Ивановић: Шест српских листа - изузетно лоше

Танјуг

21. 05. 2017. у 16:15

Лидер грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић сматра да је изузетно лоше што Срби на ванредне парламентарне изборе 11. јуна на Косову и Метохији, излазе са шест листа

Ивановић: Шест српских листа - изузетно лоше

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Лидер грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић сматра да је изузетно лоше што Срби на ванредне парламентарне изборе 11. јуна на Косову и Метохији, излазе са шест листа, и упозорава да разједињеност иде на руку српских непријатеља.

"Као да се људи устручавају да обједине оно мало људских ресурса које имамо како бисмо направили јаку листу, настојећи да свако буде петао на свом буњишту", рекао је Ивановић у интервјуу за Спутњик.

Према његовим речима, бирачко тело Срба на КиМ, према бирачким списковима, чини између 100.000 и 110.000, од чега на изборе изађе највише 30.000 што, како наводи, кад се подели на више листа значи да се добију особе које су изабране, али са врло малим бројем гласова и тиме малом политичком тежином.

"А нама предстоји тежак живот, тешка борба да за Србе обезбедимо мир и стабилност. То не могу слаби политичари, не могу ни само млади, који носе енергију, али потребно је и да имају људе са јасном визијом и искуством. То их спречава да направе грешке, а у политици на Косову грешке могу бити катастрофалне", упозорио је Ивановић.

Упитан хоће ли бити "Тачијевих и Харадинајевих Срба", он је рекао да не воли такву категоризацију и поручио да је Срби не смеју никад да забораве где је њихов центар и главни град, као и ко је инситуција с којом "обавезно морају" да се догововарају, а то је Влада Србије.

"Зато треба оспособити људе да самостално одлучују и након селекције и обуке учинити од њих представнике Срба који ни под којим условима неће дозволити да буду Тачијеви, или Харадинајеви, или било чији други. Они морају бити српског народа", рекао је Ивановић.

На питање хоће ли се на било који начин ангажовати на изборима с обзиром на то да није на Листи Српска, Ивановић је рекао да не сматра да је он као појединац битан већ да је важна читава опција СДП.

"Она не сме да буде игнорисана и гурнута у страну. Ако се то догоди, значи да неко не жели да ми дамо допринос. Да ли ћемо ми имати какво конкретно ангажовање, још не знам. За нас је најважније да гласамо за најбоље што у овом тренутку имамо, али тешко да ћемо добити најбоље кад смо овако поцепани на велики број листа, што је још горе, супротстављени. Мала разједињеност овде се лако решава, доле је то врло опасан сукоб који иде у корист свим нашим непријатељима", рекао је Ивановић.

Говорећи о томе да су процене да највеће шансе на изборима има коалиција окупљена око бившег лидера ОВК Рамуша Харадинаја, којег Србија потражује за ратне злочине и о томе шта би за Србе значило ако би он постао косовски премијер, Ивановић подсећа да је Харадинај на челу партије која је дуга по снази у тој коалицији, а да ће први човек те коалиције бити Кадри Весељи.

"Они су истакли Харадинаја као кандидата те владајуће коалиције, али замршена је структура. Први циљ им је освајање место председника скупштине. Зато су направили спој партија које се међусобно нису баш много волеле. За Харадинаја нисам сто одсто сигуран, а ако буде, биће прилично неугодно комуницирати са њим. Али једно морамо да знамо: ми њима не можемо бирати представнике", рекао је Ивановић.

Он је, међутим, оценио да "ко год да је представник, с њим се некако мора".

"Да ли ћемо се руковати у рукавицама или без њих, то је питање технике, али је у сваком случају неминовно да морамо комуницирати са оним ко буде изабран за премијера", поручио је Ивановић.

Осврнуо се и на Харадинајеве претње да неће бити ништа од формирања Заједнице спрских општина, нити Србије на Косову, рекавши да Харадинај, у склопу предизборне реторике, сад то "мора" да говори.

"Битно је да знамо да Харадинај неће бити тако слободан да делује у складу са овим што је обећао у предизборној кампањи. ЗСО је обавеза и ту друге нема. Ја лично имам теорију да не треба да чекамо, јер они никада добровољно то неће урадити. А чекати да се амерички амбасадор досети и нареди им да формирају Заједницу може да потраје. Траје већ три и по године - па довољно смо чекали", сматра Ивановић.

Објашњавајући изјаву да Срби сами треба да крену у формирање ЗСО, Ивановић је рекао да не треба провоцирати неку тешку реакцију Бриселу, па и Приштине тиме што би се залазило у ситне детаље овлашећења ЗСО.

"Али оно што несумњиво имамо то је да заједница има своје органе. Конституисати органе, макар их звали и привремени", рекао је Ивановић.

О спекулација о могућој "трговини" - Војска Косова у замену за ЗСО, Ивановић каже да је то врло лоша калкулација неког неуког политичара из Приштине, оцењујући да то није баш реално.

Он је додао да је СДП увек отворен за сарадњу и да промовише једну ствар - ко год да је влада у Београду, за нас је једини саговорник по стратешким питањима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације