(Не)потребне Новости

Ратко ДМИТРОВИЋ

12. 05. 2017. у 21:30

(Не)потребне Новости

Ратко Дмитровић

Ономе ко чита Вечерње новости мозак није у фази мировања. Изгледа да ту лежи одговор на питање коме (не) требају Новости

Беше месец мај, баш у ово време, 2013. године, десети-једанаести дан у "Новостима". Крај дана, негде пред поноћ. Седим на осмом спрату једног новобеоградског солитера и ломим у себи одлуку: остати или отићи из "Вечерњих новости". Оно што сам за то кратко време открио у "Новостима" (касније ћу откривати и горе ствари), било је крајње депримирајуће; више од десет милиона евра дуга, на рачуну ни динара, само хонорарним сарадницима, међу којима су најбројнији дописници, душа сваке дневне редакције, "Новости" су дуговале 26 милиона динара, распродата сва имовина, око 150 људи вишка, кредити, камате, сви пословни трендови негативни, неиздрживо ниска продајна цена дневног листа...Написати оставку и поздравити се с најближим сарадницима, или остати? Да ли је грешка што сам изабрао ово друго? Ни данас не знам.

Четири последње године Компанија "Новости" дише на сламку, као и годину, две пре тога, али су кредити и разни аванси замагљивали стварно стање. Све што смо унутар "Новости", од средине 2013. године могли да урадимо, урадили смо. Нешто нисмо, али и да јесмо, то ни случајно не би утицало на ово што данас имамо. Сваки дан се провлачимо кроз густо пруће и ходамо по танком леду. Без ичије помоћи са стране, са упорним опструкцијама споља и изнутра, са ударима из прошлости, костурима у орманима.

Све ми је у овој причи одавно јасно, али ми ни сопствени мазохизам у односу са онима с којима сам морао да сарађујем није дао одговор на питање, посебно актуелно с краја 2015. године, да ли је неко донео одлуку да "Вечерње новости" нестану, угасе се, заувек.

Пре две године добили смо, ми у "Новостима", резултат једног истраживања (изузетно реномиране агенције) које је показало да од свих дневних листова у Србији најобразованију читалачку публику имају "Вечерње новости". Први пут у историји српске дневне штампе. Нисмо хтели да објавимо тај податак, из обзира према колегама других редакција. Други нису хтели да објаве из обзира према себи.

Пре десетак дана презентовани су резултати истраживања Института за европске послове и агенције "Нинамедија", а то истраживање каже да јавност у Србији од свих листова највише верује "Вечерњим новостима". По штампаном и продатом тиражу, "Вечерње новости" су и даље у врху.

Смета ли све ово некоме? Да ли су Срби осуђени на таблоиде и покретне слике простаклука, примитивизма, баханалија? На гледање уместо читања? Гледање напреже само очи. Мозак мирује. Ономе ко чита "Вечерње новости" мозак није у фази мировања. Могуће да ту лежи одговор на горе отворено питање.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (55)

Јабре

12.05.2017. 21:51

Већина западних медија контролише око 200-300 људи, они су преузели и оне у Србији како би деморалисали народ, уништили културу, веру и све вредности који чине један народ. На жалост код многих су успели али изгледа да се све виђе људи буди из тог злог сна.

zola

12.05.2017. 21:52

Šta reći!? Ne znam detalje situacije oko VN, ali znam ( ili mislim da znam ) situaciju u mojoj bivšoj firmi... I koliko je takvih firmi u zemlji Srbiji! I za svaku pa i za VN, kao i za moju bivšu firmu, vezuju se imena nekih tajkuna.

naranca

13.05.2017. 02:37

@zola - @zola Koji tajkuni vezani za'' VN'', hriscanine?Dixi at solve anima mea-Rekoh I spasih svoju dusu.

Deki

12.05.2017. 22:25

A sto ne uradiste nesto za te cetiri godine? Kako ste i sami rekli imate kapacitet, ljude, masine, ali i gubitaske casopise, gubitke na sve strane. Mozete nesto i sami da uradite, da ne cekate na drzavu koju boli uvo za VN. Prodali ste Sport. Imate jos takvih koji vam samo dodatno prave minuse. Napravite reorganizaciju. Uposlite marketing. Naterajte drzavu da se umesa u svoj posao, ali prvo se i vi sami umesajte u vas posao. Krenite iznutra Ratko. Ili je to prevelik zalogaj?

naranca

13.05.2017. 02:16

@Deki - @Deki Jooj brate moj .Kakav bre marketing?Jel vidis da banda hoce da ugasi ''Novosti'' jer su I'm trn u oku.Jer govore istinu I podsticu na slobodu.Reorganizacija?Da ih smanje da bi mogli lakse da ih uguse!!!!!!!Pa gde ti zivis?Ovaj moj komentar ce da dobije 3+ I onda 359 - za 10 minuta.Joj brate moj.Marketing a:)

Чикаго

12.05.2017. 22:27

Вечерње Новости су једини патриотске новине у Србији и емиграција их највише чита! Јер једино у Новостима се може читати права истина и страдања Српског народа. Ако се Вечерње Новости угасе, то ће бити срамота и злочин против Српства !

Nikola

12.05.2017. 23:20

@Чикаго - Ај'те да нас од вас дијаспораца прослави и промовише још неко осим Рода Благојевића (који је 1999. гласао у Конгресу за бомбардовање Србије), Саше Александер, Иване Божиловић, или оне докторке која је причала мужу глумцу о томе како "деца у Србији пуше од 6-те године". Прича, прича, прича... Нешто вас није било са конкретним делима. Увек шиптарска и хрватска емиграција најгласније у Америци! Сигурно не јер их је више него Срба!?

Јабре

13.05.2017. 00:55

@Чикаго - И Шоковић је дијаспора, и Дивац и многи други. Србе се уче од малена да ради мира ћуте и не свађају се, док горе поменути уче децу од малена да мрзе Србе. Све своје успехе политичне и пословне стављају у службу наношења штете Србима. Срби су наиван народ, питом, не покварен као Хрвати, Албанци и остали.

naranca

13.05.2017. 02:35

@Чикаго - @nikola Oni nisu ni najglasniji,ni najefikasniji,ni najefektniji.Ali su zato najbogatiji.A zamisli koliko bi tek bili bogati da Im komunisti nisu oduzeli ono sto su imali????

Миљко Пејић

13.05.2017. 03:46

@Чикаго - Благојевић је дртина, ожењен Ха...ком, Србин је само кад тражи српске гласове. Срамно је да напишеш коментар помињући само оне у дијаспори којима се не можемо поносити. Дијаспора годишње пошаље око 5 милијарди долара у Србију и два пута више потроши долазећи на одмор. Од чега живи Србија у којој се готово ништа не производи? Од неколико вагона малине? Моје дете наступа под српском заставом на такмичењима, у школи реагује на све лекције где су Срби негативно приказани и сви се боримо за бољи имиџ

Чикаго

13.05.2017. 09:02

@Чикаго - @Никола: Род Благојевић је само генетски Србин. Ништа тај добро за Србију није урадио. Ја имам фирму у Америци и запошљавам наше људе , а они нован који зараде шаљу у Србију! Ако и ти то исто радиш, е онда имаш права некога да критикујеш и свашта да пишеш.

L.M

12.05.2017. 22:44

Iz iskustva na zapadu (svi mediji su u vlasti 5-6 industrijskih kompanija) cini mi se da je pomoc od drzave jedina sansa za ocuvanje koliko toliko stabilnosti i samostalne uredjivacke politike. A da se pitanje pokrene u Skupstini? Pokrene gradjanska peticija? Ne dajte se!

Miki - Zg

12.05.2017. 22:48

Lično mislim da država Srbija nesmije dozvoliti propast patriotskim novinama ,Novosti ,Tanjugu ,Politici ,koji su Dosovskim-tajkunskim-lopovskim privatizacijama obogaljili medijsku scenu u Srbiji ( skoro ugasili ) i otvorili put stranim agenturnim medijima .Ti mediji svakodnevno s lažima ,izmišljanjima ,tzv.aferama ruše ovu Vast i misleće ljude .Novosti su novina s tradicijom istine i povjerenja : Potrebne Novosti !

Opa Misko

12.05.2017. 23:06

Covek treba da oslobodjen je nekih ljudskih osobina a ostra moc zapazanja i brza reakcija oduvek su bile jedna od vasih najistaknutijih osobina.

Милвас

12.05.2017. 23:08

Да ли сам писмен или неписмен не знам, али знам да Новости читам од 1974-те године. Докле ћу читати не зависи од мене.

otvorenost je moc

12.05.2017. 23:21

EU od vremena kako postoji, jacala je demokratiju i to je njena transparentna moc. Za razliku od politike ekstremne desnice sa Zapadnog Balkan vise objasnjavaju sa njihovim konzervativnim stavovima nego sto zele da nam to kazu.

naranca

13.05.2017. 02:44

@ otvorenost je moc - Jedino sto je transparntno kod EU da je uvek jecala za moc .Kao I 41.Al ce opet izgubiti kao I obicno.Samo ce u medjuvremenu praviti probleme postenim ljudima.

ћирилица

13.05.2017. 13:07

@ otvorenost je moc - Шта је то "Западни Балкан", где је то и откад је то? Незналицама се свашта може увалити и све променити - држава, границе, култура, језик, географија, историја ... Од доласка комуниста на власт до данас.

Brzo je kuso

13.05.2017. 14:52

@ otvorenost je moc - Najverovatnije isti ti koji su proglasili kosovsku nezavisnost brzim proglasom.

Radojko

12.05.2017. 23:23

Svi bi da se zakace za drzavu i onda da posluju,budu direktori ,urednici.Ovo je trzisni liberalni kapitalizam i tako treba da ostane.Zao mi je ali svi smo osetili to na svojoj kozi zasto to ne bi osetio i Novosti.Da podeli sudbinu naroda.

naranca

13.05.2017. 02:48

@Radojko - @radojko..................I svih pokorenih naroda Evrope.E nece moci.Srbi smo mi bre Srbi!

boško

13.05.2017. 08:11

@Radojko - Radojko, sve što ste rekli u teoriji bi bilo lepo kada bi bilo tako. Zar vi stvarno mislite da je na zapadu tako i da se država ne meša? Oni to rade mnogo perfidnije.Čoveče oni su nas bombardovali, da bi sada onaj njihov zlikovac javno govorio o ujedinjenju svih arnauta. Ne verujem im nikad, pa ni onda.

Radojko

13.05.2017. 11:35

@Radojko - Ja gospodine bosko ponekad napisem komentar ali cesto mi neko nakaci odgovor.I sam zivim na Zapadu i moguce da ste u pravu,ali ne vidim vezu sa onim sto sam napisao.Nemam prostora da Vam objasnjavam ja volim Srbiju,ali jos vise volim ljude u njoj i pravo da zive pod istom uslovima ,dakle iste uslove za poslovanje svih ,a ne samo onih odabranih Srba koji mogu da budu zaposleni ili onih odabranijih koji mogu biti direktori urednici ili "strucnjaci"a kad zaskripi platice narod.Nije bas tako u svetu

naranca

13.05.2017. 12:55

@Radojko - @radojko Isto pravo:)Ameriku drze 20-tak familija koji postavljaju svoje ljude na vazna mesta. A za nevazna mesta uslovi su isti za sve(npr menadzer u McDonaldsu).A kad Im zaskripi,a zaskripi cesto onda odu pa ''oslobode''neku zemlju I njenu naftu ili dijamante( Kongo.)Direktno ili preko svojih marioneta.Da to ne rade ode sve na dobos.Sad upravo nameravaju da napadnu S Koreju u kojoj po CNN ljudi gladuju.Nekad (JFK) je USA vodila rat protiv gladi,a sada vodi rat protiv gladnih.

Petronije Arbitar

13.05.2017. 15:17

@Radojko - @Gospodine Radojko, Vaš stav je u redu, jer mi ovde u Srbiji, makar virtuelno, već živimo u kapitalizmu i svako treba da "oseti na svojoj koži" da li radi dobro ili ne. Ali, niste razumeli, što se tiče "Novosti" nije reč o tome da žele da se "prikače na državu", jer "Novosti" su po onome kako sada rade, dakle prihodima, rentabilne i pokrivaju troškove poslovanja, ali ne mogu da isplate stare dugove koje je "neko" pre ovog rukovodstva napravio! A oni dospevaju uskoro i nemilosrdno!!!

naranca

13.05.2017. 18:49

@Radojko - @radojko Ameri su opet u Siriji koristili svoje cuvene granate sa osiromasenim Uranijumom.Sta mislis o tvom pravilu da'' svako treba da oseti po svojoj kozi'???'

Tomy

12.05.2017. 23:43

Uz vas sam naucio cirilicu iako sam zivio u HR,i to je bilo jako davno,prije vise od 45 godina.Moj pokojni otac ih je kupovao pa smo zajedno citali i od tada pa do danas citam VN i citat cu ih dokle god postoje ili dok ja budem sposoban da citam.Sta da kazem gospodine Ratko,svako od nas u zivotu napravi neki korak za koji ne zna dali je ispravan ali znam jedno ,ne treba se kasnije za to kajati jer u odredjenom trenutku iz nekog razloga to je bio ispravan korak!I zato vam zelim svu srecu !

Aca

13.05.2017. 00:22

Zamislite samo stanje u Srbiji sto se tice novinarstva ukoliko se novosti ugase.Sta da citam od dnevnih novina.Kic,sund,propagiranje nemorala bluda i razvrata.Smatram sebe obrazovanim i ispod casti mi je da citam pojedine dnevne novine.Ljudi nismo svesni koliko gubi Srbija gasenjem.Ja se nadam da jos ima pametnih ljudi u vladi i da toga nece doci.

Damjan Pasic

13.05.2017. 01:37

Gospodine Dmitrovicu, Vas "teren" je novinarstvo. Na tom mestu ste vise nego dobri, nepikosnoveni. Preuzeti mesto kapetana broda koji tone, bez ikakve sanse da se bar malo priblizi obali, vise je nego hazard. I jos nesta, da je situacija u Novostima bila drukcija, mislite li da bi imali sansu da dodjete na sadasnju poziciji?

Neša

13.05.2017. 02:39

Očito je da je postojanje nacionalnog interesa upitno. Srbija se odriče svog jer je onima koji njom upravljaju lični interes iznad opšteg. Protivnici Srbije ulažu ogroman novac u uništenje i prevlast kroz medije, obrazovanje, kulturu, privredu, ekonomiju... Zašto Srbija ne brani svoje, to je osnovno pitanje. Zato što je lično iznad nacionalnog, nažalost. To će potvrditi svako ko je pokušao da zaštiti srpsko, naše, pa bio ismejan, nazivan npr. korisnom budalom, opstruisan i na kraju uklonjen.

Marko

13.05.2017. 11:14

@Neša - Slazem se sa mnogim komentarima posebno sa Nesom. Kao covek u biznisu u inostranstvu i Srbiji nikako mi nije jasno gde je novac nestao. Svaka novcana transakcija ostavlja trag. Kada to utvrdimo onda je mnogo lakse ustanoviti kome Novosti ne odgovaraju, a ja zaista mislim da nekome smetaju. Tabloidi su toliko agresivni da mi kao narod ne mozemo vise racionalno da razmisljamo. Najvazniji posao novina je odvajanje vaznih vesti od nevaznih ili manje vaznih, a to Novosti najbolje rade.

Marko

13.05.2017. 11:49

@Neša - To je pogodak u centar: lični iteres jeste najčešće iznad opšteg interesa i to tamo gde je primitivizam, alavost, bezobrazluk i neznanje iznad pristojnosti, čestitosti i znanja! Nije lako, ali treba se boriti, svim sredstvima ako treba i ne predavati se. Nikad!

Д. Збиљић

13.05.2017. 05:28

"Вечерње новости" су, за мене несумњиво, новине које треба обавезно сачувати.

pero

13.05.2017. 06:27

sve je bilo ok dok se niste pretvorili u TABLOID od tada pocinje pad a vi to ili niste znali ili niste hteli da zaustavite tu je sva mudrost nema dalje

ZikaZivac

13.05.2017. 07:17

Novosti odskacu i zato su trn (a imaju i svoj TRN) u oku. Medijska slika u Srbiji je takva da sluzi za zaglupljivabje, sta cete vise kad je juce udarna vest da je Cicolina u emisiji MM pokazala dojku?!!.

iz glave

13.05.2017. 07:21

život je borba, a Srbi se zbog 2x standarda i obećanog zemaljskog raja uče da se mire sa sudbinom

električar

13.05.2017. 08:22

"Da li je neko doneo odluku da "Večernje novosti" nestanu, ugase se, zauvek." Da, odluku su doneli oni koji su dizali kredite, zajmove, uplaćivali neopravdane avanse, a posle svega toga pobegli. Oni uvek donose odluke. Nažalost, oni su na vlast došli "na krilima naroda", prevarenog naroda. Otišli su, ili još uvek odlaze, na krilima novca, a posle njih ni trava ne niče, akamoli novine ... Niti se mogu vratiti dugovi, ni živeti ... Breme je preteško. Posle njihovih poteza i narod nestaje ...

Ivanka Kosovka

13.05.2017. 08:31

"Novosti" su najbolja dnevna stampa u Srbiii. Imam dosta godina, ali jos uvek čujem glas raznosača novina > Novosti, Novosti, najvaznije vesti...<

Дучићев

13.05.2017. 08:35

Само тако наставите,памет се кад тад исплати.Још само предлажем да у имену новина додате Независни лист! вечерње НОВОСТИ независни лист

Peticije, donacije

13.05.2017. 11:12

Pa daj, organizujte peticije, donacije. Ako treba da odete odite sa borbom!A pruzite i citaocima da se bore za Novosti.To je kao lav koji dopusta da ga hijene raskomadaju.Novinarstvo ima neku moc. Ostavite na stranu sta "ide" a sta ne "ide"Borite se ko lavovi svim sredstvima, krizni sastanak i ukljucite javnost, citaoce, citaoci koji hoce da doniraju demokratiju, donatore na sva zvona! Donacija ne moze da vas izvuce ali taman da vas odrzi dok se ne izborite i reorganizujete!

Lj.Z.

13.05.2017. 11:15

penzionerka sam i ne znam da li to ima veze sa godinama, ali bi mi bilo jako zao da vise ne bude " Novosti", a ne mogu da pomognem! Grozim se na tabloide i ne primerene programe i kuda vodi ovaj svet!! Moze li istina i lepa rec opstati u buducem vremenu?Zaista zelim vas opstanak.

Ogi Piroćančev

13.05.2017. 11:50

Dobri moj čika Ratko. Naravno da niste napravili grešku, a to će vreme tek pokazati. Nadam se da će ovaj komentar dopreti do vaših očiju. Puno pozdrava. Ogi Zokijev

Милорад Шаровић

13.05.2017. 12:16

Још давне шесдесете сам помало читао новости, касније поред других новости су увек биле моје интересовање.Била би то велика грешка за нацију да се овај лист угаси.Ми обични људи у овом времену незнам како можемо помоћи,али зато је ту држава па нека нас мало саслуша и помпгне може она то.....

čitalac

13.05.2017. 12:18

Bilo bi zaista šteta da ostanemo bez Novosti. Kako se prestao da čitam iskvarene senzacionalističke novine bl.c i prešao na novosti, odmorio sam se. Članci su profesionalni, odmjereni i informativni. Bez naslova koji provociraju, bez glupih vijesti koji ničemu ne služe. Želim vam sve najbolje i da preživite krizu.

VASKE

13.05.2017. 12:25

Žalosno, ali stvarno, najpre prodati a evo danas se možda nekome i ne svide i KRAJ. Borite se za svoje i interese kompanije, "Ako je neko bolestan ne ide grobaru, već se hvata za slamku pa makar otišao i doktoru".

Hajduk Veljko

13.05.2017. 13:18

Gospodine Dmitrovicu,ne brinite,oni ne mogu da ugase Novosti.Novosti su malo jace od njih.Za pocetak,malo ih protresite.Pokrenite skupljanje potpisa za podrsku Novostima.Mi smo uz Vas.!

Filip Nikolic

13.05.2017. 13:24

Poštovani Gospodine Ratko, nadam se da ćete istrajati u svojoj borbi, a smatram da ukoliko se Večernje Novosti ugase, propašće i ova mala oaza bez šunda i kiča koja baš kao što rekoste aktivira mozak kod čoveka i tera ga na razmišljanje. Puno pozdrava i Vaši čitaoci su sa Vama

laki niski

13.05.2017. 14:35

Novine kao što su NOVOSTI,politika,SVEDOK i još neke,nema ih mnogo,svakako nisu novine koje preferiraju nizak nivo oglašavanja u javnosti.Jedan od kriterijuma koji ukazuju na dostojanstvo je i da li podvladjuju ljudima na vlasti,naročito ovim najgorima ,kao i da li redovno izveštavaju o PAROVIMA,Farmama, i sve to sa neljudima. Istrajte.Niste sami.

gorki

13.05.2017. 17:00

Onome ko čita "Večernje novosti" mozak nije u fazi mirovanja. Moguće da tu leži odgovor na gore otvoreno pitanje. .......U velikoj mjeri tacno. Srbsko misljenje se nastojalo sankcionisati od podavno. Svoje "misljenje" je glavom platio i Apis , i Vojvoda Vuk a poslije njih i Mustafa Golubic. Platili su glavom i Srbi komunisti kao Sima Markovic i Blagoje Parovic i drugi. Srbsko misljenje je bio greh po : Komunistima , Fasistima , po Kralju Aleksandru ( osjetio je to i legendarni vojvoda Misic)...

kekec

13.05.2017. 21:42

Postovani, zelim ovim putem da dam snaznu podrsku vasoj cenjenoj novini,imate odlicne clanke,puno toga sam procitao I naucio o istoriji regije,cestitam na demokratskom nacinu komunikacije sa citaocima,simpaticna mi je I ostrina vasih napisa I nacin na koji branite svoje iako se svaki puta ne slazem,ali to volim I cenim, vi ste novina sa tradicijom na ovim prostorima,podrska iz slovenije,ako treba podpisujem peticiju,nedajte se!

TWIGGY-LOZNICA

18.05.2017. 12:13

" NOVOSTI " SU BILE I OSTALE APSOLUTNI LIDER PISANE REČI NA BALKANU....!!! POZDRAV !!! TWIGGY LOZNICA P.S. ČITAM(O) "NOVOSTI " , DAKLE POSTOJIMO(O).....!?!?!?