ЈОШ пре изласка на "мегдан" 2. априла, Александар Вучић најавио је да ће, уколико победи на председничким изборима, његова канцеларија бити у Палати "Србија", а не на Андрићевом венцу у самом центру главног града, али је још неизвесно да ли ће он први радни дан започети у новобеоградској згради.

За посао пресељења кабинета шефа државе задужена је Управа за заједничке послове републичких органа, а на наше питање које би то просторије у овом објекту биле погодне за канцеларију председника Републике и колико је времена потребно да се оне оспособе, ова управа у уторак није имала одговор.

У допису директора Дејана Јонића, назначено је да Управа "не располаже захтевом за поступање у вези са пресељењем или начином коришћења просторија у Палати 'Србија'". Обим послова и рокови, како су навели, знаће се кад захтев стигне.

Такође, речено нам је да председник државе, иначе, користи просторије у централном делу Палате за протоколарне и друге активности.

Говорећи о идеји да му кабинет буде на Новом Београду, Вучић је подсетио да постоји предлог да се здање на Андрићевом венцу претвори у неки музеј. Ово здање је и било Музеј кнеза Павла од 1935. до 1944. године, а касније и Музеј уметности. Од 1953. године у њега су се уселили републички органи - Извршно веће, Скупштина, а затим и Председништво.

Некадашњи начелник ДБ Андреја Савић каже, за "Новости", да се теми где ће бити смештен кабинет председника државе треба приступити из различитих углова, а да по питању функционалности и репрезентативности Палата "Србија" свакако треба да буде једна од опција.

фото П.Милошевић

- У њој су били кабинети у доба федеративне Југославије, која је била неупоредиво већа држава и сигурно да има аргумената да и данас седиште председника буде тамо. У односу на Андрићев венац, ова локација је неупоредиво доступнија, па се приликом различитих посета не би стварало загушење у центру града, а актуелна адреса кабинета је проблематична са безбедносног аспекта. Са друге стране, то је зграда са историјском вредношћу и као таква могла би да се адаптира у музеј - сматра Савић.


ХТЕЛИ И ЦВЕТКОВИЋ И ТАДИЋ

ИНИЦИЈАТИВЕ о селидби кабинета председника, а претходно и Владе из Немањине 11, у Палату "Србија" постојале су и 2009, кад је тадашњи премијер Мирко Цветковић потенцирао да се тамо измести његова канцеларија. И Борис Тадић је уочи избора 2012. најављивао излазак са Андрићевог венца да би се објекат препустио Народном музеју, али то није реализовано.