ТУЖИЛАШТВО Босне и Херцеговине формираће предмет и проверити наводе који се тичу поступања Сакиба Софтића као агента у поступку подношења захтева за ревизију пресуде по тужби против Србије - потврдио је у петак, за "Новости", портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Истовремено, из Народног демократског покрета (НДП) најавили су да ће у понедељак поднети две кривичне пријаве - против Бакира Изетбеговића и против Софтића.

После краха покушаја бошњачког члана Председништва да преко самозваног агента БиХ поднесе захтев за ревизију тужбе против Србије, читав случај прелио се на домаћи терен. Јер, Међународни суд правде је још у мају прошле године обавестио Софтића да га не сматра овлашћеним агентом, што га није спречило да по Изетбеговићевом налогу поднесе захтев.

Председник НДП Драган Чавић потврдио је за "Новости" да ће та странка, испред Савеза за промене, у понедељак Тужилаштву БиХ у Сарајеву поднети кривичне пријаве против Изетбеговића и Софтића због лажног представљања, подстрекавања на лажно представљање, као и узурпације уставних овлашћења:

- Очекујем од Тужилаштва БиХ брзу реакцију, као што су брзо деловали по кривичним пријавама против политичара из Српске због одржавања референдума о Дану РС и прославе 9. јануара. Тада су за месец дана саслушали политичаре из Српске.

* Сакиб Софтић

Изетбеговић се суочио са све гласнијим захтевима да због фијаска у Хагу под хитно поднесе оставку у Председништву БиХ. Фахрудин Радончић, председник СББ и Нермин Никшић, председник СДП, који су се одазвали Бакировом позиву на саветовање у Сарајеву неколико дана пред подношење апелације, су били најгласнији у критикама:

- Сви који су искрено желели да правда буде задовољена примитивно су изманипулисани. Још горе, Изетбеговић је то учинио и жртвама и јавности, па и СДА. Овакво морално и политичко посрнуће има једини могући епилог - одлазак са часне и одговорне функције члана Председништва БиХ.

* Фото Амел Емрић