БЕОГРАД - Да су избори одржани 10. марта, на њих би изашло 56 одсто грађана Србије с правом гласа, а актуелног премијера Александра Вучића изабрало би 57 одсто бирача, што је више гласова него за све остале кандидате заједно.


То су показали резултати истраживања јавног мњења који је спровео истраживачко-издавачки центар Демостат на узорку од 1.200 грађана.

Према резултатима, на другом месту био би Саша Јанковић (11 одсто), а за њим би следили Вук Јеремић (девет одсто), Војислав Шешељ (осам одсто), Љубиша Бели Прелетачевић и Бошко Обрадовић по три одсто...

Како сматра истраживач социолог Срећко Михајловић толику предност Вучића могле би да угрозе могући контраефекти "свеприсутне кампање и тоталне пропаганде његовог лика", с једне стране, као и појава Прелетачевића, с друге стране.

Михајловић је додао да је посебно важан налаз да они који преферирају Вучића готово сигурно излазе на изборе, док нема његових присталица међу онима који најављују апстиненцију.

Истраживање показује и да готово две трећине од оних који су изјавили да сигурно излазе сматра да ће победник избора бити одлучен већ у првом кругу.

Када је реч о партијској припадности и гласању, за Вучића ће, према истраживању, гласати 96 декларисаних присталица СНС и 50 одсто СПС, док су остали социјалисти углавом неодлучни или се изјашњавају за Јеремића.

За Вучића ће, судећи према резултатима анкете, гласати и седам одсто симпатизера СРС, док ће присталице ДС бити подељени између Јанковића (53 одсто) и Јеремића (44 одсто).