Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је Београд за наставак дијалога са Приштином и да је срамотно што је прекинут због Рамуша Харадинаја.

"Ми тражимо да се настави дијалог и мислимо да је срамотно што је прекинут дијалог због Харадинаја", рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Коментаришући то што је француски суд ослободио Рамуша Харадинаја он је рекао да би то исто било као да масовног убицу не изручите због непријатности приликом суђења.

"Није било пријатно ни Герингу у Нирнбергу па су судили. Коме је суђење пријатно. Овде је показано велико непоштовање према српским жртвама. Оне имају право на правду, као што се Србија односи према другим жртвама других народа", нагласио је министар.

То што се у последње време говори о стварању "велике Албаније" Дачић каже да косовска влада има уговор са агенцијом која се бави лобирањем у Америци за њихове интересе.

"Ово није случајно. Нису они толико храбри да говоре о "великој Албанији". Интересантно је помињу Косово и Прешевску долину, а не помињу Скопље, Епир, Улцињ. То је све на мапи велике Албаније", нагласио је.

Како каже, Албанци играју на све или ништа, блефирају и да су њихове изјаве намењене не Београду него Бриселу, где хоће да кажу ако нас не примите у ЕУ изазваћемо сукобе.

Он је упитао Брисел да ли више цени земљу која доприноси стабилности или оне који изазивају сукобе.

Дачић је напоменуо и да Албанци нису "сила које би неко треба да се плаши" додавши да их се Србија сигурно не плаши и да је то што регује мудро "одраз снаге".

Он каже да српске службе раде добро и да Србија има план Албанаца како треба да наступају према Руској Федерацији, а да Албанци баш због доброг односа Србије са Русијом покушавају нашу земљу да "нагрде", јер мисле да је то негативно када кажете да је неко под руским утицајем.

Дачић је рекао да зове руског министра спољних послова Сергеја Лаврова када има проблема на међународној сцени, а да би радо окренуо и (америчког државног секретара) Тилерсона (Рекс), али да није сигуран да би му се јавио и био на српској страни.

Како каже однос Србије према Русији неће се мењати и Србија неће уводити санкције Русији.

"Када имамо проблеме везане за територијални интегритет, када се Србији стално постављају нови захтеви међународних тела, морамо да негујемо пријатеље и савезнике, како бисмо се одбранили у тој борби. Не можемо да их молимо за нешто, а после пет дана да уведемо санкције", закључио је Дачић.

ЕУ ЈЕ ЛЕК ЗА СМИРЕЊЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

Министар спољних послова каже да је идеја Европске уније жива и да је то "лек за смирење" за Западни Балкан, за смиривање тензија у региону.

"Онда имате неки заједнички циљ коме тежите и где ћете негде бити заједно", рекао је Дачић.

Он је нагласио да се Србија неће мешати у македонско питање, али да је заинтересована за стабилност Македоније, јер је то важно за стабилност целог региона.

Како каже, на скупу министара спољних послова на Малти македонски министар објаснио је шта се заправо десило у тој земљи и како је дошло до нереда. Да се група посланика окупила (СДСМ и две албанске партије) и изгласала председника Собрања, а затим су једни певали македонску химну, други албанску.

"Ми нећемо да се мешамо ко ће да влада у Македонији, али смо заинтересовани за стабилност Македоније, јер је то важно за стабилност целог региона", нагласио је Дачић.

Упитан да ли је угрожена безбедност Србије, с обзиром на то да се чују стално изјаве о великој Албанији која укључује Прешевску долину, па и НИш, он је рекао да је Србији безбедна.

"Што се тиче рата и угрожавања безбедносног Србије- не плашимо се тога. То је као када имате комарца који иде око вас који вас грицка, када постане агресиван онда морате нешто и да урадите", сликовито је објаснио Дачић.