Премијер и председнички кандидат Александар Вучић изјавио је данас да је предизборни скуп у Савамали, Саше Јанковића, показао да је цео тај "случај" само политичка игра и да служи за најглупље могуће нападе на њега.

Вучић је, иронишући, рекао да се слаже са једним од својих политичких противника да је вероватно крив и за поплаве:

"Моја божија улога била је да призовем толику кишу и стога и заслужујем да буде одговоран", приметио је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Пазару.

На изјаву Јанковића са тог скупа да је он "главни фантом", Вучић је рекао да није знао да ће објекти у Херцеговачкој улици у Савамали бити рушени у ноћи када се то догодило, али да га свакако треба ухапсити, како наводе противкандидати, јер би и сам исто то учинио, само не ноћу, него "усред бела дана".

"Урадио бих то по дану и не стидим се тога, да се уместо тих уџерица и ругла направи простор прелеп за децу, за све грађане...", рекао је и поновио: "Не стидим се тога, могу да ме хапсе и да ме убију".

Знао је, каже, и да ће овакве оптужбе износити досовски кандидати, који немају други програм осим да се баве њим самим.

Приметио је да га је један од кандидата, који се у суботу увече представио на јавном сервису, поменуо у свом термину чак 57 пута:

"Директно 21 пут, индиректно 36 пута", рекао је Вучић и додао да није знао да је тако популаран међу противкандидатима и да му то изгледа као да желе да их он предводи на неким будућим изборима.

Рекао је да ће и он искористити свој термин на јавном сервису из поштовања према грађанима, народу, да би коначно чули нешто од неког кандидата о његовом програму, мада су му, каже, са РТС мењали термин, јер су га најпре планирали за следећу суботу, а онда су му за вечерас предвидели време од 22.00 сата, када се сви људи који раде припремају да спавају.

ХОЋУ НА КИМ, АЛИ НЕ ТАКО ДА СРБИ ИМАЈУ ПРОБЛЕМЕ

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да би желео да оде на Косово и Метохију, да му за то не треба дозвола, нити би то неко могао да спречи, али да не жели да изазива нове и додатне проблеме Србима на КиМ.

Вучић је у Новом Пазару, на питање новинара да ли ће ићи у току кампање на КиМ и да ли очекује опструкције из Приштине, рекао да у овом тренутку не може о томе нешто више да каже.

"Да ли имам вољу и жељу? Имам. Да ли могу да уђем и без њиховог одобрења? Могу. Али, мислим да нема смисла да улазим тако што ћу пролазити неким алтернативним путевима, или не знам како...", рекао је Вучић.

Међутим, како је рекао, не би волео да доноси нове проблеме косовским Србима.

"Знате, ја ћу да одем тог дана и да се вратим, било за Пазар, Крушевац, Краљево, Новиу Сад или Београд... а Срби доле остају да живе. Е, да ја њима донесем и правим додатне проблеме, то ми не пада на памет. Тако, да гледаћу да дођем, волим да их обиђем, разговарам са њима, али то не зависи само од мене", назначио је Вучић.

На питања о даљем дијалогу са Приштином Вучић је рекао да смо ми спремни за разговоре.

"Ми желимо да се настави дијалог, а они траже 'довољан разлог' да за нешто оптуже Србе, мада видим да то више не пролази", рекао је Вучић.

Приметио је и да Хашим Тачи наставља да инситира на такозваној косовској војсци, али и да не разуме зашто "неко толико жури".

"Наше је да урадимо наш посао и мислим да људи то разумеју", нагласио је премијер и рекао да од ЕУ очекује да каже да ли је нешто истинито или не и да ли је то фер приступ.

НИКОМЕ НИСАМ И НЕЋУ ОБЕЋАВАТИ НЕШТО ПРОТИВНО ЗАКОНУ

Премијер Србије и председнички кандидат Александар Вучић изјавио је данас да се нада подршци из Новог Пазара и победи на председничким изборима, али да никада никоме није и неће обећавати ништа што је противно закону.

Вучић је рекао да не зна какву подршку може да очекује из Новог Пазара, да би, на констатацију новинара да га је данас јавно подржао лидер Бошњачке демократске заједнице Санџака Муамер Зукорлић, рекао да се залаже за политику добрих односа Срба и Бошњака, као и за политику ауто-путева, нових радних места...

"Никада ништа не можете и не смете да обећавате било коме било шта што је мимо закона. Нити сам то чинио, нити ћу да чиним. Да ли желим добро Новом Пазару, Бошњацима, Србима..? Желим свима добро, јер сам председник владе свих грађана ове земље", рекао је Вучић.

Упитан да ли има начина да се стане на пут нелегалној градњи Интернационалног универзитета у Новом Пазару, иза којег стоји Зукорлић, Вучић је одговорио да нити је видео, нити зна где је тај објекат.

"Шта год да кажем, не зато што се било чега или било кога плашим... Желим и њему све најбоље и хвала, и желим свима све најбоље. Али, наравно, онако како је у складу са законом, тако ће и бити", рекао је Вучић.

Говорећи о развоју Новог Пазара премијер је истакао да је за то потребно да дође нека велика фабрика која би запослила бар 1.000 људи, да се већ о томе воде разговори, али да не може ништа да каже док не буде све договорено

"Радићемо на томе, као што смо Крушевац и Ниш завршили", рекао је Вучић и нагласио да ће некога довести по сваку цену, "шта год било и како било".

Председник владе је најавио још улагања у Нови Пазар и подсетио да је у последње три године дато 2,5 милиона евра тој општини.

Како је истакао не прави ту врсту разлике, да ли је неко Бошњак или Србин.

"Ја сам председник Владе Србије и свих њених грађана и тако ћу се понашати коју год функцију будем обављао", рекао је Вучић.

ВУЧИЋ О ЦАРИНСКОЈ УНИЈИ: ИМА ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће наставити да се залаже за царинску унију у региону јер би такав пројекат допринео економском напретку, али и миру и стабилности на Западном Балкану.

Вучић је новинарима у Новом Пазару, упитан о царинској унији, рекао да и Европска унија о томе озбиљно размишља и да је тој идеји озбиљно приступила, да једна или две земље у региону нису за то, док су врло заинтересоване Србија, БиХ и Македонија.

Царинска унија би омогућила да при извозу у друге земље, камиони не чекају по 24 сата на граници, већ да нема администрације и бирократије, што би за седам одсто смањило оперативне трошкове.

То би привукло и друге да улажу у регион, рекао је Вучић.

Он је истакао да је регион за Србију од кључног значаја, јер на том простору живи 20 милиона људи, сто је велико тржиште.

Све што извозимо у Русију, у ЕУ је супер, али за нас је регион важан, овде су нам и трошкови нижи, рекао је Вучић.

Он је навео да мисли да је и ЕУ то разумела, те да је комесар Јоханес Хан о томе са искреном страшћу говорио.

То би био пројекат који би спојио људе, да живе у миру, навео је Вучић и додао да ни Тито није био глуп кад је градио пругу, у чему су учествовали и Срби и Босанци и Хрвати, јер су народи заједно градили и живели у миру.

"То је уносило мир и стабилност, ако то неко не разуме, ја ћу свакако да се залажем за то и волео бих кад бих могао да утичем да се то оствари, то би било олакшање", рекао је Вучић.