МЕЂУНАРОДНИ суд правде у Хагу у старту је сасекао покушај бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да покрене ревизију пресуде против Србије за геноцид, одбацивши захтев који је 23. фебруара поднео "агент БиХ" Сакиб Софтић!

Баш као што су све време тврдили представници Срба у БиХ, и суд је установио да захтев нису поднеле надлежне институције и да Софтић практично нема легитимитет.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је за њега одлука МСП - очекивана:

- Суд неће разматрати овај случај јер, како су образложили, ниједан релевантни орган БиХ о овом није донео одлуку. На ово сам недељама упозоравао, а нажалост један део људи није хтео то да чује. Оваква одлука МСП озбиљно је подржала дејтонску БиХ и нико више у име БиХ осим њених институција не може да доноси одлуке.

Иванић је истакао да је одлука из Хага показала да више неће моћи да се ванинституционално делује, да више нико нема право да користи име БиХ у корист само једног народа и даје сада потребно дати одговор на паралелизам у институцијама БиХ.

Иначе, представник МСП Филип Куврер написао је у допису послатом БиХ да је суд прописно размотрио мишљењa чланова Председништва која су изнели у својим писмима.

- Суд сматра да садржај ових писама показује да никакву одлуку нису донела надлежна тела, у име БиХ као државе, у погледу захтева за ревизију пресуде од 26. фебруара 2007. године. Стога, не може се ништа предузети у вези са документом под називом "Апликација за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007." - написао је Куврер.

Према мишљењу министра спољних послова БиХ Игора Црнатка, одбијањем захтева за ревизију пресуде против Србије послата је порука да БиХ може да функционише само заједнички и договором. Он је рекао и да је писмо које је послао у Хаг, а које је Изетбеговић у први мах стопирао, ипак узето у разматрање приликом одлуке суда:

- И то је доказ да се не могу једним позивом приватизовати институције БиХ. Због свега тога амбасадорка БиХ у Холандији саслушана је у Сарајеву. Такође, истражујемо и ко је отворио писмо насловљено на Младена Иванића које је стигло из Хага.

Фото: В. ДАНЧИЋ

Одлука суда у Хагу иазазвала је и бројна негодовања, па је тако Хатиџа Мехмедовић, председница Удружења "Мајке Сребренице", одлуку суда назвала срамотом за цео свет.


МИЛЕНКО КРЕЋА, ДУГОГОДИШЊИ АРБИТАР ПРИ МСП: ИСТЕКАО РОК ЗА ОБНОВУ ПРОЦЕСА

МОГУЋНОСТ да БиХ обнови тужбе против Србије за геноцид, више не постоји јер су истекли сви рокови - изјавио је за "Новости" професор Миленко Крећа, дугогодишњи арбитар у Међународном суду правде у Хагу, по коме одлука судског органа УН, није нимало изненађујућа.

Он каже да Сакиб Софтић није био овлашћен да поднесе апликацију у име БиХ и да је "сигнал" да ће таквог мишљења бити и суд било то што захтев који је предао Софтић није био стављен у "судски уписник":

- То се ради када постоји сумња да поднета апликација није ваљана. Суд је очигледно већ имао сазнања да у БиХ нема сагласности, а потом је послао писма члановима Председништва БиХ да би добио разјашњење.