ПОСТОЈЕ озбиљне сумње да су последње претње Србији прекрајањем граница и стварањем "велике Албаније", а које су синхронизовано стизале из Тиране, Приштине и Прешева, "скуване" у политичкој кухињи Анкаре и спроведене под диригентском палицом турских обавештајних служби!

Ове шокантне информације, до којих су, како сазнајемо, дошле наше безбедносне структуре, још једном су оголиле скривене аспирације Турске да од дела територије Балкана створи своје јако упориште.

Према оперативним подацима наших служби, офанзивни наступ турских обавештајних структура иде преко Приштине и то кроз две кључне полуге. Први канал комуникације и утицаја остварује се преко турске инвестиционе Агенције за сарадњу и координацију програма у Србији (ТИКА), која је углавном усмерена на деловање у Рашкој области, али је присутна и у општинама у Прешевској котлини. Друга полуга деловања су интензивни састанци турских безбедњака са албанским лидерима у Прешеву и Бујановцу, али и на КиМ. Све ове операције одвијају се преко турског обавештајног пункта у Приштини, како би њихов субверзивни рад остао што даље од очију српских безбедносних служби.

Да последњи испади албанских лидера у региону нису усамљени потези "слободних стрелаца", у сврху скупљања поена на КиМ и у Албанији, већ да иза тога стоје много озбиљнији и дугорочнији пројекти њихових моћних савезника, јуче је индиректно указао и премијер Александар Вучић.

Он је рекао да нема сумње да су изјаве о "великој Албанији" добро координисана акција:

- Нисам сигуран шта је циљ. Наше службе су нашле "трагове" деловања једне стране службе са агенцијама из Албаније и Приштине. Али, није реч о једној од највећих светских сила и то није довољно за овакво самопоуздање. Нисам сигуран да је све то уперено против Србије, чини ми се да је било "гађај Србију јавно, а шаљи поруку неком другом".

Према његовим речима, постоје докази да се све креира у сарадњи с најмање једном тајном службом, а како би се дао легитимитет албанском питању и како би се Србија испровоцирала да реагује неодговорно и да они испадну жртве.

- И Муслију је убачен у целу причу како бисмо ми од њега направили албанског националног хероја.

ДОДВОРАВАЊЕ МУСЛИМАНИМА ПОСЛЕДЊИ потези албанских лидера у региону иду наруку не само Турској, већ и Саудијској Арабији, али и ЕУ и САД, сматра Мирољуб Јевтић, професор Факултета политичких наука. - Политички пројекат "велике Албаније" за Американце и Западну Европу може да буде начин да се додворе муслиманима и исламском свету генерално - поручује Јевтић.

Вучић је открио и да постоји још једна земља која показује изненађујуће интересовање за Балкан, да је он тим интересовањем изненађен, да они желе да остваре што већи утицај на албански корпус и да ће о томе разговарати с председником те државе.

Поновио је да је за њега степен агресије који се чује и осећа из изјава албанских политичара, а посебно према ЕУ готово невероватан:

- Па Хана су оптужили да реагује по налогу Србије. То је застрашујуће. Можда ЕУ потцењује то што се збива и у Тирани и у Приштини, у делу органа власти Бујановца. Желимо да сачувамо мир и стабилност готово по сваку цену, али границе да мењате на такав начин, претите и креирате нешто науштрб територије и Устава Србије, то нећемо дозволити.

И шеф дипломатије Ивица Дачић поновио је да су изјаве албанских лидера неопрезне и забрињавајуће.


ШЕШЕЉ: ХИТНА СЕДНИЦА О ПРЕТЊАМА

ПОСЛАНИЧКИ клуб СРС поднео је јуче захтев за заказивање посебне седнице Скупштине о угрожавању територијалног интегритета и суверенитета Србије. Шеф посланика радикала Војислав Шешељ затражио је да тој седници присуствује премијер Александар Вучић и да одговара на питања:

- Очигледно је да се ствари све више заоштравају на Балкану и да Албанци, уз помоћ западних сила, насрћу и на Србију и на Македонију, а питање је како ће се то даље одвијати. (В. М.)