Дијалог са Приштином залеђен

Д. Р. Ђ.

петак, 28. 04. 2017. у 11:19

Дијалог са Приштином залеђен
Не очекује се скора деблокада преговора Београда и Приштине. План Албанаца је да на власт у Приштини дођу најрадикалнији политичари како би српска страна била натерана на уступке

ОСЛОБАЂАЊЕ Рамуша Харадинаја, како се процењује, доводи Косово на корак до ванредних парламентарних избора, а самим тим и до даљег одлагања дијалога са Београдом који се води у Бриселу, јер се ови разговори по правилу "замрзавају" за време изборних кампања.

Према речима премијера Александра Вучића, већ је спремљен политички сценарио који предвиђа довођење најрадикалнијих политичара на власт у Приштини, "како бисмо ми били натерани на уступке".

- Кадри Весељи треба да буде премијер Косова, а Рамуш Харадинај његов заменик - рекао је Вучић.

Аналитичар Душан Јањић, оцењује за "Новости" да ће пуштање Харадинаја на слободу имати за последицу ефекат јачања "свеалбанске солидарности", и то не само на КиМ, већ и у Албанији, а који ће се одразити на јачање његове странке (Алијансе за будућност Косова). То може довести до ванредних парламентарних избора већ 28. маја или 4. јуна.

- С обзиром на то да је на предлог опозиције владајућа коалиција прихватила да се блокира дијалог до пуштања Харадинаја на слободу, сада је могуће да Тачи и Мустафа договоре са Рамушем Харадинајем да се пре времена иде на биралишта, јер тако сви добијају. Тачи и Мустафа неће ићи у Брисел на разговоре са Београдом, за шта им опозиција све време приговара, а Харадинајева странка добија поен јер те изборе тражи већ годину - наводи Јањић.


ОД ОВК ДО ШЕФА ПАРЛАМЕНТА

КАДРИ Весељи је потпредседник ДПК, странке Хашима Тачија и тренутно је на функцији председника косовског парламента. Пре тога је био на челу Косовске обавештајне службе и, како пише на сајту Скупштине Косова "једна је од главних личности ОВК".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

28.04.2017. 15:38

Ма какви црни преговори,све вратити у УН и спровести резолуцију 1244, вратити војску и полицију колико је прописано на подручја где је наш народ, а не да вас шиптари и белосветска олош уцењује.Окрените се Кини и Русији маните се преговора са преварантима и шпекулантима.