САРАЈЕВО - Премијер Александар Вучић каже да се у односима Београда и Приштине догодило у последњих 10-ак дана пет ствари на које мора да упозори иако он не очекује неку реакцију, али упозорава да је и то показатељ да неки људи очигледно овај простор не виде као простор заједничког деловања и рада.

Вучић је на састанку премијера Западног Балкана у Сарајеву нагласио да треба недвосмислено адресирати проблеме и о њима отворено говорити, приметивши да када је Србија критикована то је увек било гласно,"неретко и прегласно", а када постоји сагласност да није Србија одговорна за нешто, то се или ставља под тепих, или тихо изговара да се неко други негде не би наљутио.

Како је рекао, он не тражи ни закључак нити помоћ, ни подршку по том питању, али каже да мора да изнесе пет ствари које су се догодиле у последњих десет дана у односима између Београда и Приштине.

Најпре је то иницијатива за стварање војске Косова, сто је супротно Бриселском споразуму и нашем договору са НАТО, затим декларација о прекиду дијалога Београда и Приштине, која, наглашава, није дошла из Београда, већ из Приштине...

Ту је и захтев за узимање, односно отимање имовине СФРЈ, СРЈ, Србије, АП КиМ, "иако никада о томе нису желели да разговарају у Бриселу, пошто кажу да нема потребе да разговарамо".

То, како је навео, раде иако никада нису били ни део Бадинтерове приче, ни многих других прича, поручио је Вучић.

"Нема везе, ми смо донели одлуку да то тако урадимо", одговор је Вучиха на став Приштине.

Четврта ствар је стварање новог специјалног одељења за суђење Србима, додао је Вучић запитавши каква је то додатна порука, а пета је ствар ноћашње хапшење председника општине Ранилуг, с образложењем да је носио плакате с ликом Вучића, а уз оптужбу да је тиме изазивао националну, верску и расну мржњу.

Он је додао да председника општине ухапсили, одузели му аутомоби и оптузили га, како каже, "због чувеног, ваљда антиалбанског слогана, брже јаче боље", поручивши да није знао да су то толико опасне, тешке и ужасне речи.

Вучић је поновио да не тражи никакву реакцију већ да само жели да каже да се дешавају ствари које нису договорене, и такође и да није реаговао ни када је изостала реакција на то када је било јасно ко крши постигнуте договоре у Бриселу.

Према његовим речима потребно је три сата, а некада и три минута да се договор прекрши.

Договоримо се да не излазимо у јавност шта сто је било у преговорима, рекао је и објаснио да то онда траје толико колико да се спусте четири спрата пред новинаре и све погазе.

"То је истина - шта ко год мислио - нека ме неко демантује од присутних, имам доказа" рекао је Вучић.

Он је подвукао да о томе говори зато што је очигледно да неки људи не могу да виде овај простор "не могу рећи јединственим", али као простор у коме треба заједнички да делујемо и радимо у будућности.

Што се Србије тиче ми то желимо и уложићемо огромну енергију...

"Хоћу да кажем да Србија није и неће да буде џак за ударање јер то никоме не радимо" рекао је Вучић и додао да сваку реч меримо 50 пута пре него што изговоримо БиХ или било шта везано за БиХ, стотину пута пре него кажемо било шта о Црној Гори, сваку реч милион пута пре него што кажемо ишта око Македоније, "а неки не мере ниједну коју изговоре по том питању".

Сваки пут меримо сваку реч и о ономе шта ћемо да урадимо у разговорима са Приштином и тешко да ћете да ми нађете неке замерке...

ВУЧИЋ: НИЈЕ БИЛО ИНЦИДЕНТА, ПРИСТОЈАН РАЗГОВОР С МУСТАФОМ

Премијер Александар Вучић каже да током вечере у Сарајеву није било инцидента између њега и премијера тзв. Косова Исе Мустафе.

"Ако ме питате да ли је било инцидената није било. Пристојно и нормално је да поставите питање. Није било никаквих проблема само сам му, на вечери, рекао 'јеси сам смислио или ти је неко помогао око одузимања имовине'. То сам рекао и данас", пренео је премијер у изјави новинарима који су га стрпљиво чекали, пошто није давао изјаве на конференцији за штампу.

Састанак премијера земаља Западног Балкана, на којем је учествовао, оценио је као позитивну ствар, јер, како је и раније рекао, сваки је разговор добродошао.

"Имали смо одличне разговоре. Увек је добро када се разговара. Посебно сам обратио пажњу и видео да су Србија и БиХ имале истоветне предлоге, у готово свему се усагласиле пред представницима ЕУ, што је важно за наше две земље", нагласио је Вучић.

Појаснио је да су се предлози односили на формирања заједничког тржишта, али и на заједничке инфраструктурне пројекте.

"Као да смо се по први пут усагласили, а нисмо", приметио је, додајући да је по том питању направљен корак напред.

Нисмо помињали шта је било у прошлости, чак ни у блиској, навео је, те поручио да то говори да желимо да причамо, размишљамо и понашамо се озбиљно и одговорно у будућности.

Рекао је да се проблеми не могу прескочити, јер би то било забијање главе у песак.

"Проблеми су толико очигледно, чини ми се да сам по питању отварања проблема био најотворенији. Мислим да смо добро разумели шта можемо а шта не можемо да урадимо", додао је Вучић и захвалио домаћинима на гостопримству.

Нагласио је још да ће лично уложити максималне напоре за стабилност и мир у региону, те потврдио да планира интензивирање разговора Срба и Бошњака.

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ДОДИКОМ НИЈЕ ДАВАО ИЗЈАВЕ

Српски премијер Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик разговарали су данас у Источном Сарајеву, а након састанка који је трајао двадесетак минута, премијер није давао изјаве.

Вучић и Додик су се састали након премијерског скупа западнобалканске шесторке, одржаног данас у Сарајеву. Тај скуп је одржан као припремни састанак самита Берлинског процеса, који ће бити одржан јула ове године у Трсту.

Додик је након састанка новинарима рекао да у Сарајеву данас није одржан састанак премијера Западног Балкана, јер БиХ нема премијера.

Пренео је да је с Вучићем разговарао о томе да Србија може помоћи отварању нових радних места у РС.

"Република Српска је направила помаке у том смислу и поправила свој међународни положај, а у будућности желимо више инвестиција. Наравно, БиХ то не може, јер нема државног премијера. Данас смо закључили да се на нивоу двеју влада постигну одређени договори и да оценимо како Србија може помоћи Републици Српској", казао је Додик, пренеле су агенције.

Подсетио је на Вучићеву идеју стварања царинске уније на Балкану, те најавио да ће "Република Српска помоћи том оснаживању, ако и остали буду подржали ту идеју".

По његовим речима, "јака Србија и оно што Вучић ради, дефинитивно има подршку Републике Српске".

"Стабилна Србија је гаранција стабилног региона", поручио је Додик.

На питање новинара да ли су разговарали и о аутопуту који ће повезати Сарајево и Београд, одговорио је да "Република Српска нема ништа против градње".