КОМЕНТАР: Столице

Горан Чворовић

уторак, 20. 06. 2017. у 12:32

КОМЕНТАР: Столице
На крају, и ми сами морамо себи да поставимо питање, да ли заиста желимо да постанемо део друштва са којим не делимо до краја идентичне вредности?

ЉУЉАЈУЋИ се на две столице, руској и европској, може да се догоди да се, од њихања, успавамо. Буђење из сна о идеалној равнотежи би, уколико паднемо током уљуљкивања, могло да буде тешко и болно.

Из Брисела нас све чешће упозоравају да би требало озбиљније да ускладимо ставове са заједничком спољном политиком ЕУ. А то подразумева и увођење санкција Русији, затварање хуманитарног центра у Нишу, окретање леђа вековном словенском савезништву... Онако, како то данас раде у Подгорици.

Из ЕУ нам дозвољавају "срдачне" односе с Москвом, али само у оној мери у којој се они одвијају с било којoм трећом земљом, у Африци или Океанији, кад нема спора и кад се интереси поклопе.

У ту сврху, постоје планови да се ускоро отвори преговарачко поглавље 31, које се у приступном процесу односи на спољну, безбедносну и одбрамбену политику. С обзиром на успех у реформама на економском плану, дају нам још мало даха.

За сада нас пуштају да се возимо двоструким колосеком, као што су то некада радили када је у питању Косово. У међувремену, услови су се све више пооштравали, а докле смо стигли, знамо и сами.

Морамо зато да будемо спремни на то да ће нас, у вези са Москвом, уцењивати по сличном принципу. Биће потребно изузетно много дипломатске вештине да се избегну све замке које ће нам, у оба случаја, постављати на путу до пуноправног чланства.

На крају, и ми сами морамо себи да поставимо питање, да ли заиста желимо да постанемо део друштва са којим не делимо до краја идентичне вредности? Удруживања су увек била на добровољној бази. Нико нас не приморава да идемо тамо где нам правила не одговарају. А оне две столице ће, како време одмиче, све више почети да се љуљају.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dobrovoljac

20.06.2017. 13:12

Necu Titi , necu Drazi , uzmi pusku pa me trazi. Takvu poruku je jedan Licanin ostavio na svojoj kuci napisanu. Na njegovu zalost pbjednici su ga pronasli. Ne prasta se ni neutralnost. . Narod zna da se na dvije stolice ne moze ali dok got u ime naroda govore politicari to ce da bude tako.

f

21.06.2017. 11:49

@Dobrovoljac - gde su ga nasli ? u americi ? ako je bio dovoljno pametan da to napise bio je dovoljno pametan i da ne glumi sumara, nego pravac preko bare, sumnjam da su ga nasli ...mene niko nije pitao da li zelim u eu

to i nisu opcije

20.06.2017. 13:22

Alternativa koju nam nudi EU za članstvo je nekakva unija s Albancima i to je u igri a ne članstvo u EU. A kakve mi zajedničke vrednosti delimo s Albancima? Osim naših organa...

Steva

20.06.2017. 13:50

Treba biti uporan i izdržljiv na pritiske EU. Nikako ne uvoditi sankcije Rusiji i ne odvajati se od Rusije jer onog trenutka kada okrenemo ledja Rusiji, Kosovo će biti u UN, a mi ćemo biti gori nego Rumunija i Bugarska zajedno osamdesetih godina prošlog veka.

nada

20.06.2017. 13:59

"Dobrovoljac" ne sedimo mi na dve stolice vec razmisljamo svojom glavom imamo svoj put da li ce nam mocnici dozvoliti e toje pitanje, moramo biti jedinstveni znati I umeti. Biti mudra I njihovim oruzjem odgovarati na postavljena pitanja I trazene uslove, pragmaticno odmereno, jacati ekonomski a to znaci raditi I graditi biti ustrajan zilav ali I iskren prema njima da znaju.

r

21.06.2017. 11:50

ko je nas pitao da li zelimo u tu uniju ? okupacione snage koje glume vlast ???