Председник Општине Бујановац Јонуз Муслију изјавио је данас да званична Тирана има пуну подршку за "уједињење Албаније и Косова", ако изостане њихова европска перспектива, али не без Прешева.


Муслију је у изјави за агенцију Прешева Јон рекао да подржава раније изјаве албанског премијера Еди Раме и косовског председника Хашима Тачија о унији Албаније и Косова.

"Унија Албаније са Косовом без Прешевске долине, без Медвеђе, Бујановца и Прешева, је бесмислена. Сада је кључни тренутак да Албанија и Косово покажу Србији да је то део Албаније у који не треба дирати", рекао је Муслију.

Он је додао да Рама и Тачи имају моралну обавезу да у "ово спајање" укључе, како је рекао, и источно Косово.

А, ако се то не догоди, Муслију сматра да ће то бити "национална издаја".

Муслију тврди да су Прешево, Медвеђа и Бујановац саставни део "државе Косово" од које су "насилно одвојени".

" Зато смо водили наш ослободилачки рат. Овај циљ постоји записан у срцима и духу албанског народа. То је потврђено 1. и 2. марта 1992. године и ми немамо право да одустанемо од нечег за шта су се жртвовали припадници ОВПБМ", рекао је Муслију.

Муслију каже да је свестан да се то неће допасти Србији, као што јој се није допало ни, како је рекао, отцепљење Косова.

"Без Ниша, ово није ''Велика Албанија'' и Србија чак треба да нам буде захвална што Албанци траже уједињење само Албаније, Косова и Прешевске долине", казао је Муслију.

ДАЧИЋ: АЛБАНСКИ ПОЛИТИЧАРИ ГЛАВНА ПРЕТЊА МИРУ НА БАЛКАНУ

Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас, реагујући на изјаве албанских политичара о уједињењу делова Србије са Албанијом, да ти политичари постају главна претња миру и стабилности на Балкану и Европи.

"Албанци би требало да добро одмеравају своје речи, јер нема на међународној сцени више њихових заштитника који су бомбардовали Србију како би Косово отели Србији. То се више никад неће поновити", поручује Дачић.

"Координиране изјаве Раме, Тачија и Муслијуа показују да је Велика Албанија циљ свих Албанаца. Данас је Муслију томе придодао и Ниш, сутра ће и Скопље, Улцињ, Епир... " додао је министар, наводи се у саопштењу МСП.

Како каже, Србија никог не провоцира, али се никога и не плаши.

Дачић пита да ли ће ЕУ, САД и Велика Британија проговорити.

"Ако то не учине и овога пута, кад је Велика Албанија стигла до Ниша, биће директно одговорни за последице", упозорава он.

Дачић каже да је то о чему причају албански политичари, срећом, пусти сан.

"Срећом, све је ово само пусти сан. Али, искуство нас учи колико је кратак пут од снова до кошмара", закључио је Дачић.

ПАУНОВИЋ: ОБАВЕСТИТЕ МУСЛИЈА ДА СУ РАТОВИ ЗАВРШЕНИ

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић реаговала је на изјаву Јонуза Муслијуа о подршци идеји уједињења делова Србије и Албаније поручивши му да су ратови на овим просторима завршени.

Она је додала да грађани Србије, свих националности, желе мир и стабилност, да желе економски просперитет и сарадњу, те да су за собом оставили политику за коју се залаже Муслију.

Директорка Канцеларије сматра да је недопустиво да председник Националног савета албанске националне мањине говори о прекрајању државних граница, те да очекује реакцију свих држава чланица ЕУ на овакву изјаву.

ЕУ мора послати јасну поруку о недопустивости изношења оваквих ставова и осудити неодговорне поступке председника Националног савета албанске националне мањине.