.


БРНАБИЋ: САРАДЊА СА РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ НА ВРХУ ЛИСТЕ ПРИОРИТЕТА


Премијерка Србије Ана Барнабић истакла је данас да је сарадња са Републиком Српском веома високо на листи приоритета Владе Србије и да ће бити интензивирана у наредом периоду.

Брнабић је, након заједничке седнице две владе у Београду, подсетила да је последња заједничка седница две владе одржана 26. јула 2015. године, а да је ова осма по реду, доста дуго припремана, јер се не ради о протоколарном састанку, већ су разматрани конкретни пројекти и предлози на којима се може радити у будућности.

„Нисмо имали дуго заједничке седнице влада, али ћемо се трудити да имамо редовније седнице, јер постоји пуно ствари коеј нас повезују и на којима заједно радимо. Желимо да задржимо посебан односа са РС. То је важно за наше грађане да владе стану иза тога“, објаснила је она.

Брнабић је казала да је сарадњу Србије и РС унапредила претходна влада, а да она гарантује да ће у мандату владе коју она води бити настављено да се интензивира сарадња и настави подршка пројеката РС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик и Вукићевић: Никад боља сарадња Српске и Србије

„То су наши заједнички пројекти. Сарадња са РС је високо на листи наших приоритета“, нагласила је она.

Брнабић је казала да су након седнице потписано четири конкретна споразума.

Наиме, Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар одбране Србије Александар Вулин потписали су Меморандум две владе о сарадњи у области ваздухопловства.

Потписан је и Споразум о сарадњи у области инфраструктуре квалитета између Министарства привреде Србије и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, а параф на тај документ ставили су министри Горан Кнежевић и Златан Клокић.

Такође, потписани су и Меморандум о сарадњи између Министарства културе и информисања Србије и Министарства просвете и културе Српске за период 2017-2021. године, као и Меморандум о сарадњи у области поштанског и телекомуникационог саобраћаја између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Министарства саобраћаја и веза РС.


Иначе, разговарано је и о многим другим областима у којима постоји кооперација.

Оценила је да треба унапредити прекограничну сарадњу и боље искористити фондове ЕУ.

„Цео тим министарке Јадранке Јоксимовић може доста да допринесе да се искористе фондове. Штета би било да фондови пропадну. То ће морати бити у већем фокусу у наредном периоду“, најавила је она.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Српску волим, Додика не притискам
ДОДИК: ОЧЕКУЈЕМ РЕШЕЊЕ ГРАНИЦЕ, АЛИ САРАЈЕВО...

Председник РС Милорад Додик очекује да ће питање разграничења између Србије и БиХ бити решено до краја године, али упозорава и да би сарајевске власти могле да закомпликују то питање.

„Ми подржавамо предлог Србије и наша сагласност постоји. То може бити до краја године, али изван је руку Вучића да зна како ће политичко Сарајево реаговати“, упозорио је он у изјави новинарима, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијерке две владе.

Додик је рекао да не верује да ће се босански Хрвати противити, док би муслимани могли то да ураде из неких својих разлога.

„РС и Србија имају идентичан став око питања разграничења и ми то питање не доживљавамо као суштинску границу, већ као формалну линију, коју треба усагласити имајући у виду међународне стандарде“, казао је он.

Упитан за спорне тачке разгараничења, рекао је да то утврђују комисије, као и да је готово цела „линија у додиру РС и да Српска нема никакав проблем“.

„У делу код Штрпца, где пролази пруга Београд-Бар, постоје нека питања, али то ћемо ''испеглати''. Има и неких скретања Дрине, али то је све са наше стране решсено и ту нико ништа посебно не добија и не губи. Ипак имајући у виду досадашња искуства Сарајева они ће то покушати да искомпликују“, уверен је Додик.

Он је додао да се, међутим, Сарајево ту не пита много јер то није њихова земља.„Они имају надлежност, али то није њихово питање. Верујем да ће се концензус у БиХ постићи“, нагласио је Додик.

Шеф РС је казао да је, на састанку, било речи и о Декларацији о опстанку српске нације која је, како је раније најављено, требало да уђе у скупштинску процдуру овог месеца.

„То иде својим током. Завршен је нацрт, створени су услови да иде на парламент. Циљ је да буде овог месеца и мислим да ће тако и бити“, казао је Додик.

Он је, одговарајући на питање новинара, истакао да што се тиче изградње моста Љубовија-Братунац постоје проблеми на страни БиХ око граничног прелаза и изузимања земљишта.

„Србија је завршила све своје. Чекамо крај процедуре да се мост пусти у рад. Мало се касни, али је Србија све на време урадила. Само су споре процедуре БиХ проблем“, објаснио је Додик.

Он је рекао да су на данашњем састанку са председником Вучићем и пермијерке две владе покренута политичка, економска и регионална питања.

Истакао је да све активности које су биле планиране између две владе реализоване.

„Данас смо видели шта су то императиви сарадње за следећу годину. За то је добар тенутак јер се прави буџет за 2018.“, казао је он додајући да је разговарано и о миру и стабилности у региону, а да РС подржава напоре Србије у том погледу.

Рекао је да ће на састанку две владе питања сарадње бити оперативно расправљана.