БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић је, након одлуке француског суда да не изручи Рамуша Харадинаја Србији, која га терети за злочин над Србима, упутио писмо француском колеги Франсоа Оланду у којем је поручио да је она политичка и да је, нажалост, још више утврдила уверење да нема правде за српске жртве.

Николић је поручио да је таква одлука дубоко потресла српску јавност, те да је одлуком Апелационог суда у Колмару на слободу пуштен злочинац који ће, овим чином француских власти, остати некажњен.

"Ми смо, у складу са важећим процедурама, доставили документацију која непорециво доказује кривицу Рамуша Харадинаја, злочинца који је за свагда завио у црно многе српске породице. Никаква објашњења не могу отклонити утисак да је политика и овога пута надвладала правду и да је убијање Срба оправдано и дозвољено, за разлику од злочина над другим народима", навео је председник Николић.

Председник је указао да је осећај дубоке повређености грађана Србије увећан чињеницом да се Француска у српској историји доживљавала као светао пример пријатељства и части, због којег ни, како је навео, највећа страдања у два светска рата нису била узалудна.

"Влада Србије ће, у складу са својим овлашћењима, одлучити на који начин ће Србија исказати своје незадовољство. Србија је 90-их година суочена са тероризмом Рамуша Харадинаја на Косову и Метохији, Француска је угрожена данас, и зато сматрам да је требало да знате да ће оваква одлука изазвати револт мог народа", навео је Николић.

У обраћању Оланду, као човеку коме је, како каже, у више наврата доказао своје пријатељство, Николић је поручио да указује последице такве очигледно политичке одлуке суда у Француској, која је нанела велику неправду Србији, великом пријатељу Француске, за коју нас, у овом тренутку и нажалост, везује само славна историја наших дедова и очева.

На крају, Николић је, уз поздраве председнику Оланду, изразио наду да Француску још увек води част и правда за све народе пођеднако молим Вас да примите моје поздраве.