Патријарх не бира премијера

Р. Др.

08. 06. 2017. у 07:45

Српска православна црква демантује да лобира за поједине политичаре: То су злонамерна подметања ради компромитације Цркве. Истине ту нема ни у траговима - истичу у седишту Српске цркве

Патријарх не бира премијера

Фото: Танјуг / Данило Петернек

ПАТРИЈАРХ Иринеј нити било ко из врха Српске православне цркве није на било који начин укључен у кадрирање у Влади Србије. Избор премијера, као и министара, није у делокругу рада Цркве нити је у складу са њеном мисијом. Циљ нетачних вести о "протежирању" једних, односно "опструкцији" других кандидата јесте наношење штете Српској цркви, али и држави.

Овако у Патријаршији СПЦ одговарају на спекулације у јавности о наводном лобирању патријарха и појединих црквених великодостојника за одређене политичаре виђене за премијерско место. У кабинету поглавара Српске цркве наглашавају да се Његова светост ни на који начин није бавио овим питањем.

- То су злонамерна подметања ради компромитације Цркве. Истине ту нема ни у траговима - истичу у седишту Српске цркве.

У Патријаршији наводе да се Црква без своје кривице нашла у спекулацијама око имена будућег мандатара. Последњих недеља у јавности су се појавиле информације да се врх СПЦ наводно противи избору Ане Брнабић за премијера, као и да се поједини утицајни епископи заједно залажу да ово место припадне актуелном шефу дипломатије Ивици Дачићу.

- Црква нити хоће, нити може да се меша у избор државних функционера - закључују у кабинету патријарха српског.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације