Министар: Протести против изборног резултата су политички

Танјуг

05. 04. 2017. у 10:49

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да протести који се одржавају на улицама више градова у Србији, због незадовољства изборним резултатима су политички

Министар: Протести против изборног резултата су политички

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић Фото А. Станковић

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да протести који се одржавају на улицама више градова у Србији, због незадовољства изборним резултатима су политички и организују их они који су на протеклим председничким изборима доживели пораз.

Гостујућина ТВ Пинк, Стефановић је апеловао на грађане да имају стрпљења због блокаде улица и обустављања саобраћаја, јер окупљања нису пријављена и кретање окупљених се не може предвидети.

Истакао је и да никаквих мера против учесника протеста неће бити предузимане, да је Србија демократска земља и да свако има право да изражава своје незадовољство, те да их нико у томе неће спречавати док су та окупљања мирна.

Министар је, међутим, упозорио да се на скупове не уноси алкохол и да је у алкохолисаном стању могуће да неко направи неки изгред.

Стефановић је указао да је протекла изборна кампања и сам изборни процес били "најчистии и најмирнији", а да су одржани у демократском духу, потврдили су, како је рекао, и све домаће и међународне институције.

Сви записници са изборних места су потписани, крупнијих ексцеса није било, а избори ће бити поновљени на само два од 10.000 изборних места, подсетио је Стефановић.

Приметио је да очито нико од ових који сада протестују није очекивао да ће актуелни премијер Александар Вучић на председничким изборима добити 56 одсто гласова, што је два милиона људи.

То је, како је рекао Стефановић, чак 40 одсто више од другопласираног кандидата.

О онима који су одбили један одсто, Стефановић је рекао да не жели ни да говори.

Само у Београду, подсетио је, Вучић је освојио 410 хиљада гласова, што је према његовим речима, рекордан резултат.

фото Н.Скендерија


"Очигледно је да им је био план, да су мислили да ће (Вучић) добити мање гласова, па би онда тим протестима требало да кажу да ту нешто није у реду", рекао је Стефановић.

Поновио је да је реч о политичким протестима против чисте изборне кампање и изборног процеса и јасно изражене народне воље.

"Политички су због организатора. Нису пријављени. То није законито, али као што сте видели, на протестима је минимално присуство полиције. И премијер је сам рекао да је све у реду док су протести мирни", навео је министар.

Прецизира да се организатори тих политичких протеста појављују на Фејсбуку, Јутјубу и другим друштвеним мрежама, а међу њима су, напоменуо је: Бранко Миљуш, из изборног штаба Вука Јеремића, Марко Марка Живковић, син Зорана Живковића, затим Добрица Веселиновић и Марко Аксентијевић, Ђорђе Вукадиновић, Бошко Обрадовић, Никола Сандуловић, а слична је ситуација и у Лесковцу, на пример.

"Они су сви заједно организовали протесте и Саша Јанковић и Вук Јеремић. Само се они не појављују лично да не би изгледало као да је то политичка ствар. Али то јесу људи из света политике попут оних из Краљева, Крагујевца, Лесковца..", рекао је.

На протестима и мрежама се појављују људи из штабова Јанковића и Јеремића, они исти који су се појављивали и у њиховим спотовима, рекао је министар.

За Стефановића је невероватно, каже, да они причају и протестују против диктатуре.

фото Н.Скендерија


Упитан да коментарише писање медија да се међу протестантима налази Легијин човек, припадници ЈСО, да протестефинансира милијардер Џорџ Сорош који хоће рату Србији, Стефановић је рекао да не може да коментарише медије.

"Тачно да се на улицама појављују разни људи. Не желим да кажем да су они из криминалног миљеао. То је њихова слободна воља. Али да је ово високо политички скуп јесте", рекао је министар и поновио да протестују они који су изборе изгубили и то са великом разликом у резултату.

Стефановић је рекао да овај протест не може да дефинише ни као студентски бунт, али је приметио да међу њима и деце која су први, други или трећи разред средње школе.

Додао је да је у рукама њихових родитеља да одлуче да ли ће им деца ићи на улицу.

"Дакле, док је год све мирно, полиција нема намеру да повреди било кога на било који начин, па чак и код ових непријављених скупова", јасан је министар и додао да мисли да не постоји безбедносна угроженост протестаната, али и чињеницу да полиција није у стању да их заштити јер је протест непријављен.

Приметио је, међутим, да је било шврљања споменика "Играли се коњи врани", где су исписани графити.

"Треба имати у виду да је реч о споменику који припада свим грађанима ове земље, па и ''зид плача" који је уништен иако је ту две године и никоме није сметао", навео је Стефановић.

МИХАЈЛОВИЋ: ПОБЕДА ВУЧИЋА ЈЕ ОДЛУКА ГРАЂАНА

Победа премијера Александра Вучића на председничким изборима је одлука грађана Србије, рекла је потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и замоила грађане који протестују незадовољни изборним резултатом да ти протести буду ненасилни и без угрожавања имовине грађана и државе.

Напоменула је да је Вучић добио 1,5 милиона гласова више од првог следећег противкандидата.

Додала је и да су домаћи и страни посматрачи, стране амбасаде и сви други који су пратили изборе навели су да није било нерегуларности током гласања и да су избори били демократски.

фото Н.Фифић


"Сада имамо протесте оних који нису задовољни резултатима избора. Протесте оних који нису задовољни што је 55 одсто гласача Србије свој глас дало Вучићу. И то је у реду, демократија јесте да мањина може да искаже своје мишљење, али је демократија и да се поштује одлука већине и да се власт бира на изборима", навела је Михајловић, саопштено је из њеног кабинета.

Михајловић је, како је навела, замолила оне који нису задовољни резултатима избора молила да на протестима не буде насиља, да не буде угрожавања имовине грађана и државе и да се не угрожава свакодневни живот грађана.

"Србија је политички стабилна земља и њена стабилност неће бити угрожена", навела је она.

ПРЕДСЕДНИК САВЕЗА СТУДЕНАТА БЕОГРАДА: НИСУ ОВО СТУДЕНТСКИ ПРОТЕСТИ

Студенти нису организатори протеста испред Дома Народне скупштине, нити су то студентски протести, тврди председник Савеза студената Београда и студент проректор Боријан Соковић.

Он наводи да је реч о грађанским протестима, те да поједине политичке опције покушавају да злоупотребе студенте, њихову енергију и бунт и поставе их „између кордона и својих злих идеја".
„Сваки студент је грађанин ове земље и има своје индивидуално право да у протесту учествује или не учествује", каже Соковић за Тањуг.

Протест се, казе, може назвати студентским када сви студенти, без обзира на политичку опцију која је на власти, изађу на улицу и боре се за своја права, било да је реч о броју рокова, условима студирања, превеликој оптерећености или некој другој ствари која их тишти студенте.

фото Ј.Ћосин


Зато је, каже, јасно да се протести који су у току не смеју етикетирати као студентски, јер су то протести грађана.

„Апелујем да се злоупотребе те врсте не врше и да студенти, као такви, протестују за студентске ствари", рекао је Соковић.

„Студенти су се још пре 80 година изборили за аутономију Универзитета у односу на државну политику, а данас смо сведоци тога да поједине политичке опције покушавају да злоупотребе студенте", упозорио је Соковић.

Каже и да за протесте нико није тражио подршку ни од организација са факултета, ни од Парламента Универзитета, нити од Савеза студената Београда.

"То говори да студенти нису организатори овог протеста, јер ко год од студената да га је организовао до овог тренутка би сигурно тражио нашу подршку", уверен је председник Савеза студената Београда.

Он повлачи паралелу са протестима организованим 5. октобра, али и ранијих година у бившој Југославији, и подсећа да је тада на улицама био много већи број људи, него што је било студената.

фото М.Луковић


"Ту сигурно јесте било студената, али то, такође, није био студентски протест, већ политички, односно, протест против одређене политичке опције, против државне власти", рекао је Соковић.

Да протесте нису организовали студенти, каже, показују и захтеви студената Универзитета у Новом Саду.

"Будимо реални. Међу студентима влада прилична апатија. Јако мали је број оних који су упућени у то како ствари функционишу и знају да треба да траже смену тачно одређених лица. То мора бити неко ко итекако зна шта тачно треба да уради и користи масу да би постигао своје циљеве", закључио је Соковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

sanja

05.04.2017. 11:32

Књигу у шаке, завршавајте студије на време а уз студије и радите јер може се и то и треба да и родитељима олакшате а не да вас родитељи издржавају и у тридесетимм годинама. Срамота !

ivana

05.04.2017. 11:32

Protiv koga i čega se bune? Protiv 2.000.000 građana? Jel' to po ugledu na "demokratsku" Ameriku...?

Peci

05.04.2017. 13:31

Nije ni cudo sto ministar ne moze da shvati proteste studenata. Ipak je on na mnogo "tezi" nacin dosao do diplome a ovi bezobrazni studenti bi da uce. U Srbiji je oko 10 posto visoko obrazovanih, nepismenih ili sa zavrsenih nekoliko razreda osnovne skole 1,35 miliona. Mislim da je jasno kako smo dobili predsednika.

Luka

05.04.2017. 14:00

Naravno da su to politički protesti to je svima jasno dosmanlije ne mogu da prihvate poraz pa hoće na ulici nešto da postignu ali od toga nema ništa!

suncica

05.04.2017. 22:43

@Bojan - Tacno. Stilovi su drugaciji : neko se ljuti sa stiroporom, neko sa ovim, onim.....

suncica

05.04.2017. 17:54

Bilo bi ok da nam Ministar "iz Beograda" objasni ovo POLITICKI protesti, odnosno, kakvi bi trebalo da budu protesti koji odrazavaju nezadovoljstvo (politickim)izborima.