БРИСЕЛ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

НАПОРИ Србије су у потпуности препознати. На Србију се гледа као на искреног и одговорног партнера у европским интеграцијама. Кандидат смо на кога се озбиљно рачуна за нови талас проширења!

То је данас, после дводневне посете Бриселу, током које је разговарала с највишим европским представницима, истакла председница Владе Србије Ана Брнабић.

- Из Брисела носим неколико важних и позитивних порука. Имамо консензус око тога да ће се нова поглавља отворити до краја године. Договорили смо се о посети председника ЕП Антонија Тајанија Србији почетком 2018, као и о посети председника ЕК Жан-Клода Јункера следећег пролећа - рекла је Брнабићева после разговора са високом представницом Федериком Могерини и председником ЕК Жан-Клодом Јункером.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Хан: Србија ће "врло брзо" постати део европске породице

Премијерка је истакла да је то сигнал за Владу, али и све грађане, да Србија иде ка ЕУ и да имамо пуну и јаку подршку ЕУ у ономе што радимо. Она је поновила приврженост Србије европским интеграцијама и регионалној стабилности и сарадњи:

Федерика Могерини је похвалила посвећеност Србије сарадњи у региону, превазилажењу духова прошлости и стварању европског начина живота са суседима. Она је истакла да су економски резултати Србије последњих година изузетни:

- Ваша улога у региону је цењена. Сигурни смо да ће посвећеност ваше владе европским интеграцијама довести до позитивних резултата. Задовољни смо и дијалогом о нормализацији односа Београда и Приштине.

Жан-Клод Јункер је навео да је Србија међу водећим кандидатима за придруживање ЕУ. Он и Брнабићева су се сложили о потреби да Србија спроводи реформи, посебно у вези с владавином права. Јункер је подстакао Србију да настави да игра конструктивну улогу.

Председник ЕП Антоније Тајани најавио је да ће, кад буде долазио у Србију, повести и делегацију инвеститора, да би се ојачале економске везе између ЕУ и наше земље. Он је поручио да је Србија озбиљан партнер ЕУ и кад је реч о превазилажењу мигрантске кризе, захваливши на уложеним напорима.

Брнабићева је поручила да је Србија досад много урадила, захваљујући напорима претходне владе и тадашњег премијера Вучића, на економским реформама и буџетској стабилности, као да је и доста урађено и у реформи јавне администрације, а да ће сада акценат бити стављен на реформу правосуђа и владавину права.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Европа мора да буде неутрална

МОГЕРИНИЈЕВА: РЕЗУЛТАТ ДИЈАЛОГА У 2018.

МОГЕРИНИЈЕВА је истакла да до краја следеће године очекује резултат у дијалогу између Београда и Приштине:

- Очекујем да нова фаза дијалога има пуну брзину до краја године. Мислим да ће до резултата доћи и раније. Обе стране су одлучне у томе - рекла је Могериниjeва.

Она је подсетила да су се у оквиру нове фазе председник Вучић и Тачи срели неколико пута, али није желела да открије шта та нова фаза тачно представља. Могеринијева је као врло корисну оценила идеју о унутрашњем дијалогу у Србији.