СЕРИЈА разговора о промени Устава, коју је најавио председник Александар Вучић, могла би да почне већ на јесен - сазнају "Новости".

Вучић је у више наврата од ступања на нову дужност говорио о нужности дијалога о највишем правном акту и нагласио је да, иако може да добије двотрећинску већину у Скупштини, намерава да покуша да дође до консензуса о овом питању. Због значаја овог питања, које је истурио у први план као један од главних задатака у свом председничком мандату, Вучић жели да што пре почне разговоре.

Да ли ће за то наћи саговорнике у опозицији, још је неизвесно. Део опозиционих партија, углавном оне на десници, сматра да највиши правни акт не треба мењати у овом тренутку, док већина на проевропском опозиционом полу сумња у могућност конструктивног дијалога са влашћу.

Председник политичког савета ДС Зоран Лутовац недавно је представио предлог те странке за измене највишег правног акта у делу који се односи на правосуђе. Ипак, он сматра да је "немогуће водити релевантан друштвени дијалог у овим околностима, где се свака критика доживљава као непријатељство, а опозиција као страно тело".

- Такву атмосферу треба променити одмах јер је то темељ за промену друштва, што укључује и промену Устава као својеврсног друштвеног уговора. Било би најнормалније да разговори о Уставу буду отворени и да у њима сви учествују, али за то је потребно остварити бар минималне предуслове - каже Лутовац.

Лидер ДСС Милош Јовановић каже да они уопште нису за промену Устава, јер "то са собом носи ризик да се промени преамбула о Космету, која је и уведена да би се сачувала територијална целовитост Србије":

- Устав није идеалан, производ је консензуса свих странака 2006. године, али не видимо целисходност да се баш сад мења. У идеалним условима могли бисмо да се позабавимо темом да ли смо председнички или парламентарни систем, јер очигледно нисмо ниједно, а оба смо помало.

Председник СРС Војислав Шешељ нам каже да му прича о промени Устава личи на изреку - "трла баба лан да јој прође дан":

- Никоме нормалном не пада на памет да у оваквој ситуацији мења Устав. Треба расправљати о економији, здравству, култури, а не губити енергију на Устав. Он има фалинке, али држава с њим сасвим добро може да функционише. Једино ако тим променама Вучић хоће да се унапреди у фараона.

Шешељ напомиње да се Устав мења кад је у држави све потаман, па онда да се види може ли и ту шта да се унапреди.


ЈОВАНОВИЋ: ОСУДИЛИ НАС НА ТАВОРЕЊЕ

ПРВИ човек ЛДП Чедомир Јовановић каже да власт и опозиција морају да разумеју да нас међусобни сукоби, који поларизују и троше друштво, онемогућавају да разговарамо о најбитнијим темама за будућност Србије:

- На дијалогу о промени Устава и решавању проблема на Косову ЛДП инсистира годинама. Они који су осудили Србију на таворење Уставом из 2006. дужни су, више него ико други, да помогну у скидању тог терета. Ако су могли да читаво друштво осуде на овакав устав договорима и крађом на референдуму, онда имају још већу обавезу да разговарају о промени стања.