ПО ко зна који пут, председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи "припретио" је Београду тужбом за геноцид, али нема дилеме да је ово "пуцањ у пазно".

Јер, Косово није члан УН да би могло да се појави као странка пред Међународним судом правде у Хагу, што овај суд прописује. А уколико би уместо Косова, тужбу пред МСП поднела нека призната држава, а најчешће се у том контексту помиње Албанија, правници сматрају да би се Суд готово извесно прогласио ненадлежним. И зато се ова претња више тумачи као Тачијев лов на гласове, јер се помиње могућност ванредних парламентарних избора у Приштини.

Како за "Новости" објашњава Миленко Крећа, некадашњи судија МСП, Албанија не би могла да тужи Србију за геноцид на КиМ јер у међународном праву није установљена тзв. популарна тужба (actio popularis) - субјекта који нема непосредни индивидуални интерес.

- Други разлог из ког је ово немогуће јесте то што је СРЈ (а чија је Србија сукцесор) 2001, након пријема у УН, доставила листу вишестраних уговора на које се обавезала. Међу њима је и Конвенција о геноциду, али је стављена резерва на члан 9 који се тиче надлежности око примене и тумачења ове Конвеције. То значи да Суд нема надлежност да решава случајеве изузев ако се СРЈ, односно сада Србија, са тиме сагласи - појашњава Крећа.

Идеју о тужби Тачи "рециклира" већ две године и већ ју је неколико пута образлагао и пред Саветом безбедности УН, а његове последње тврдње да Приштина "има неоспорне правне основе да оптужи Србију", први потпредседник Владе Ивица Дачић јуче је назвао провокацијама:

- Пошто је његова идеја о формирању тзв. Војске Косова доживела дебакл, Тачи покушава да пребаци пажњу домаће јавности на другу тему иако зна да од тога нема ништа, јер тзв. Косово није члан УН и нема право да тужи МСП у Хагу.

Дачић подсећа да је "геноцид на Косову починила ОВК над српским народом, о чему сведоче и подаци колико је данас мање Срба на КиМ него пре 1999. године":

- Уосталом, чак ни Хашки трибунал никад није оптужио Србију за геноцид, већ је фомиран Специјални суд за злочине ОВК. Тако да ће злочинци из ОВК на суд, а не Србија.

ВУЛИН: УЗНЕМИРАВАЊЕ СРБА

У ТАЧИЈЕВИМ најавама министар Александар Вулин види и покушај да се узнемире Срби, који, како је рекао, морају остати мирни да не би постали лак плен:

- У истом моменту тужбу најављује и Изетбеговић, Влада у Македонији ће бити формирана ако тужи Србију, а и Тачи би волео да може да нас тужи за геноцид.