МИНИСТАР безбедносних снага привремених институција у Приштини Рустем Бериша, који се залаже за трансформацију ових формација у оружане, један је од осам бивших бораца ОВК које је прошле године Виши суд у Нишу осудио због тероризма, тачније због убиства српских војника на Кошарама 1998.

Сваки од оптужених добио је по 15 година затвора, а Бериша је пре изрицања те пресуде рекао да оптужница није веродостојна. Он је, иначе, члан Харадинајеве Алијансе за будућност Косова и у Беришиној биографији, објављеној на званичној страници министарства безбедносних снага у Приштини, стоји да је 1998-1999 био припадник ОВК, односно командант бригаде у Кошарама. Наведено је и да је за официра у бившој ЈНА дипломирао у Сарајеву и да је 1991-1992. био припадник "Хрватског ослободилачког рата".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НАТО забринут због плана Приштине за "војску"

Пре него што га је Харадинај увео у свој кабинет као министра одбране, Бериша је био посланик у Скупштини у Приштини, и парадоксално, био је члан и парламентарне Комисије за права и интересе заједница и повратак.


ТАЧИ: КОСОВО ПРИМЕР ВЕРСКОГ СУЖИВОТА

ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве папа Фрања примио је јуче у Ватикану, који не признаје једнострано проглашену косовску независност, у приватну посету председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија. Тачи је изразио жељу да се односи Приштине и Свете столице "подигну на исти ниво који уживају остали народи у свету", и навео да је "Косово пример дијалога између заједница и верског суживота".