НАЈВИШЕ државне функционере, ако одлуче да оду на одмор, на плажи ће, поред сунцобрана, чувати и - телохранитељи. Према важећим прописима председник Републике, премијер, министри спољних послова и полиције морају имати обезбеђење на сваком приватном путовању, у земљи и у иностранству.

Према уредби Владе Србије исте мере односе се и на министра одбране, а без чувара на плажу не смеју ни начелник генералштаба, шеф БИА, директор полиције и директор ВБА. Осталим министрима и функционерима обезбеђење се додељује уколико надлежне службе процене да им је потребно.

Када прате функционере на одмору, телохранитељи и возачи, према правилнику, не смеју да се одвајају од њих 24 сата - уз њих су у хотелу, ресторану, на плажи. Без обзира на то што су на мору, чувари не смеју да се опуштају, нити да пливају, већ морају да седе на плажи и надзиру своје штићенике.

Према протоколу сваки одлазак на летовање или било какво приватно путовање у инострантво високих државних функционера увек се најављује земљи у коју се путује. Уз најаву обавезно се шаљу и информације о телохранитељима и оружју које носе. Стандардна процедура је проверавање ко је још одсео у хотелу, посебно на истом спрату и у суседним собама.


ЛЕТУЈУ НА МОРУ ИЛИ У СРБИЈИ

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе Зорана Михајловић планира одмор са породицом на мору, док ће министар просвете Младен Шарчевић покушати да неколико слободних дана искористи да би отишао на летовање са унуком. Председник Александар Вучић још није одлучио да ли ће ићи на одмор.