БЕОГРАД очекује конкретну реакцију међународне заједнице поводом најновије одлуке власти у Приштини да сву непокретну имовину некада регистровану на СФРЈ, односно на Србију и АП Косово, заведе на органе тзв. Републике Косово. Такође, на првој следећој седници Владе наћи ће се и предлог да се ова одлука приштинских власти стави ван снаге.

Премијер Александар Вучић поручио је у среду приштинским властима да својом одлуком нису ништа отели, јер то не може да се учини једним потезом пера.

- Ни у шта од тога што сте планирали не можете да уђете - поручио је Вучић. - То што сте ви себи написали нема смисла. Напишем и ја, када нацртам коња да је то коњ, а на коња не личи, више личи на кућу и јаје него на коња. Али нема везе, написао сам испод.

Он је додао и да су приштинске власти увек избегавале да говоре о имовини, и да морају да донесу било шта у жељи да провоцирају.

После састанка са политичким представницима Срба са Космета у среду у Београду, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потез привремених институција у покрајини назвао је "колосалном пљачком" која не производи правне последице, али која представља дугогодишњу тежњу сепаратистичких представника Албанаца да економски обесправљујући Србе и Србију заокруже процес етничког чишћења. Он је подсетио да је Влада, поништавајући одлуку Приштине о присвајању комбината Трепча, успела да заштити државне интересе и да ће сада исто урадити.

Косовска влада спорни акт донела је још 1. марта, без консултација са представницима Срба, да би је пре два дана објавила на свом сајту.

- Нећемо дозволити да нам неко пљачка оно што је наше. Употребићемо сва политичка, правна и дипломатска средства, а представници Срба са КиМ поручили су да неће физички дозволити да нам се узурпира имовина - рекао је Ђурић.

Најављјујући да ће се тражити подршка кључних престоница, Ђурић је поручио да треба да се употребе исти аршини јер је "лопов лопов и у Берлину и у Приштини":

- А Мустафа, и Тачи и Весељи знају да ће њихова одлука бити "мртво слово на папиру". Ударили су још један клин у процес нормализације односа.

Према расположивим подацима, вредност српске имовине на КиМ износи око 200 милијарди долара, а Србија је већински власник 155 предузећа у покрајини којима припада 1.350 објеката. Посредством Фонда федерације за кредитирање недовољно развијених подручја и аутономних покрајина, као и ондашњег институционалног инвестирања од 1966. до 1990. на подручје КиМ усмерено је око 4,37 милијарди долара са учешћем Србије од око 35,4 одсто или око 1,6 милијарди долара.

Одлуку косовске владе први потпредседник Владе Ивица Дачић назвао је потпуно неприхватљивом:

- Више пута смо покретали ту тему, а они никада нису хтели да разговарају о томе.

И министар Александар Вулин изјавио је да након што је потписан први Бриселски споразум, требало да уследи "Брисел 2", који би регулисао питање имовине и српског културног наслеђа на КиМ:

- Као што видите, урадиће све да до тога не дође.


СЛОГА И СИЛА

СРБИ са КиМ наставиће да се боре сложно и заједно са Владом Србије - рекао је у среду у Београду заменик косовског премијера Бранимир Стојановић.

Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић поручио је да постоји воља да се проблеми решавају мирно "ако је могуће":

- А, ако су они спремни да потегну силу, онда ћемо силом и одговорити.


ЕУ: ПИТАЈУ СЕ СВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

ИМОВИНСКА питања су осетљива и тако им треба и приступати. Она би једино требало да се регулишу у транспарентном процесу који укључује све заинтересоване заједнице. Све заједнице које дотиче ово питање треба да буду спремне да се ангажују у таквом процесу - изјавила је за "Новости" Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице ЕУ за спољну политику Федерике Могерини, а поводом одлуке владе у Приштини.

(Г. Ч.)


САД: СТОП ФОРМИРАЊУ ВОЈСКЕ

АМБАСАДОР САД у Приштини Грег Делави затражио је од косовских власти да зауставе поступак формирања војске, демантујући тврдњу председника Хашима Тачија и председника парламента Кадрија Веселија да је тај процес координиран са Вашингтоном, пренели су медији у Приштини. Он је упозорио да је неприхватљив начин на који се решава ово питање и изразио разочарање иницијативом Тачија усмереном ка промени закона којима се регулише статус БСК.