Власници избацују Драшковића

Д. Р. Ђ.

25. 07. 2017. у 14:01

Власници избацују Драшковића

Фото З. Јовановић

Централа СПО ускоро мора да се пресели на нову адресу; Лидер странке више не може да користи кабинет

СТРАНКА Вука Драшковића постала је "жртва" сопствених принципа и готово да се нашла на улици. Они ових дана излазе из просторија које је СПО користио две деценије у београдској Кнез Михаиловој 48, јер их је држава вратила старим власницима, а познато је да је ова странка била међу најгласнијим заговарачима усвајања Закона о реституцији.

На поменутој адреси, засад, остао им је део канцеларија, али седам-осам просторија, међу којима и Драшковићев кабинет и салу у којој су држали конференције, више не могу да користе. Па ни мокри чвор.

Заменик председника СПО Александар Чотрић каже, за "Новости", да је странка у овом процесу сарађивала са Агенцијом за реституцију и наследницима и да траже нове просторије:

- Ни најмање се не кајемо што смо "гурали" да Закон о враћању одузете имовине стигне на ред, јер неправде из времена комунизма треба исправити, па чак и ако смо ми "губитници".

У Агенцији за реституцију нам објашњавају да је њиховим решењем, које постало правоснажно 14. септембра прошле године, старим власницима враћено право својине над око 250 квадрата и да је дат налог да могу да уђу у посед. Ових 250 квадрата чини половину простора на првом спрату зграде, а за једну осмину пословног простора на овој адреси још није донето правоснажно решење. Три осмине и даље спадају у државну својину и за њих никада и није било захтева за реституцију. Такође, у Агенцији нам кажу да је СПО простор користио - бесплатно.

У породици која је наследила простор у Кнез Михаиловој, кажу, за "Новости", да очекују да што пре уђу у посед, али и да желе да буду фер према досадашњим корисницима. Иначе, предратни власници били су Марко и Душан Танасковић, који су се бавили текстилом и који су пословни простор наследили од родитеља. Једна од њихових наследница је Љиљана Танасковић Чадеж, мајка Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије.

На сајту Куће легата стоји да је "кућа у Кнез Михаиловој број 46, заједно са зградама број 48 и 50, ретко сачуван јединствени спојени блок зграда, карактеристичан за архитектуру седамдесетих година 19. века".


ДЕМОКРАТЕ ОТИШЛЕ ИЗ КРУНСКЕ

У СЛИЧНОЈ ситуацији као СПО, пре две године био је и ДС, који је тада морао да напусти вилу у Крунској 69 јер је она враћена Роберту Божићу, наследнику инжењера Добривоја Божића, коме је кућа одузета национализацијом 1946. године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

BOZA ZEMUNAC

25.07.2017. 14:12

Draškoviće poslati u Ameriku ili vratiti odakle su došli.Ovde im nije mesto jer rovare protiv Srbije.

kataklinger

25.07.2017. 15:33

@Sljivic M - to je najmanja najbogatija stranka u nas, a poznata je po tome sto su svi unutar nje rodjaci ili barem kumovi i sto su iz Hercegovine i Crne Gore dovukli vise njih nego sto ih je ukupno migriralo zadnjih 5-6 vekova, a i po tome sto su uspeli da se ogrebu za kintu ko kod bio na vlasti.

Pavlovic

25.07.2017. 14:22

Veliki dobrotvori srpskog naroda Vuk Draskovic i Boris Tadic svesno udju u tudj privatni posed koriste ga vise godina bez nadoknade a na sva usta pricaju o postenju, demokratiji, pravdi ....

`Ало latinicaru

25.07.2017. 15:33

@Francesco - Прво што су комунистички "ослободиоци" урадили кад су на совјетским тенковима упали у монархистичку Србију јесте то да су целокупно њено становништво ослободили од његове имовине (а многе и од живота).

Tom

11.01.2018. 09:43

@Francesco - To je zakljucak po tvojoj najnovijoj istoriji.Nisu nase kraljevi bezali sa sanducima zlata i umetnickih dela.Sve mi je jasno ali ne i ko ih je proglasio Kraljevima i prestolonaslednicima.Pa njihov prvi predak je bio seoski kmet.Sto nas ti sada guras u nedra ovih parazita nije mi jasno.Naravno ,sada ces ti da mi objasnis kako meni nista nije jasno.Zato sam i sebe proterao od takvih Monarhista koji bi da otmu od raje i daju ovim odabranima,ukljucujuci i tebe.

Tesna koza

25.07.2017. 14:34

Sto rece profesor engleskog u Tesnoj kozi, scena u kafani: "Ako bi svi uzeli ono sto im pripada, za Vas verovatno ne bi ostalo nista."

алекс

25.07.2017. 15:56

Драшковић је на власти јер је у коалицији са СНС.

Mica

25.07.2017. 16:19

Vazno je da su mi smanjili penziju 800.oo a 20.god.koristi prostor u najelitnijem delu BG.i ne placa nikome nista.Taj Draskovic bi se slizao i sa pok.Milosevicem kada bi "vaskrso"samo da bi bio na vlasti - u centru paznje.

"Princ"

25.07.2017. 17:16

@ -Vlasnici "izbacuju "Draskovica !!! Ma lako je za Draskovica i SPO,odmah ce njega primiti princ Karadjordjevic - na Belom Dvoru,ima prostora i previse! I tamo ce "besplatno uzivati",jer je i Beli Dvor na grbaci naroda !!! Pa mora mu se necim oduziti,jer Vuk je doveo princa - u Srbiji, da ga krunise za kralja,ali se nesto odugovlaci sa time????!!!!!

"Председник"

25.07.2017. 17:31

@ "Princ" - Он је у коалицији са СНС и Вучићем, а не са принчевима и белим дворовима... Узгред буди речено: пре следећег назови коментара барем научи да пишеш.

Новак

25.07.2017. 21:38

@ "Princ" - Чега год се дотакао, ВД је упропастио па је чак искомпромитовао и принца и сада не сме да му се приближи на пушкомет. Нарочито је компромитовао српски народ афирмацијом Драже Михајловића који се у свим светским енциклопедијама води као српски квислинг (није став аутора текста) и тако помогао Хрватима да да сасвим комотно прогнају Србе са вековних огњишта. Није он толико неук да то уради непажњомјер је он каријеру почео као шеф кабинета М. Шпиљака а зна се да је то контролисла УДБ-а.

Pelle

25.07.2017. 21:38

@ "Princ" - "Predsednik" Gore potpisani "Princ"iole piše srpski za razliku od tvog "princa" i sve Karadjordjeviće koji još 50 godina da žive u Srbiji, ako dožive, neće naučiti pravilno da govore srpski.

vjeko

26.07.2017. 00:25

spo je uvek imao principe i najvise se zalagao za restituciju. a prostor je koristio dok je bio drzavno vlasnistvo

Никола Савић

30.07.2017. 00:09

СПО је најзаслужнији за доношење Закона о реституцији, и неће нам бити тешко да нађемо нов простор за, Централу странке!Наследницима, којима је држава коначно вратила зграду у Кнез Михаиловој желимо да имовину користе у здрављу, и на ползу, своје породице!