Скупштина Србија вечерас су изгласали састав нове Владе Србије, чији је председник Ана Брнабић.

Посланици су на почетку данашњег рада постављали питања у вези са фирмом брата Брнабић, занимало их је како је могуће да се закључком владе признају дипломе универзитета у Новом Пазару који није акредитован, да ли се спроводи истрага о погибији двоје дипломата у Либији, као и каква је ситуација са малинарима.

Посланица ДС Александра Јерков поставила је питање Александру Вучићу да ли је Влада Србије донела закључак по коме се признају дипломе Униеврзитета у Новом Пазару чији је, како каже, власник у сенци Муамер Зукорлић.

Она се, наиме позвала на саопштење тог универзитета објављено у појединим медијима, а у којем се каже да је влада усвојила закључак, напомињући да тај универзитет десет година није могао да добије акредитацију.

"Сада дипломе од оснивања универзитета до сада бивају признате, а све то потписује Александар Вучић", рекла је она и поставила питање бившем председнику владе како је могуће "да он себи даје за право да замени све институције које одлучују о акредитацији и призна програме за које надлежни сматрају да не треба да буду признати".

Уколико влада јесте донела тај закључак, како је то могуће и на основу којих параметара, питала је Јерков.

Посланица Мариника Тепић поставила је питање Министарству одбране ко је шефу посланика СНС Александру Мартиновићу доставио податке из војног одсека Ниш, а реч је о личним подацима лидера Нове странке Зорана Живковића

"Да ли је то учињено по закону, јер ако јесте, онда исте такве податке очекујем да се мени доставе о Александру Вулину од војног одсека који је за њега задужен, а ако није по закону онда тражим да ми се тачно каже како се то догодило, ко је то учинио и да се хитно спроведе поступак против или непознатог лица или против лица за које се сумња да је починило кривично дело", рекла је она.


Тепићеву је интересовало и да ли се води поступак поводом страдања два службеника Републике Србије у Либији с обзиром да се, како каже, "громогласно ћути" о овом случају, а ради се, подсећа она, о дипломатама.

"Очекујем да је најмањи дуг ове земље, као и према посланицима, да нам се објасни да ли се спроводи истрага по овом питању, а ако се спроводи, да нам се ти подаци дају", рекла је Тепићева.

Тепићева је од МУП-а затражила да јој одговори шта је предузео после јасних доказа и фотографија о малтретирању новинара у дану полагања заклетве председника Србије. Она је оценила да то нису радили редари СНС која је организовала скуп с озбиром на то да нису били видно обележени.

Такође, затражила је од Ане Брнабић да достави податке о пословањима фирме њеног брата "Асеко" од тренутка када је постала министарка у влади.

Посланик СРС Миљан Дамњановић питао је Министарство пољопривреде и Владу Србије шта ће да уради да заштити произвођаче малина који ових дана негодују због откупне цене.

"Овде је морало да реагује тужиластво, јер уговор који су откупљиваци малина склопили у Ваљеву је био противзаконит. СРС ће стати уз произвођаце малина. Позивамо да хитно реагују Комисија за заститиу конкурентности и Антимонополска комисија", поручио је он.

Посланика Двери Срђана Нога такође је интересовало пословање фирме брата мандатарке Ане Брнабић, јер сматра да је "нелогично и неморално да он учествује на државним тендерима док је она премијерка".


Каже и да је та фирма служила као "зец" и радила у договору са другим фирмама које треба да добију посао.

Лидер Доста је било Саша Радуловић рекао је да за председника Србије има питање зашто је остао на челу странке с обзиром да, како је навео, Устав каже да нико не може да обавља државну или јавну функцију која је у сукоб с његовим другим функцијама, пословима или приватним интересима.

Радуловић се запитао и како је председник измислио две функцје премијера, јер је рекао да ће се економским питањима бавити Ана Брнабић, а политичким темама Ивица Дачић.

Он је констатовао и да је за годину дана председику владе, сада председнику Србије, посланичка група Доста је било упутила 22 питања са скуппшке говорнице, а да ниједан одговор није добила.

Како је рекао, исто важи и за председницу парамента којој је ДЈБ поставио 14 питања, која су остала без одговора.


ОПОМЕНА СРЂАНУ НОГУ

Председница Скупштине Србије изрекла је данас опомену посланику Срђану Ногу због непримереног понашања, а мандатарка Ана Брнабић је коментаришући излагање посланика Двери приметила да "једино још није чула да рептили владају светом и да надарени могу да их виде".

"То је једина теорија завере коју ми нисмо чули у ова два минута", рекла је Брнабић после обраћања Срђана Нога.

Посланик Двери је, наиме, током расправе о избору нове владе у парламенту говорио о "намештеним" тендерима, афери Континетал wинд, несређеним бирачким списковима...а затим навео да је Брнабић као министарка за државну управу "на незаконит начин закључила јединствен бирачки списак јер су штампани изводи за бирачка места били скенирани без својеручног потписа и отиска печата", те упитала:

"Зашто селите директора за е-пословање у своју надлежност, да ли можда због посла УСАИД са правосуђем вредног 15 милиона евра?".

МИРЧИЋ ДОБИО ОПОМЕНУ ЗБОГ УВРЕДЉИВЕ ПРИМЕДБЕ МИХАЈЛОВИЋ


Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изрекла је данас опомену посланику СРС Милораду Мирчићу, због примедбе коју је из посланичке клупе упутио кандидату за министра Зорани Михајловић.

Он је Михајловић "замолио" да "повуче хаљину", наводећи да је њена хаљина "провокативна".

Гојковић је реаговала и изрекла опомену Мирчићу и поручила да не дозвољава да посланици из било које партије вређају жене које се баве политиком.

"Граница је овде", поручила је Гојковић.


СПС: ПРОГРАМ ВЛАДЕ ЈЕДИНИ ПРАВИ ПУТ КОЈИМ СРБИЈА ТРЕБА ДА ИДЕ

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић каже да програм рада владе потврђује да ће она имати одговоран, озбиљан и посвећен приступ раду, наводећи да је то једини прави и могући пут којим Србија треба да иде.

Милићевић је новинарима у скупштини рекао да је од опозиције чуо критике, али не и шта је алтернатива.

"Нисмо чули који је то други пут и правац којим би Србија могла да иде у наредном периоду, а да то није списак лепих жеља, да то није нешто што би грађани волели и желели да чују зарад јефитних политичких поена и да је то у финансијском смислу нешто што би нас за кратак временски период довело до финансијског краха, колапса и банкрота", рекао је Милићевић.

Социјалисти су убеђени да ће бити изабрана влада просперитета, напретка и стабилности, која ће се борити за интересе будућности и која ће имати континуитет, водити политику без маски и онда када води тешке разговоре у оквирима међународне заједнице и онда када се обраћа грађанима Србије, без обзира на то колико теме биле тешке и непопуларне.

"Бирамо српску владу која ће за приоритете имати интерес Србије и интерес грађана", рекао је Милићевић и поновио да ће екпозе и састав владе добити пуну подршку СПС.